15 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Hakan YALMAN

Huzur dolu günler pek yakındır


A+ | A-

Geçtiğimiz Cumartesi günü Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfından (TGTV) yaklaşık kırk kişilik sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile Diyarbakır’ı ziyaret ettik. Maksat son dönemde gündeme gelen demokratik açılım ile ilgili doğu insanının ne düşündüğünü anlamak, o topraklardaki iklimi teneffüs etmek ve bu konunun hangi noktasında nasıl katkı sağlanabilir bunu anlamaya çalışmaktı.

İlk olarak Vali H. Avni Mutlu’yu ziyaret ettik. Sayın valinin demokrasi ve doğu-batı insanı arasındaki güven duygusuna vurgusu çok önemli idi. Diğer önemli olan nokta da valinin halkın yanında olduğu bir tablo gözlemlemiş olmamızdı. Mutlu, o yöre insanında bir problem olmadığını, demokratik açılıma tamamen hazır olduğunu ifade etti. Bu ifadeler devlet-millet yakınlaşmasında katedilen mesafenin ne kadar ümit verici olduğunu da ortaya koyuyordu.

Sonraki durağımız belediye başkanı Osman Baydemir idi. Her birimize bir adet gül hediye ederek karşıladı. Bu bana çözümün nur-u Muhammedî (asm) hakikatinde buluşmak olduğuna dair bir işaret olarak yansıdı. Vurgu yaptığı nokta çok önemli idi. Dedi ki: ‘Şu âlemde anne ve babanın evlâdına olan sevgi ve muhabbetinden daha büyük bir gerçek olduğunu düşünmüyorum. Yirmi beş yıldır süren bu olaylar pek çok anne ve babanın yüreğini yaraladı. Ben de genel başkanıma aynen katılıyorum, her askere atılan kurşun bana atılmış gibi yaralıyor. Her iki taraftan öldürülen gençlerin içinde bulundukları duruma son vermek için bize ne düşerse yapmaya hazırız.

Bütün ziyaretlerimizde heyetle birlikte olan ve hava alanına kadar bizleri uğurlayan AKP Diyarbakır milletvekili Abdurrahman Kurt da “Bu bölge olaylarının çözümü için Peygamberimizin (asm) ‘Kendi nefsi için istediğini kardeşi için istemeyen bizden değildir’ düsturunu doğu ve batı insanları olarak rehber edinmeliyiz. Bu meselenin barış yoluyla çözümü çok önemli. Bu noktadan sonrasına mutlaka devam etmeliyiz. Ne yapıp edip bu çıkılan yolun sonuna kadar devam etmeliyiz.”

Diyarbakır MÜSİAD başkanı Vahdettin Bahadır, olayların çözümü ile ilgili âyet ve hadisleri ortaya koydu. Kürt milleti ve onların dillerini bir âyet olarak ortaya koyması ve yöre insanının haklarının korunmasının Allah’ın âyetlerine sahip çıkmak çerçevesinde ele alınması teklifi çok ilginçti.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki sivil toplum kuruluşlarının istekleri de yeni ve demokratik bir anayasa, ana dilde eğitim, ekonomik şartların iyileştirilmesi, iki taraflı silâhların susturulması şeklinde özetlenebilirdi.

Gerek sivil toplum kuruluşlarının gerekse halkın genel manzarasının bizde oluşturduğu intiba, yöre insanının demokratik, kavgasız, huzur ortamı içinde bir çözüm için zihnen tam hazır oldukları idi. ‘Siz Türkler bizi cephede ve camide yanınızda görmek istiyorsunuz. Onun dışında bize çok uzaksınız’ serzenişi, biraz daha yakınlaşmak, birbirini anlamak ve kardeşlik duygularını pekiştirmek arayışının bir ifadesi olmalıydı.

Tam da bayram arifesinde, olayın barış içinde ve insânî diyaloglarla çözümü için önemli bir hava yakalanmıştır. En önemli ihtiyaç, her iki yöre insanının birbirini anlaması ve diyalogların artırılmasıdır. Bu kucaklaşma terör mihraklarının hareket zeminini ortadan kaldıracaktır. Aslında buna her yörenin insanları zihnen ve ruhen hazırdır.

Benliklerin devreden çıkıp adalet duygusunun ön plana çıkarıldığı, etnik özelliklerle hissedilen farklılık yerine insânî değerlerin ortak bir değer olarak vurgulanıp birlik zemini oluşturduğu bir Türkiye’de huzur dolu, kansız, medeniyet yolunda şahlanmış olduğumuz günler pek yakındır. Bundan sonra, ayrılıkların yerine tevhid duygusunun kalplerde hâkimiyeti ile birbirimizi dinlediğimiz, anlamaya çalıştığımız ve huzura odaklanmakla silâhları kaldırdığımız günlere odaklanmamız gerekiyor. Bu, huzur için en önemli fiilî duâmız olacaktır. Bu duânın yaygınlaştığı ve samimiyeti ölçüsünde, Âlemlerin Rabbi, memleketimizi huzur dolu, medeniyette yükselmiş ve farklılıkları ile mükemmel bir ahenk oluşturmuş muhteşem bir varlık melodisine dönüştürecektir. Bu mübarek ve duâların kabul ihtimalinin çok yükseldiği günlerde çok arzuladığımız bu tablonun gerçekleşmesi için hem kalben, hem de fiilen çok duâ edelim. Aydınlık, barış ve huzur dolu günler pek yakındır.

15.09.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.09.2009) - Varlık mertebeleri ve küresel Asr-ı Saadet

  (01.09.2009) - Ramazanın sosyal yansımaları

  (25.08.2009) - Oruç ile O’nu yüceleştirme

  (18.08.2009) - Hak, doğru ve şeffafiyet

  (11.08.2009) - Aynı güneş altında ısınmak

  (04.08.2009) - Din ve dünya dengesi

  (28.07.2009) - Adalet ve dairelerin dengesi

  (14.07.2009) - Derin sosyal bağlar

  (07.07.2009) - İnsanlığının çıkış yolu, Risâle-i Nur'da

  (30.06.2009) - Depresyon toplu yaşanabilir mi?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.