20 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Suna DURMAZ

Kuveyt’te bir Kadir Gecesi ve Emir’in bayram hediyesi


A+ | A-

Cenâb-ı Hak kullarına sayısız nimetler ve hediyeler vermiştir. Kuşkusuz bu hediyelerin en önemlisi insanlığı karanlıklardan kurtaran sönmez meş’ale Kur’ân-ı Kerim’dir. Kur’ân-ı Kerim, Ramazan ayı içinde bulunan ve fazilet bakımından bin aydan daha faziletli bir gece olan Kadir Gecesinde indirilmiştir. O gece günahlarına tevbe eden kulların günahları affedilir; tan yeri ağarıncaya kadar rahmet yağar yeryüzüne.

Ramazan ayının son on gecesinde, gece yarısından itibaren Kuveyt câmilerinde “Kıyam” denilen teheccüd namazı kılınır. Kadın-erkek, çoluk-çocuk her milletten binlerce Müslüman, câmileri tıklım tıklım doldururlar. Güzel sesli hafızların kıldırdıkları namazda, Rabbülâleminin önünde “vav” harfi gibi iki büklüm olup huşû içinde el bağlarlar. Coşan göz pınarlarından “elif” harfi gibi incecik süzülen yaşlar “Allah, Allah” diyerek buhur ve misk kokulu seccadeleri ıslatır. Kadir Gecesi olduğu kuvvetle rivâyet edilen 27. gece geldiğinde ise cemaat sokak ve caddelere taşar. Gökyüzündeki yıldızlar yerde kılınan namazlara şehâdet eder ve semaya yükselen duâlara “Amin” derler.

Geçtiğimiz Kadir Gecesini onbinlerce mü’min kardeşimizle beraber Mescid-i Kebir’de (Büyük Cami) ihya ettik hamd olsun. Kuveyt Evkaf Bakanlığının (Diyanet İşleri) kız ve erkeklerden oluşturduğu onlarca izci, cemaati rahat ettirmek için arı gibi çalıştılar. Hızlı adımlarla namaza yetişmeye çabalayan mü’minlerin önüne düşerek onlara saf gösterdiler. Gecenin sessizliğinde, “Ya Râb! Benim gibi kullar çok; ama senden başka İlâh yok. Sırtımda taşıdığım günah torbasının ağırlığından beli bükülmüş olarak kapına geldim. Senden başka sığınacak kimsem yok. Ne olur beni geri çevirme...

Ya Tevvâb! Nereye gideyim? Günahlarıma ve kusurlarıma bakarak beni kapından kovsan da, yine Sana geleceğim...

Ya Şâfi! İliklerime kadar sarmış olan maddî ve manevî dertlere ancak Sen derman olabilirsin. Kalbimi imanla doldur ki Sen’den başkasına gönül bağlamasın.

Ya Rezzak! Arzu ve ihtiyaçlarım sınırsız. Bunları temin edecek güç ve kuvvetim ise hiç yok. Sonsuz hazineler sahibi olan ancak Sen’sin. Beni bol rızıktan mahrum etme. Ya Hennân... Ya Mennân... Günahkâr, âciz, zayıf, fakir ve hasta kulunu geri çevirme lütfen...” diye yüreklerden süzülen sımsıcak duâları yapmaktan kuruyan dilleri ıslatmak isteyenlere su dağıttılar... Allah’ın evi olan câmide, Allah’ın misafirleri olduklarını hissetsinler ve daha da huşû içinde ondan rahmet ve mağfiret dilesinler diye mü’minlere güzel bir ev sahipliği yaptılar doğrusu. İki saat süren Kıyam namazında cemaate hizmet eden bu gençlerimizden ve bütün mü’minlerden Allah razı olsun.

İşte bayram... Bir ay boyunca, nefsini oruçla dizginleyen Müslümanların yeme-içme ve meşrû eğlence günü. Bayramların en güzel yönlerinden biri de hediyeleşmektir. Hediye kalplere sevinç ve sürur doldurur. Hele bu hediye Cumhurbaşkanından, Emirden veya Kraldan olursa daha da mutlu olur insan.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed el-Sabah, bayram öncesinde Kuveytlileri sevince boğdu. Emirlikten yapılan açıklamaya göre, 100 milyon dinar sermayeli (yaklaşık 330 milyon dolar) bir banka kurma kararı alındığını, sermayenin yüzde 24’ünün devlete bağlı “Kuveyt Yatırım Fonu”nun hissesi olacağı, yüzde 76’sına ise Kuveytli olan her bir vatandaşın para vermeden hissedar olacağı bildirildi. Yaklaşık 1 milyon Kuveytlinin kişi başına 250 dolarlık hisse sahibi olacağı bankanın adı “Bank Warba” olacak ve İslâmî Yatırım Bankası şeklinde çalışacak.

Haberi değerlendiren İktisatçılar; Kuveyt piyasasında İslâmî ve faizli olarak çalışan yeterince banka bulunduğu, yeni banka kurmanın ekonomiye katkıda sağlamayacağı, alınan kararın iktisadi olmaktan ziyade siyasî olduğu yönünde yorum yaptılar. Buna rağmen, Kuveytli vatandaşlar; “76 milyon dinarlık İydiyye” diye manşetten verilen bayram hediyesi haberine çok sevindiler.

Not: Yeni Asya Gazetesine emeği geçenlerin ve muhterem okuyucularımın mübârek Ramazan Bayramlarını tebrik ediyor; bütün Müslümanları sağlık ve sıhhat içinde daha nice Ramazanlara ve bayramlara ulaştırmasını Rabbimden niyâz ediyorum.

20.09.2009

E-Posta: [email protected]@hotmail.com


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.09.2009) - Uhuvvet ayı Ramazan

  (30.08.2009) - Araplar: “Bediüzzaman’ın müsbet iman hareketi örnek alınmalı”

  (23.08.2009) - Kur’ân-ı Kerim Yahudi iddialarına cevap veriyor

  (16.08.2009) - Yahudiler ‘seçilmiş’ kullar mı?

  (09.08.2009) - Kutsal Kitabı kim yazdı?

  (02.08.2009) - Puta tapmaları yüzünden İsrailoğulları cezalandırıldı

  (26.07.2009) - Âyet değil, efsane

  (20.07.2009) - İsrail’in temeli (1)

  (12.07.2009) - Uzaklardaki yurt Doğu Türkistan

  (05.07.2009) - Filistin, kurtuluş hareketlerinin beşiği

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.