22 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Görüş

Vatandaşı enayi mi sanıyorsunuz?

Yıllardır içimde ukte olmuştur protokol listesi. Hele hele bayramlardaki tebrikata giriş sırasını içim yanarak okurum. Vali, Belediye Başkanı, Garnizon Komutanı kutlamaları kabul ederler. Bunlar kutlanılan kişilerdir!

Devleti ve hükümeti temsil ettiği kabul edilen valiler, ilçelerdeki hükümet temsilcisi kaymakamlar ile bütün törenlerde kutlanılan ve kutlamaları kabul eden tek kişilik makam olmalı. Bunun yanına başka zevatı sokarsanız, diğer kişi ve makamlar “Biz niye yokuz” derler. Ve haklıdırlar. Devleti oluşturan 3 gücü kutlamaları kabul edenler, kutlananlar olarak kabul ederseniz, o zaman size sorarlar: Hani bunların arasında yargı gücü, adalet yok mu? diye...

Vali ve kaymakamın yanında, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı üçlüsü vardır. Ama adalet temsilcisi yoktur. Siz yargı temsilcisini Cumhuriyet Savcısını veya Adalet Komisyonu Başkanını ne hakla bu üçlünün dışına çıkarırsınız? İllerdeki, ilçe ve beldelerdeki Garnizon Komutanı Generaldir, Subaydır, Astsubaydır. Bazı kereler Uzman Çavuşlardır, Uzatmalı Çavuşlardır. Ama ilçenin ve Beldenin Hâkimi ve Savcısı yoktur. Bu üçlü içerisinde.

Üniversite Rektörünü sıraya sokmuşuzdur. Ve üçüncü sıradadır. Yüksek Okul Müdürlerinden, Silâhlı Kuvvetler temsilcilerden, küçük rütbeli subaylar ve astsubaylardan sonra, Vali yardımcıları İl Emniyet Müdürlerinden sonra Hâkim ve Savcıları getirmişizdir. Ve bunlar 7. sıraya konulmuştur. Sonra oturursunuz “Hâkimler, savcılar başımızın tacıdır” dersiniz ama adamları 7. sıraya atarsınız. Oturursunuz ulusal irade dersiniz, seçim dersiniz, seçimin demokrasinin temeli olduğunu söylersiniz sonra halkın seçtiği İl Genel Meclisi Üyelerini, Belediye Meclis Üyelerini 29. sıraya koyarsınız. Seçilen köy ve mahalle muhtarlarını sıraya bile koymazsınız, adam yerine koymazsınız. Seçilen İl Genel Meclisi Üyesini 29. sıraya koyarken yine seçilmiş olan TBMM Üyelerini 1. sıraya ne mantıkla koyuyorsunuz? İkisi de seçilmiş insanlar; biri 1. sırada biri 29. sırada. Biri mağripde, biri maşrıkta.

Demokrasinin temeli, devletin varoluş sebebi, milletin fertlerini, halkımızı, yurttaşımızı, vatandaşımızı başımızın tacıdır diye değerlendirir durursunuz, ama tebrikat sıralamasının en sonuna 33. sıraya atarsınız. Lâf başı geldiği zaman da demokrasi havarisi olursunuz, demokrasi söylevleri çekersiniz; ama demokrasi adına, yurttaş sevgisi ve saygısı adına, adalete duyduğunuz güven nutukları yanında, bu tebrikat patavatsızlığını yaparsınız.

Demokrasinizde, yurttaşa olan saygınız da, adalete duyduğunuz güven de, millet sevginizde, işte bu tebrikat listesinde ortaya konmuştur ve samimiyetsiz kumpanyasının sizler başısınız, baş tacısınız. Sizin, halka ne saygınız var ne de sevginiz var.

Av. TURGUT İNAL

22.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.