25 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dizi Yazı

İstiklâl Camiinde sabah namazı

Endonezya denince akla gelen yerlerden biri de "İstiklâl Camii." Jakarta'da bulunan bu cami 100.000 kişilik büyük bir mabed.

Çok arzu etmemize rağmen teravih için bu camiye gidemedik. Fakat Pazar (6 Eylül 2009) günü sabah namazını bu camide kılmak nasip oldu. Cami gerçekten çok büyük bir alana yayılmış. Fakat dışardan bakınca kubbesi pek görülmediğinden cami olduğunu anlamakta bile zorlanabilirsiniz. Zarif minaresiyle Jakarta'nın sembolu olan İstiklâl Camii, turistlerin de dikkatini çekiyor.

İstiklâl Camiine gittiğimizde kürsüdeki 'hoca' heyecanlı bir şekilde konuşuyor, zaman zaman cemaati de güldürüyordu. Biz fotoğraf çekince "Bakın meşhur olduk" dedi. Ben de selâm vererek Türkiye'den geldiğimi, selâm getirdiğimi söyledim. "Aleykümselâm" diyerek heyecanlı konuşmasına devam etti.

Sabah namazı olmasına rağmen camide kadınlar da vardı. Tesettürlü halleriyle saygıyı hak eden bu hanımların bir kısmının fotoğrafını çektik. Hepsi gülerek objektifimize poz verdi.

Bu devasa caminin hemen karşısında bir de katedral var. Cami de, katedral de Endonezyalı ve Hıristiyan olan bir mimarın imzasını taşıyor. Endonezya'da 6 din resmen tanınıyormuş. Bunlar; İslâm, Protestanlık, Katoliklik, Hinduizm, Konfüçyünizm ve Budizm.

VEKİL KAPLAN,ASIL KAPLAN

Heyette bulunan DTP Milletvekili Hasip Kaplan, evcil kaplanla hatıra fotoğrafı çektirince "İki kaplan bir arada, Kaplanlı açılım" esprileri yapıldı. Hasip Kaplan, hatıra fotoğrafını karta da bastırmıştı. "Buna kimse inanmaz, oyuncak kaplanla fotoğraf çektirmiş derler" diye hatırlatma yapılınca hemen fotoğrafı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e uzattı ve 'şahit' olarak imzalattı. Bunun üzerine heyette bulunan diğer vekiller de "Vekil Kaplan ve asıl kaplan"ı bir arada gösteren fotoğrafa 'şahit' olarak imza attılar.

TÜRKİYE'DEN UZAKTA,TÜRKİYE'Yİ KONUŞMAK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve bazı milletvekilleri de THY'nin bu seferine katıldığı için gündem mecburen ekonomik kriz oldu. Gerek vekiller ve gerekse iş adamları her fırsatta Bakan Şimşek'e ekonomiyle ilgili sorular sordu ve 'müjde'li haberler almak istedi. Aynı günlerde memur maaşlarına yapılması düşünülen zam miktarı da tartışma konusu olduğu için, bu konuda da sorular soruldu. Fakat Maliye Bakanı Şimşek, ser verip sır vermedi...

JAKARTA PROTOKOLÜ GALA YEMEĞİNDE

THY'nİn Jakarta uçuş hattının açılması sebebiyle Shangri-La Otel'de bir gala yemeği düzenlendi. Yemeğe Endonezyalı yöneticiler ve bazı turizm firması sahiplerinin yanı sıra Jakarta protokolünde yer alan çok sayıda isim katıldı. İş adamları, büyükelçiler ve diğer dâvetlilerin katıldığı yemekte THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'in yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yapıldı ve İstanbul-Jakarta uçuşunun başlamasının bu işbirliğine katkı sağlayacağı hatırlatıldı. Yemek sonrası Endonezya mahalli san'atçıları bir gösteri yaptı ve "Üsküdar'a gider iken" şarkısını enstrümantal olarak seslendirdi. Mahalli san'atçıların bu gösterisi üzerine sahneye çıkan Candan Karlıtekin, sürpriz yaparak şarkıya eşlik etti.

SAFARİ PARKTA GEZİ

Başşehir Jakarta'nın dağ bölgelerinde yer alan "Safari Park" Endonezya'nın en çok turist çeken yerlerinden biri. THY'nin 'ilk uçuş'una katılan heyet bu parkı da gezdi. Parkta bulunan hayvanlar 'yarı serbest' halde. Kafes ya da zincir kullanılmamış, ama etrafı yine de yüksek tel örgüleriyle çevrilmiş durumda. Safari park, ancak araba ile gezilebiliyor. Yaya olarak gezmek tehlikeli, çünkü parkta arslan, kaplan, ayı dahil her türlü mahlûkat var.

Bazı hayvanlar yarı evcil hale gelmiş. Arabalara yaklaşarak adeta yiyecek istiyorlar. Zaten park girişinde de hayvanlara verilmek üzere başta havuç olmak üzere her türlü sebze ve meyve satılıyor. Park gezisi sonrasında evcil fillerin gösteri yaptığı alana da uğradık. Aynı parkta 'kuş akvaryumu' da yer alıyor. Burada da her türlü kuşu görmek mümkün. Rengârenk kuşlar, görenlere San'atkârlarını hatırlatıyor.

YARIN: ENDONEZYA’YI TANIMAK ZAMAN İSTER

25.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Dizi Yazı

  (24.09.2009) - En kalabalık İslâm ülkesi

  (08.09.2009) - Bu evlere güneş de girmiyor, doktor da

  (07.09.2009) - Lübnan'da Ramazan Coşkusu - 3 - AHMET TURAN SÖYLER

  (06.09.2009) - ŞATİLLA KAMPI, AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ - AHMET TURAN SÖYLER

  (05.09.2009) - Lübnan kendine geliyor

  (05.08.2009) - Tarihin derinliklerine girdik

  (04.08.2009) - ‘Elveda ey gelin libasını giymiş acûze-i şemta!’

  (03.08.2009) - Ayasofya Camiinde namaz kılacak yer yok

  (02.08.2009) - Çanakkale’de tarihimizi tekrar yaşıyorduk

  (01.08.2009) - Şehitler diyarı Çanakkale’deyiz

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.