26 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

BİNDEN FAZLA KİŞİ KATILDI, MUSTAFA SUNGUR DA HAZIR BULUNDU

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Müftülüğü, Moskova Belediyesi ve İslâm Konferansı Teşkilâtı ile birlikte “Rusya ile İslâm Dünyası: İstikrar İçin Ortaklık” adlı konferans düzenledi. Moskova’da gerçekleşen ve binden fazla katılımcının yer aldığı uluslararası konferansta Bediüzzaman’ın talebelerinden Mustafa Sungur da hazır bulundu.

RUSYA MÜFTÜSÜ GAYNUDDİN: “İSLÂM

DÜNYASININ AYRILMAZ BİR PARÇASIYIZ”

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Gaynuddin, 23 milyon Müslümanın yaşadığı Rusya ile İslâm dünyasının ilişkilerinin gelişmesinin dünyanın yararına olduğunu belirterek, “Sovyetler Birliği döneminde felç olan Rusya Müslümanları Sovyetlerin dağılmasının ardından rahatlamaya başladı. Rusya, İslâm dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

Rusya, İslâm dünyasının ortağı

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Moskova Merkez Camii’ni ziyaret etmesinin ardından Rusya, İslâm dünyasına yönelik açılımlarına devam ediyor. Kremlin, 23 milyon Müslümanın yaşadığı ülkede İslâm dünyası ile kurulacak bağların Rusya’nın uluslar arası alanda gücünü arttıracağının farkında. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Müftülüğü, Moskova Belediyesi ve İslâm Konferansı Örgütü birlikte “Rusya-İslâm Dünyası: İstikrar İçin Ortaklık” adlı konferans düzenledi. Moskova’da gerçekleşen binden fazla katılımcının yer aldığı uluslar arası konferansta Rusya-İslâm dünyası ilişkileri yeni bir boyuta taşındı.

Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov kendisini ‘mücahid’ olarak tanımlarken, Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski’nin konuşmasına ‘Besmele’ ile başlaması büyük alkış topladı. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, İnguşetya Cumhurbaşkanı Yunus-Bek Evkurov, Başkırdistan Cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov, çok sayıda ülkeden müftü, din adamı ve siyasetçiler konferansa katıldı. Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin yaşayan talebelerinden Mustafa Sungur da konferansa Devlet Başkanı Medvedev’in özel dâvetiyle katılanlar arasında yer aldı.

Kur’ân-ı Kerim okunması ile başlayan konferansa Rusya Devlet Başkanı Medvedev de bir tebrik mesajı gönderdi. Medvedev mesajında, katılımcılardan Rusya ve İslâm dünyasının sorunlu konularının ele alınmasını istedi. İslâmî geleneklerin korunması, din eğitiminin geliştirilmesi, diğer Müslüman topluluklarla birlikte etnik düşmanlık, ırkçılık ve diğer tehditlere karşı tedbir alınmasını isteyen Rusya lideri, “Milyonlarca Müslümanın yaşadığı günümüz Rusya’sında İslâm kültür eserlerini restore ediyor, yeni cami ve medreseler açıyoruz. İslâm dünyası ile sıkı ve çok boyutlu ilişkilerimizi artırmak istiyoruz.” temennisinde bulundu.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Gaynuddin, Rusya ile İslâm dünyasının ilişkilerinin gelişmesinin bütün dünyanın yararına olduğunu kaydederek, “Sovyetler Birliği döneminde Rusya Müslümanları felç durumuna düştü. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in iktidara gelmesinin ardından Rusya Müslümanları rahatlamaya başladı. Rusya İslâm dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır.” dedi.

JİRİNOVSKİ ‘BESMELE’ İLE BAŞLADI

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Başkan Yardımcısı ve Liberal Demokrasi Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski ise konuşmasına ‘Besmele’ çekerek başladı. Katılımcıların bu davranışa alkışlarla karşılık vermesi üzerine Jirinovski, “Ben kendim Kazakistan’da doğdum. Şarkiyat uzmanıyım. Konferansı çok güzel ve yararlı buluyorum. Ama başlıkta küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. “Rusya-İslâm Dünyası” yerine, “Rusya, İslâm dünyasının bir parçası olsaydı harika olurdu. Bu gerçekten de böyle. Ülkemizin güney sınırı direkt İslâm dünyasına açılan bir pencere gibi.” ifadelerini kullandı. Rusya’nın İslâm dünyası ile hiçbir zaman sorunu olmadığına dikkat çeken Jirinovski tarihî bilgiler verdi: “Sovyetler Birliği ilk kurulduğunda, önce üç Müslüman ülkeyle, Türkiye, İran ve Afganistan’la ilişki kurdu. Batı ile değil. Ama bizim sorunumuz aynı. Rusya ve İslâm dünyasının zengin tabiî kaynakları Batı dünyasını korkutuyor. O yüzden başımıza belâ açıyorlar. Onlar bize demokrasiyi empoze etmeye çalışıyor. Ama kendileri Türk-Kürt, Sünnî-Şiî çatışmalarını körüklüyor, Kafkasya’da ortalığı karıştırıyorlar. Petrolümüz ve doğal gazımız olduğu sürece başımızın üstünde tehdit oluşturacaklar. Irak ve Afganistan’ın durumu ortada. Geriye İran kaldı. İsrail de artık saldırı kararı aldı.” dedi. Jirinovski, bazı Müslüman geleneklerini beğendiğini kaydederk, “İçkiye karşı amansız mücadele çok hoşuma gidiyor. Darısı ülkemizin başına” şeklinde konuştu.

26.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  MOSKOVA BELEDİYE BAŞKANI: BEN DE BİR MÜCAHİDİM

  BİNDEN FAZLA KİŞİ KATILDI, MUSTAFA SUNGUR DA HAZIR BULUNDU

  İRLANDA, LİZBON’A BU KEZ EVET DİYECEK

  Olayların faturası Uygurlara kesildi

  The Economist: Yerleşim birimleri konusunda İsrail haksız

  İsrail ordusunda radikal Yahudilere karşı yeni birim

  Ehud Olmert mahkemede

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.