10 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

İkna timleri


A+ | A-

Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ’un “devlet adına itiraf” niteliğindeki çok önemli tesbitlerinden biri, “Maalesef dağa çıkışları önleyemedik” ifadesiydi. Terör fitnesinin çeyrek asırdır bitirilemeyişinin ve bu kadar zayiata rağmen örgütün dağ kadrolarında bir azalma olmayışının temel sebebi bu durumdu.

Şimdi Türkiye bir taraftan dağdakileri indirmeye çalışırken, diğer taraftan dağa çıkışları önleme gayretinde. İlk iniş dalgasında yaşanan talihsiz görüntüler, ne yazık ki süreci zora soktu. Arınç “Kasım’da yine başlayacak” demişti, olmadı. Mahmur çıkışlı dönüşler için telâffuz edilen yeni tarih yılbaşı; ama son gelişmeler, DTP dâvâsı, İmralı odaklı tahrik ve galeyan mizansenleri ve son olarak Tokat’taki menfur saldırı, sürecin tümünü sabote edebilecek gibi görünüyor.

Böyle bir atmosferden dağa çıkışları önleme çalışmalarının da olumsuz etkileneceği çok açık.

Temennîmiz, bu olumsuz gelişmelerin bir an önce kontrol altına alınıp tersine çevrilmesi ve açılımın sağlıklı bir çizgide geliştirilerek devamı.

Bu noktada çok önemli bir yer tutan “dağa çıkışları önleme” bahsinde, Güneri Cıvaoğlu halen sürdürülmekte olan bir çalışmanın bilgisini verdi.

Buna göre, “Polis istihbaratı, PKK’ya katılmak üzere dağa çıkma çağrısı alan gençleri tesbit ediyor. Polis Akademisi’nde ‘ikna eğitimi’ almış genç polis timleri, aileye gidip durumu anlatıyorlar. ‘Demokratik açılım’ süreci için bilgi veriyorlar. Oğul ya da kızlarının dağa çıkmalarını ana-babaların engellemesi için ‘ikna konuşmaları’ yapıyorlar. Öyle bir kez yapılan ‘göstermelik’ konuşmadan değil. 1-2-3... Gereğinde daha fazla ziyaretler. Ana, oğlunu ya da kızını çağırıyor. Hep beraber de konuşuyorlar. Çoğu kez çocuğun dağa çıkması engelleniyor.” (Milliyet, 6.12.2009)

Cıvaoğlu, bu projenin fikir babası ve mimarı olarak, son dönemde sık sık gündeme gelen, açılım süreci başladıktan sonra Çankaya Köşkünde de ağırlanan bir profesörü gösteriyor. (Aynı kişinin, 28 Şubat sürecinde de, kapalı kapılar ardında etkin roller üstlendiğine dair haberler çıktı.)

Oysa “ikna” konusu, o profesörden tam yüz sene önce Bediüzzaman tarafından uygulamalı örnekleriyle hayata geçirilmişti. Üstadın, evvelce “Ben Müslüman bir Türkü, fâsık bir kardeşime tercih ediyorum. Belki babamdan ziyade ona alâkadarım. Çünkü tam imana hizmet ediyorlar” derken, bilâhare gittiği İstanbul’daki Türkçü muallimlere tepki olarak Kürtçülük damarıyla “Ben şimdi gayet fâsık, hattâ dinsiz de olsa bir Kürdü salih bir Türke tercih ediyorum” der hale gelen Kürt talebesini birkaç sohbette kurtardığını anlattığı örnek, bu noktada çok dikkat çekici.

(Bu örnekle ilgili olarak, yakınlarda çıkan “Said Nursî ve Demokratik Açılım” isimli kitapçığımızın 29-34. sayfalarındaki “İslâm kardeşliği” ve “Asıl olan, ikna” başlıklı bölümlere bakılabilir.)

Dolayısıyla, 28 Şubat’ta o sürece akıl hocalığı yapmışken şimdiki iktidarla da uyumlu çalışma “beceri”si gösteren soru işaretli bir kişiyle irtibatlandırılan bir ikna projesinin sağlıklı sonuç verebileceği konusundaki kuşkularımızı kayda geçirirken, akılları ikna edip gönülleri de kazanmaya yönelik bir seferberliğin, ancak, bu hususta da “orijinal patent hakkı”nı elinde bulunduran Bediüzzaman’ın koyduğu parametrelerle mümkün olabileceğini vurgulamakta fayda görüyoruz.

Bitlis’e üniversite projesini, yine yüz yıl önce ilk defa telâffuz etmiş olan Said Nursî’den kopararak M. Kemal’e mal etme tezgâhının bir benzeri de bu “ikna” meselesinde tekrarlanmasın!

Kaldı ki, “ikna”nın 28 Şubat versiyonu, üniversite girişlerinde başörtülü öğrencilere başlarını açtırmak için kurulan “ikna odaları”ydı. Polis ekiplerinden oluşan “ikna timleri”nin illâ o mânâda çalıştığını söylemek, şu aşamada elbette ki önyargılı bir suçlama olur. Ama ikna için sadece polis timlerinin yeterli olmadığını, işin bilhassa maneviyat boyutunu tamamlayacak takviyelere de ihtiyaç duyulduğunu gözardı etmemek gerek.

10.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.12.2009) - Demokrasiye pusu

  (08.12.2009) - Islak imza, YAŞ manevra

  (06.12.2009) - Hizmette motivasyon

  (05.12.2009) - Yargı vesayeti

  (04.12.2009) - Katsayı ve referandum

  (03.12.2009) - Minare yasağı

  (27.11.2009) - Kurban Bayramınız mübarek olsun

  (26.11.2009) - Ankara ekseni mi?

  (25.11.2009) - Statüko ve AKP

  (24.11.2009) - Kemalizm ve AKP

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl