15 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Çocuklar ve internet

Günümüz de artık internetin girmediği ev neredeyse kalmadı.

İnternetin gerek küçükler gerek büyükler üzerindeki negatif etkileri herkes tarafından bilinmektedir. İnternetin faydaları su götürmez ancak insanoğlu olarak bizler yasaklara meyilli olduğumuzdan her şeyi etkin olarak iyi amaçlarla kullanmayabiliyoruz. Mesela televizyonun faydaları olduğu gibi zararları da vardır. Kimisi zararlarından korunmak ve nefsine yenilme tehlikesinden kurtulmak için hiç televizyon almamayı yeğler, kimisi de televizyon alır ancak sadece yararlı programları izler, nefsine yenilmediği sürece. İnternet içinde aynı şey söz konusu şimdi maddeler halinde çocuklarımızı ve kendimizi internetin zararlarından nasıl koruyacağımızı ve çözüm yollarını beraberce okuyalım.

İNTERNETİN BİLİNEN ZARARLARI:

nÇocuklar ahlâkdışı sitelere girebilir. Yaşları ve gelişimleri ile uyumsuz görüntü ve bilgilerle karşılaşabilir.

nİnternetten ulaşılabilen oyunlar sebebiyle aşırı şiddetle karşılaşıp şiddete karşı duyarsızlaşabilir ve öğrendiklerini uygulayabilir.

nKumar oyunlarına meyilli olabilir. Buradaki oyunları oynayarak alışkanlık haline getirebilir.

nUyuşturucu madde temin edip bunları kullanabilir.

nYanlış kişilerle tanışıp onlar tarafından yasal ve sağlıklı olmayan ortamlara çekilebilirler. Kandırılıp kullanılabilirler.

nUzun süre bilgisayar başında kalarak sosyalleşme yönünde sorun yaşar.

nUzun süre bilgisayar başında kalarak beden hareketsiz kalır. Fiziksel sağlık sorunları yaşayabilir.

İNTERNETİN VE BİLGİSAYARIN

ZARARLARINDAN KORUNMAK İÇİN:

nBirincisi ve en önemlisi eğer evimizde internet gerekli değilse (örn. İş amaçlı ) evinize internet almayın. Bu meseleyi kökten halletmenizi sağlar. Eğer internet almak zorundaysanız ya da zaten aldıysanız

nÇocukların bilgisayar başında geçirmeleri gereken süreyi net bir şekilde belirleyin. Bu asla günlük bir buçuk saati aşmasın. Bilgisayar başında oturacakları süre ders için bile olsa bu süreyi aşırmamaya dikkat edin. Sadece internetin zararlarından değil çalışan her türlü elektronik aygıtın yaydığı manyetik etkiden de çocuklarınızı bir nebze uzak tutmuş olursunuz.

nÇocuğunuza yararlı siteleri (saidnursi.de, nurpeneceresi.com, yeniasya.com.tr, muslumancocuk.com) tanıtın. Kendi bildiğiniz yararlı siteleri çocuklarınıza sevdirin, bilgisayar başında vakit geçirirlerken bu tür siteleri dolaşmalarına özen gösterin.

nSosyal ağ sistemleri olan facebook, twitter vs. sistemleri çocuklarınız girmelerini gerek yazılımsal olarak, gerek ona bulunacağınız tavsiyelerle engelleyin.

nMSN, Yahoo Messenger gibi anlık iletişim sağlayan aslında çok yararlı olan ancak insanların bilinçsizce kullanarak sadece chat yapma ihtiyaçlarını giderdikleri programlar haline gelmiştir. Bu iletişim programları ile çocuğunuz yabancı kişilerle rahatlıkla görüşebilir, yabancı kişiler çocuğunuzu listesine ekleyip yanlış yönlendirmelerde hatta hayal dahi edilmeyecek kötü şeyleri yaptırabilirler. Burada yabancı bir yazarın güzel bir sözünü hatırlatalım. “İnsanlara hayret ediyorum, yabancılar evlerine girmesin diye kapı pencereleri kapatıyorlar, daha sonrada evlerinin içindeki televizyonları açıyorlar!”

nBilgisayarınızda yasadışı ve ahlâk dışı sitelere girmeyi engelleyen sistemler kullanın. Bu anlamda tavsiye edebileceğim TTNET’in direk internet üzerinden erişimi kısıtlayan aile erişim şifresi sistemi olabilir (detaylı bilgi için ttnet.com.tr)

nBilgisayarınızda mutlaka bir antivirüs programına ek olarak Spyware, malware temizleyicisi bulunsun (Öneri: Spy Bot)

nİçinizin çok daha rahat etmesi için bilgisayarınıza klavyeden girilen tuş hareketlerini ve Mouse hareketlerini kaydeden bir keylogger kurabilirsiniz. Keyloggerlar tüm bilgisayar aktivitesine izler ve size gerek mail yoluyla gerek bilgisayarda log tutma yolu daha sonra incelenmek üzere kaydederler.

nEğer bilgisayarınızda bankacılık işlemleri yapıyorsanız, mutlaka sanal klavye kullanarak kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi girin.

ABDUL CELİL TOP

Web tasarımcı ve İnternet Uzmanı

www.celilcan.com

15.12.2009


www.sonpeygamber.info

Bu hafta sizlere yayına girdiğinden bu yana büyük ses getirmeyi başaran sonpeygamber.info sitesini tanıtmaya çalışacağız.

Onu (asm) öğrenelim, öğretelim!

Aslına bakarsanız site, bir tanıtım yazısına sığmayacak kadar içeriğe sahip.

Siteye giriş yaptığımızda Peygamber Efendimizi (asm) birçok yönüyle ele alarak okuyucuya cazip gelecek bir tasarımla karşılaşıyoruz. Sitenin temel amaçlarından bir tanesi her yaş ve bilgi seviyesindeki insana Efendimizi (asm) anlatmayı hedef alması. Akademik düzeyde birçok ünlü ismin yazılarına yer vermekle beraber güncel olarak erişebileceğiniz faydalı bilgileri de bulmanız mümkün. Multimedya bölümünden çeşitli kliplere, sohbetlere, derslere ulaşmakla birlikte birçok fotoğrafı görme ve bilgisayarınıza indirme imkânına sahipsiniz.

Birçok sitede ihmal edilen çocuklar, bu sitede unutulmamış. Hatta ‘Çocuk köşesi’ adı altında çocuklara Peygamberimizi (asm) sevdirecek ve anlatacak birçok aktivite bulunuyor. Örneğin; son olarak eklenen ‘Asım dede çocuklara haccı anlatıyor’ adlı eğitim videosu da orijinal bir çalışma olmuş.

Özellikle ‘hadis’ alanında birçok çalışması görülen sitenin ‘online hadis’ bölümüne üye olarak her hafta farklı bir hadis hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Dört dilde hizmet vermeyi sürdüren siteyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

FURKAN DEMİR

15.12.2009


Eyvah! Pilim bitiyor!

Bilgisayarlarımız küçüldü küçüldü artık rahatça gittiğimiz her yere götürüyoruz.

Ama laptopların en büyük sorunları hâla pil sorunu. Zamansız biten piller işlerimizi yarıda bırakıyor. Bu soruna karşı yedek bir pil taşımak en iyi çözümlerden birisidir. Ama mevcut gücü en verimli bir şekilde korumak için bu ipuçlarına bir göz atın! Arka planda çalışan programları, yazılımları kapatabilirsiniz. Ancak pil ömrünü doğrudan etkileyen asıl etken donanımdır. Kullanmadığınız donanımı devre dışı bırakmanız pil ömrünüzü önemli ölçüde arttıracaktır.

nPil süresini uzatmak için en önemli yollardan biri ‘ekran parlaklığını azaltmak’. Ekran, diğer bilgisayar donanımlarından, hatta sabit diskinizden ve CPU’nuzdan bile daha fazla güç kullanabilir. Bunun için ekran parlaklığını kısmanız pilin ömrünü uzatacaktır.

nGüç tasarrufu sağlayacak bir güç planı seçmek pilin ömrünü uzatmanın en pratik yollarından biri. Güç planı, mobil bilgisayarınızın gücü nasıl yönettiğini denetleyen donanım ve sistem ayarları topluluğudur. Bu ayarlar, mobil bilgisayarınızı kullanmadığınızda bir güç koruma durumuna geçiş yapmak gibi güç koruma önlemlerini içerir.

nEkranı kapatma zamanının kısa sürelerde tutmak pilimizin ömrünü artıracaktır. Böylece kısa süreli de olsa ekran dolayısıyla giden pil azalacaktır.

nPilin ömrünü artırmak için en etkili yollardan bir diğeri de kullanmadığımız aygıtları kaldırmak ve kapatmak. USB fare kullanıyorsanız, farenin bağlantısını keserek ve dokunmatik yüzey kullanarak güç tasarrufu sağlayabilirsiniz. USB flash sürücüsü kullanıyorsanız, bu sürücüyü kullanmadığınız zamanlarda çıkarın. Personal Computer Memory Card International Association (PCMCIA) kartları ve tümleşik kablosuz aygıtlar da güç kullanır. Çalıştığınız sırada bu aygıtlara ihtiyacınız yoksa bunları devre dışı bırakın.

Pilin performansını üst seviyede tutmak için hazırlanan bazı yazılımlar da vardır. Bunlardan bir tanesi BatteryCare programıdır. Program ile piliniz hakkında: Aşınma seviyesi, kapasite, tüketim, üretici, kalan süre hesaplar vb gibi pil ile ilgili tüm detaylı bilgi gösterir. Batarya modunda, bildirim simgesi kalan zaman ve pilin yüzdesini gösterir. Programı indirmek için http://batterycare.bkspot.com/en/download.html linkini kullanabilirsiniz.

15.12.2009


PROGRAM TAVSİYESİ

İNTERNET sitesi sahiplerinin en çok kullandığı programların arasında şüphesiz FTP araçları gelmektedir.

FTP olarak kısaltılan File Transfer Protocol ile web sitelerinin yayın yaptığı alanlara şifreli veya duruma göre şifresiz bağlantılar kurularak dosya yükleme ve indirme işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem başka sitelerden dosya indirme olarak kullanılabildiği gibi kendi sitenize dönük olarak ise dosya yükleme&indirme şeklinde olabilmektedir.

FTP yazılımları arasında CuteFTP, BulletProof, FlashFXP ve SmartFTP gibi ücretli yazılımların yanında bizim tanıtacağımız FileZilla yazılımı hem açık kaynak kodlu hem de kolay kullanımlı olmasıyla beğenimizi toplayan ücretsiz bir yazılımdır. Dünya üzerinde en fazla kullanılan FTP yazılımlarından olup, son derece güvenilirdir. Sürekli güncellenerek kendini geliştiren FileZilla, güvenli protokol ile dosya yüklemeyi de desteklemektedir.

Temel Özellikleri

nDosyalara kaldığı yerden devam edebilme

nÖzel komutlara destek verme

nKeep Alive sistemi, Timeout farkedebilme

nFirewall desteği, SSL güvenli bağlantı

nSOCKS4/5 ve HTTP1.1 Proxy desteği

nSFTP desteği, Upload/Download Kuyruk desteği

nSürükle&Bırak ve çoklu dil desteği

Web Sitesi: http://filezilla-project.org/

Hazırlayan: www.gezginler.net

15.12.2009


SİZDEN GELENLER

Bu köşemizde bilişim sayfamız için bizimle irtibat kuran okuyucularımızın mesajlarını yayınlıyoruz.

Amacımız okuyucunun taleplerini öğrenmek ve bu şekilde sayfamızı şekillendirmek. Sayfamız için yorumlarınızı, görüşlerinizi [email protected] adresine yollayabilirsiniz.

SELAMÜN Aleyküm. Hazırlamış olduğunuz Bilişim-Teknoloji sayfasını merakla takip ediyor ve istifade ediyorum. Muhteva olarak beğeniyorum. Bilgisayarın ve internetin yaygınlaştığı günümüzde gazetemizde böyle bir sayfanın yer almasının bir ihtiyaç olduğunu düşünüyor ve devamını diliyorum. Bu vesile ile Bu sayfanın hazırlanmasında emeği geçen tüm kardeşlerimizi tebrik eder teşekkürlerimi sunarım.

Sait Güvenç Keçiören-Ankara

SEVGİLİ bilişim teknik çalışanları, Öncelikle sizlere böyle bir köse hazırladığınız için çok teşekkür ediyorum. Köşenin güncel olması/kalması için bir şeyler yapılması gerekir diye düşünüyorum. Siteye girince insanın her zaman aklına gelmiyor. Ana sayfadan konu baslıklarını veren bir link verilebilir, veya bir liste oluşturup haftalık olarak topluca e-posta gönderilebilir. Ayrıca islenen konular arşivlenebilir. Kısaca, sayfanın iyi tanıtımı gerekiyor ve sürekli güncel ve aktif şekilde olması gerek... Sizden sorması bizden söylemesi. Selâm ve muhabbetle.

Yusuf Çanta

GÜNÜMÜZ insanın en çok ihtiyacı olan teknoloji konusunda hazırladığınız böyle bir sayfadan ötürü Allah hepinizden razı olsun. Her seferinde büyük bir beğeni ile okuyorum. Hem bir Nur talebesinin, hem de bir bilgisayar kullanıcısının ihtiyacı olabilecek her şey var. Tanıttığınız siteler de bir o kadar güzel. Özellikle de bu haftaki site tanıtımlarını çok beğendim. Hele 3D Animasyon dersleri... Üstelik de forumda arşivi olacak. İnşallah, hayırlısıyla devam eder ve kendimizi bu konuda iyice geliştirmemize sebep olur. Allah çalışmalarınızda muvaffak etsin. İyi günler.

Reyhan Kurun

Okurlarımıza Not: 3D animasyon kursumuz ilerleyen zamanlarda yeni bir proje çalışması ile devam edecektir. Yeni projelerle ilgili hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Her türlü düşünce ve sorularınızı ‘[email protected]’ adresine iletebilirsiniz.

15.12.2009


www.biletall.com

Site yöneticilerinden almış olduğumuz bilgi şöyle: “Biletall.com öncelikle ulaşım hizmetleri biletleri tedariki olmak üzere, Türkiyenin en gelişmiş bilet satış ve dağıtım organizasyonlarından biridir.

Uzun yıllardır beraber çalıştığı, Türkiye’ nin önde gelen şehirler arası otobüs firmalarının biletlerinin elektronik ortamda işlenmesini sağlamaktadır. Halen Türkiye coğrafyasının yüzde 80’ lik kısmında faaliyet gösteren otobüs firmalarının biletleri satılmaktadır. Birlikte çalıştığımız firmalar arasında 100’ün üstünde otobüs firması ve 500’ün üstünde uçak firması bulunmaktadır.

Türkiye’nin en yaygın ve modern bilet satış ve dağıtım sisteminin kurucusu biletall.com, yurtiçi ve yurtdışı uçuşları ile yurtiçi şehirlerarası otobüs ulaşımında faaliyet gösteren birçok firmanın biletlerini satmakta ve dağıtımını yapabilmektedir. biletall.com, sunduğu hizmetlerin çeşitlendirilmesi konusunda her zaman yenilikçi çalışmalar içindedir.

Biletall.com internet sitesinden, yapacağınız seyahatlerin sefer ve fiyat bilgilerini kontrol edebilir, istediğiniz taşımacı üye firmayı seçebilir ve bu biletleri anında satın alabilirsiniz. Ayrıca üyelik sistemimizi de kullanarak ek avantajlar sağlayabilirsiniz. Milpara uygulaması sayesinde puan kazanabilir ve bu puanlarla ücretsiz yeni biletler satın alabilirsiniz.

Bilet almak için ofislere, şubelere gitme zorunluluğunu ortadan kaldıran biletall.com, evinizden çıkmadan size en uygun bileti seçmenizi sağlar.

Anadolu Markaları 2008 Hizmet sektörü ikincilik ödülünü alan firmamız, %100 müşteri memnuniyetini kendisine 1. hedef olarak belirlemiştir.”

15.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl