07 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Hüseyin GÜLTEKİN

Gıpta edilecek bir emekli


A+ | A-

Halkın dilinde her ne kadar emekliye “Yaşı geçmiş, işi bitmiş” dense de, onun durumu hiç de öyle değil. Belki emekli olduğu için, yaşının geçtiği kısmen doğru olsa da işinin bitmediği, artarak devam ettiği kesin. Ömür dakikalarının sel gibi akıp gittiği gerçeğinden hareketle yaşın durdurulması mümkün olmadığına göre elbette yaş da geçecek, bir gün gelip, sayılı olan bu ömür dakikaları da bitecek.

Bu hakikatların şuurunda olduğundan, emeklilik hayatının günlerini, saatlerini, hatta dakikalarını en üst düzeyde değerlendirmenin hesabını yapıyor...

Hayatının belki de en zinde, en sağlıklı devresi sayılan gençliğinin hemen hepsini devlet kapısında geçirmiş biri olarak geriye kalan sayılı günlerinin saatlerini ve dakikalarını artık uhrevî hayatı için harcamayı düşünüyor olmalı ki, emekliliğine ayırdığı bu zamanı boş geçirme niyetinde değil.

Gerçi o devlet kapısında çalışırken de dünya ahiret-dengesini gözeterek zamanını iyi değerlendiriyordu; ahireti unutup, arka plana itip, dünyevî meşgalelere çok dalmıyordu; ibadetlerini ve elden geldiği kadar okumalarını aksatmıyordu; nurlu sohbetlerden geri kalmıyordu... Ama ne kadar da olsa devletin ona verdiği bir işi, bir vazifesi vardı. Bu sebeple uhrevî hizmetlere istediği kadar zaman ayıramıyordu.

Ama görülüyor ki, bu emeklilik hayatı tam da ona göre, iyi bir fırsat. Herşeyden önce devletin emir-komuta zincirinden uzak bir şekilde hür olmanın tadını çıkarıyor. Emekliliğin en tatlı, en ferahlı yönü hür olmanın yanında zaman bolluğu olmalı ki, o bu zamanı en güzel, en verimli bir şekilde geçirmenin hesabını yapıyor.

Emekli olsa da onun belli ve değişmez bir mesaisi var. Her gün için önceden planlanmış bir programı var. Ve hemen her gün, hazırladığı bu programa uymanın gayretinde olur. Fevkalâde bir durum olmadıkça, çok acil bir mani çıkmadıkça, bu günlük programını mutlaka uygular.

Programının önemli ve zaman alıcı kısmını okumalar teşkil eder. Kur’ân-ı Kerim, Cevşenü’l-Kebîr ve Risâle okumaları... Namazlar ve sâir ibadetler... Gazete ve derdi okumaları... Nurlu sohbetlere iştirak... Dost-ahbap ziyaretleri... vs. Evet onun günlük çalışma programı böyle.

Kendisine, her gün hiç aksatmadan bu programı nasıl uyguladığını sorduğumuzda, şöyle diyor bizim emektar emeklimiz:

“Yeter ki bu konuda kararlı ve azimli olun, gerisi kolay. Zamanı iyi ayarlayıp dakik olduktan sonra mesele kalmıyor. Devlet işinde çalışırken nasıl ki bir mesai saatim vardı; emekli olduktan sonra da değişmeyen bir mesaim var. Uyku saatim, kalkma saatim, yemek saatim, namaz saatlerim, okuma saatlerim her gün bellidir ve ben mutlaka bu programa göre kendimi hazırlarım. Yani ‘Nasıl olsa emekliyim, bunu sonra telâfi ederim’ diye günlük programımı erteleme cihetine gitmem. Çok acil bir meşgale veya hesapta olmayan bir mani çıktığında o gün yapamadığım vazifelerimi ertesi günü telâfi etmeye çalışırım. Günlük programımı tamamlamadan, acil bir iş olmadan dışarı çıkmam, misafirliğe gitmem, gelecek olan misafirlere başka bir vakit veririm.”

Evet emekli insan deyince çoğumuzun aklına, işsiz-güçsüz, boş boş gezen veya akşama kadar orada burada zaman geçiren insanlar gelse de, az da olsa böyle zamanını faydalı meşgalelerle dolu dolu geçiren emeklileri görmekle, emekliler hakkındaki kanaatimiz değişiyor.

Görünen o ki, yaşı başı geçmiş, hayatlarının artık kışını yaşamakta olan bu gibi emeklilerimizin bu gibi gıpta edilecek bir yaşantının içinde olmalarında Risâle-i Nur eserlerinin ve kudsî hizmetin payı ve katkısı büyüktür. İlerlemiş yaşlarına rağmen, nice gençlerden daha zinde, daha azimli olmalarında hiç şüphesiz Nurlarla meşguliyetin hissesi inkâr edilmez.




HABER - YORUM - ANALİZ
www.sentezhaber.com

07.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (28.02.2010) - Hubb-u cah, hırs-ı şöhret, makam-mevki meftunu olmak

  (21.02.2010) - Pazarlıklar üzerine yapılan evlilikler

  (14.02.2010) - ‘Pederâne’ ve ’mürşidâne’ tavırlar

  (07.02.2010) - Darbelerin faturası millete

  (24.01.2010) - En değerli varlıklarımız ağlamasın

  (17.01.2010) - İsraftaki gizli tehlikeler

  (20.12.2009) - Dine hizmette en önemli unsur hangisidir?

  (13.12.2009) - Nurlara talebe olmanın getirdiği mükellefiyetler

  (06.12.2009) - Günahlardan korunmanın en tesirli çaresi; azimetle amel

  (29.11.2009) - Kusurlarımızı görmek basîretin; itiraf etmek kemâlâtın işaretidir

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl