09 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Çarşaf yırtan parti


A+ | A-

Mart ayı başında çok dikkat çekici bir ‘eylem’e imza atıldı. Mersin’de, Halifeliğin kaldırılışının 86’ncı yıldönümü nedeniyle bir araya gelen yaklaşık 100 CHP’li kadın, ‘kara çarşaf’ı yırtarak, Cumhuriyet’e sahip çıktıklarını söylemişler.

3 Mart’taki bu ‘eylem’ insaf ehli herkesi rahatsız etti. Öyle ki, geçmiş yıllarden benzer ‘eylem’lere en azından itiraz etmeyerek destek olan CHP bile bu defa rahatsızlığını dile getirdi ve eyleme imza atan ‘üyeler’inin istifa ettirdi.

CHP rahatsızlığı ilân etmekle yetinmedi, çirkin hadise bazı parti yöneticileri ve son olarak da genel başkan tarafından kınandı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Mersin’deki çarşaf yırtma ‘eylem’inin kendisini derinden etkilediğini söylemek durumunda kaldı. Malatya CHP 33. Olağan Genel Kurulu’na katılan CHP Lideri Baykal, “Herkes çok iyi bilmelidir ki; CHP’lilerin yırtma, yakma gibi siyasî bir üslubu yoktur, olamaz da. Bizim siyasî üslubumuz diyalogdur. Kimsenin, kimseye böyle hükmetmeye hakkı yoktur. CHP’nin hiç kimsenin giyim-kuşamına, ahlâkına, kültürüne müdahale hakkı yoktur. Herkes inancında, yaşayış biçiminde, giyiminde özgürdür” şeklinde konuşmuş. (AA, 7 Mart 2010)

Yapılan bir yanlıştan geri dönmeye çalışan CHP’ye eski günlerini hatırlatıp; “Hayır, senin asıl maksadın çarşaf yırtmaktır” deme niyetimiz yok. Ancak CHP’deki bu ‘pişmanlığın’ aynı zamanda Türkiye’nin geldiği noktayı göstermesi bakımından önemli olduğunu da biliyoruz. Yıllar yılı tesettürle mücadele eden ve bunu ‘görev’ aşkıyla yapan bir partinin, bugün “çarşaf yırtma eylemi”ne genel başkan seviyesinde itiraz etmesi yabana atılacak bir gelişme değil.

Tabiî ki başka çelişkiler de var: “Çarşaf yırtma eylemi”ne karşı çıkan aynı CHP, halkın yüzde 70’inin tasvip ettiği “başörtüsü”ne karşı çıkmayı sürdürüyor. Denilebilir ki, “CHP başörtüsüne karşı çıkmıyor, başörtüsünün ‘kamusal alan’a girmesine itiraz ediyor.” İlk bakışta haklı gibi görünen bu itirazın temelsiz olduğunu her halde CHP’liler de bilir. Çünkü hiç bir hür dünya ülkesinde böyle anlamsız ya da böyle anlamlı bir yasak yok. Üstelik, ‘çarşaf’ı tercih edenlerin sayısı daha az. Başörtüsünü tercih edenlerin sayısı ise hayli fazla. Oy kaygısıyla ‘çarşaf’a sahip çıkan CHP’nin, başörtüsü mağdurlarını görmezden gelmesi ve yanlışta ısrar etmesini anlamak mümkün değil.

Nasıl ki 10 yıl önce ya da 20 yıl önce bir CHP yönetici ne sebeple olursa olsun ‘çarşaf’a sahip çık(a)mazdı. Ama değişen Türkiye şartları onların da çarşafa sahip çıkar duruma getirdi. Aynı şekilde inşaallah yakın gelecekte başörtüsü konusunda sergiledikleri inadın da temelsiz ve yanlış olduğunu görecekler.

Hatırlamak lâzım kı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, savaş sırasında gittiği Bosna-Hersek’e hediye olarak ‘başörtüsü’ götürmüştü. Dün ‘hediye’ olarak götürülen başörtüsü, bugün nasıl ‘yasak listesi’nde yer alabilir?

Çarşaf yırtma ve sonsasında yaşanan gelişmeler de göstermiştir ki, Türkiye’nin mayasında ‘inanç’ vardır. Kim ki bu ‘maya’yı bu gerçeği dikkate alır; milletten destek görür. Kim ki bunları görmezden gelir ve yanlışta inat eder, yine milletten ‘red’ karşılığını görür.

Ne kaygısıyla olursa olsun, CHP’yi de ‘tesettür’ü savunur halde görmek milleti mennun etmiştir. İnşallah yakın gelecekte başörtüsünü de savunurlar ve keyfi yasak sona erer. Çünkü yırtarak ve yıkarak değil; yaparak ve tamir ederek düzlüğe çıkabiriz.




Gündemin nabzını tutmak için

tıklayın!
www.sentezhaber.com

09.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (08.03.2010) - Tesettür, şiddeti de önler

  (07.03.2010) - Aile boyu yasak

  (06.03.2010) - Ateist siyasetçi bile yasağa karşı

  (05.03.2010) - Halka güvenmeyen ‘Halkçı’lar

  (04.03.2010) - Yargı düzelsin, huzur gelsin

  (03.03.2010) - Kâğıt parçaları

  (02.03.2010) - Eğitimin dili

  (28.02.2010) - 28 Şubat 2010

  (27.02.2010) - Para hepimizi bozdu

  (26.02.2010) - “Önce demokrasi” diyenler çoğalmalı

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl