21 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Emziği tatlıya batırmak dışlere yaramıyor

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Çiğdem Küçükeşmen, emziklerin bal, pekmez ve şekere batırılması ile yere düştükten sonra bir erişkinin ağzında temizlenerek tekrar çocuğun ağzına verilmesinin, diş problemlerine yol açtığını bildirdi.

Küçükeşmen, annelerin bilinçsiz davranışlarının çocukların küçük yaşta diş problemleri yaşamasına sebep olduğunu söyledi. Bebeklere verilen emziklerin, kullanım aşamalarında yaşanan yanlışlıkların, ağız ve diş sağlığı açısından ileride büyük sorunlara sebep olabileceğine dikkati çeken Küçükeşmen, ‘’Bal veya pekmeze batırılan ya da yere düştükten sonra erişkinin ağzında temizlenerek çocuğa verilen emzikler, çocukların küçük yaşta diş problemleri yaşamasına neden oluyor. Bu, çocuğun ağzında mikroorganizmaların oluşmasına sebep oluyor’’ dedi.

Bebeklik çağından itibaren diş çürüğü problemi ile karşı karşıya kalabildiklerini söyleyen Küçükeşmen, diş çürüğünün, annelerin bilmeden süte pekmez, bal, şeker katmaları veya kendi ağızlarına soktukları kaşıkları bebeğin ağzına vermeleriyle oluştuğuna değindi. Çocukların hassas bir yapıya sahip olduklarını, bu sebeple erişkinlerin ağızlarından çıkan hiçbir şeyin asla bebeklerin ağızlarına sokulmaması gerektiğini dile getiren Küçükeşmen, anne veya bakıcıların ağızlarındaki mikroorganizmaların bebeğe taşındığını ve bunun da çürüklere sebep olduğunu bildirdi.

BAZI EMZİKLER AĞIZ YAPISINI DA BOZABİLİR

ANNELERİN en çok yaptığı hatalardan birinin de emziği tatlı gıdalara batırarak bebeklerin ağzına vermeleri olduğunu kaydeden Küçükeşmen, tatlandırıcıların bebeğin ağzında diş çürümesine sebep olan bakteriler ürettiğini belirtti. Gece beslenmeleri sırasında biberonla sütün içine bal, pekmez veya şeker katılmasının da diş sağlığı açısından zararlı olduğunu dile getiren Küçükeşmen, ‘’Gece beslenmeleri esnasında biberonla sütün içerisine bal, pekmez, şeker katılan tatlandırıcılar bebeğin ağzında gece göllenmeye yol açarak, aynı şekilde yaygın diş çürüklerine yol açabilmektedir. Gece beslenmesinde süt içerisine bu tarz tatlandırıcı maddeler koymamak ve bebeği besledikten sonra arkasından su dolu bir biberonla bebeğin ağzının suyla çalkalanması gerekiyor’’ dedi. Emzik şekillerinin de ağız ve diş sağlığını olumlu ya da olumsuz etkileyebildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Küçükeşmen, bebeklerin ağız ve damak yapısını bozmayacak, ortodonti emziklerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

21.03.2010


İlâçları ‘şeker’ diye vermeyin

BULDUKLARI her şeyi ağızlarına götüren çocukların, ‘şeker’ diye verilen ilâçların tehdidi altında olduğu bildirildi.

Bazı ebeveynlerin çocuklarına ‘şeker’ diyerek ilâç içirmesinin büyük risk olduğunu söyleyen uzmanlar, bu davranışın zehirlenmeleri de beraberinde getirdiği uyarısını yaptı. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, 9 ay ile 5 yaş arasındaki çocukların ilâçtan en fazla zehirlenen grup içerisinde yer aldığını söyledi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, küçük çocukların buldukları her şeyi ağızlarına götürmeleri sebebiyle zehirlenme tehlikesi altında olduğunu dile getirdi. Zehirlenmelerin çoğunluğunun 9 ay ile 5 yaş aralarındaki çocuklar ile evlerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Sapan, çocuk sayısı fazla olan ailelerde bu riskin daha fazla olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Sapan zehirlenmeye sebep olan etkenleri şöyle sıraladı: “İlâçlar, evdeki kimyasal maddeler, temizlik maddeleri, bitkiler, kozmetik ürünler, ailelerin ihmali, ilâçların cazip renkte olması, ilâç kapaklarının çocukların kolayca açabileceği şekilde üretilmesi.” Prof. Dr. Sapan en tehlikeleri zehirleri, ilâçlar, yanığa yol açabilen maddeler (temizlik maddeleri, lavabo açıcılar, çamaşır suyu), cam temizleyici sıvılar, yanıcı sıvılar (gazyağı, lamba yağı, tiner), karbon monoksit (soba gazı), böcek ilâçları, yabanî mantarlar olarak sıraladı.

21.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl