24 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

TEKNOLOJİ LİMANI

Bir hafta arayla tekrar sizlerleyiz. Önceki hafta sorulan sorumuzun cevabının bir kısmını yayınlamıştık, devam edelim.

Sorumuz; Bilgisayar alırken nelere dikkat edilmeli? (Abdullah EFE, Köln)

Cevabımız;

Son olarak işlemci seçiminden bahsetmişiz. i7 işlemcili bilgisayarların ihtiyacımız olmadığını, reklamlar sayesinde(!) ihtiyaç gibi hissettiğimizi vurguladık. i3, i5, i7 işlemcili bilgisayarlarda önde gelen özellik, medya dosyaları aktarımı ve oynatımında daha performanslı olmalarıdır. Bu tür bir işiniz yok ise, P7450 işlemcili bir bilgisayar da fazlasıyla işinizi görecektir, sizi memnun edecektir.

Ekran kartlarına bakıldığında da benzer bir durumla karşılaşıyoruz. Çizim/tasarım programları için bir bilgisayar alıyorsanız, 1GB harici ekran kartı bulunan bir bilgisayar tercih etmelisiniz, böylece işlemlerinizi rahat ve performanslı bir şekilde yapabilirsiniz. 250MB harici ekran kartı olan yani ¼ GB bir bilgisayarda da bu programları çalıştırabilirsiniz lâkin daha rahat bir kullanım için 512MB ya da en ideali 1GB harici ekran kartı bulunan bir bilgisayar almalısınız.

“Tasarım/çizim programları kullanmıyorsunuz, medya dosyalarıyla da yoğun şekilde haşir neşir değilsiniz.” Böyle bir durumda, 256MB haricî ekran kartı bulunan dâhili olması, ileriye dönük olmasına bir engeldir, şu anda piyasadaki en eski modellerden birisidir bir bilgisayar sizin işinizi görecektir. Fiyatı da cebinizi rahatsız etmeyecektir.

RAM konusuna gelelim. Random Access Memory, yani Rastgele Erişilebilir Bellek anlamına gelir. Şu anda standart olarak 2GB ve üzerinde RAM var bilgisayarlarda daha düşük görmedim notebook olarak. 2GB oldukça ideal bir RAM kapasitesidir, bunun üzerinde bir RAM bulunan bilgisayar, yine “özel program” kullanıcıları için ihtiyaçtır.

Bahsettiğimiz bu özellikler dışında daha detaya girilebilir lâkin fazlası israf olacaktır.

Başka tercih sebebi olacak özelliklerden birkaçı;

İşlemci ön belleği (Cache): 23MB arası bir değer, ideal bir değerdir. 8 MB olan laptoplar da vardır. Bunların diğerlerine göre farkı, bir program çalıştırırken ya da bilgisayar açılırken bu işlemi daha hızlı yapabilmeleridir.

Ekran kartının bit değeri: Ekran kartı üzerindeki gpu ile yine ekran kartı üzerindeki RAM’lar arasında iletilebilecek data miktarını gösteren bir birimdir. Düşük çözünürlükle ve ayarlarda çok bir önemi olmaz, zira yapılan işlemi limitleyen gpu’dur. Yüksek çözünürlük ve ayarlarda önem kazanmaya başlar.

Yeni çıkan bilgisayarlarda standart, 128bit’tir. 256bit ekran kartları da vardır, performanslı ve maliyetlidir. Oyun kullanıcıları ihtiyaç hissetmektedir.

Sabit disk (HDD) RPM değeri: 5400RPM olması, size daha uzun pil ömrü olarak geri dönecektir. 7200RPM olması ise performans olarak geri dönecektir. Aralarında çok fazla performans farkı olduğu söylenemez, hele ki laptoplarda performans farkı daha düşüktür.

RAM türü: DDR2 ve DDR3 çeşitleri ile karşımıza çıkıyor. DDR3; daha az güç tüketimi, daha fazla band genişliği, daha fazla performans ve hız denilebilir. 4GB DDR2 ile 4GB DDR3 RAM arasında kalmışsanız, fiyat farkı yüksek olacağından dolayı DDR2’yi de tercih edebilirsiniz. Çünkü ikisi de oldukça büyük bir kapasitede olup, son kullanıcı düzeyinde bilgisayarcı/programcı olmayan, normal bilgisayar kullanıcıları performans farkı fark edilmeyecek kadar azdır.

Bu haftalık da bu kadar yeter. Daha detaylı bilgi almak isterseniz, bize ulaşabilirsiniz. Haftaya görüşmek duasıyla...

Bilge Kaptan’ın bilgeliği, sormaktan geliyor. Bilmediğini bilmek ve bilen birisine sorabilmek, küçük/büyük ayırt etmeksizin... Büyük bir erdemdir. Geleceği, bilgeliktir...

Sorularınızı, [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Kaynaklar:

(http://forum.donanimhaber.com/ http://www.hardwaremania.com/)

BİLGE KAPTAN

24.03.2010


Nur sitelerinin buluştuğu nokta: LİSTENUR

‘’ Siz hâlâ Nur sitelerini Google üzerinden mi arıyorsunuz?’’ sloganıyla çıkan bir toplist sitesi.

ListeNur’u diğer toplistlerden ayıran en önemli özellik ise şöyle: ListeNur isminden de anlaşıldığı gibi nur sitelerini, İslâmî siteleri listesine eklemekte, listeye kaydedilen siteler editör tarafından uygun muhtevaya sahip ise ListeNur da yerini almakta. ListeNur internette “Risale-i Nur” kategorisi olan tek toplist. Her gün yenilendiği için yeterli hit gönderen her site sıralamada üst sıralarda yer alabiliyor. Bu da nur siteleri arasında tatlı bir rekabet oluşturuyor. Eğer sizinde bir nur siteniz varsa ListeNur size kapılarını sonuna kadar açıyor. Ve ayrıca ListeNur´a chatsohbet hizmeti veren siteler (İslâmî ağırlıklı da olsa) kabul edilmiyor.

Listeye eklenen sitelerin ‘’Günlük, Haftalık, Aylık” şeklinde tekil gösterimleri, toplam sayfa gösterimleri, tekil girişler ve çıkışlar’’ı ayrıntılı olarak görebilmek de mümkün.

Kategori listesi’nden bazıları şu şekilde:

Kur’anı Kerim, Risale-i Nur, Yabancı dilde, Blog, Dergi, Kaynak Siteler, Forum & Portal, Kişisel siteler

24.03.2010


Bilgisayar Toplumu ve Risale-i Nur

İLETİŞİMİN sınırsız olanaklarını dünyamıza taşıyan bilgisayar kendine göre bir toplum oluşturma konusunda da hızlı bir ilerleme kaydediyor. Maalesef pek de fazla insanî tarafları ön plana çıkmıyor bilgisayar toplumunun. Tüketim toplumunun bir alt sınıfı gibi bir noktada duruyor. İnsanın sınırsız hayal gücünü körüklüyor ve sınırsız ihtiyacını karşılayabileceği gibi saçma ama asla insanı tatmin etmeyen bir temele oturuyor. Teknolojinin ve bilgisayarın bir suçu yok. Sorun teknolojiyi ve bilgisayarı geliştiren insanların mantığındaki yanlışlıktan kaynaklanıyor. Şimdi bir düşünelim internetin olmadığı 15 yıl öncesini. Belki babam düşünebilir böyle bir internetsiz ortamı ama benim akranlarım için bu biraz zor. Şimdi de en kritik sorular: “Hayatımız daha mı kolaylaştı?” “İnsanlar daha mı zengin oldu?”(Bill Gates’i kastetmiyorum) İnsanlar arasındaki iletişim daha kolaylaştı evet ama insanı tanımak daha zorlaştı bence.

Kısaca bilgisayar toplumunun temel sorunları daha fazlalaştı. Cevap bulmaya çalışan insanların sayısı ise son derece az. Elbette inanan insanlar olarak buradaki sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. (Internet ortamındaki Risale siteleri örneğin, iletişim kolaylığından ötürü Internetin ne kadar uygun bir ortam olduğunu gösterdi bize) Ancak bu çabaların yetersizliği ve yazılım teknolojisinin üretim safhasında katkımızın çok az olması bizi zorlayan konular…

Bilgisayar toplumunun yönünü bir şekilde hakikatlere açmak daha kolay aslında. Çünkü bu toplumun bilginin her çeşidine bir açlık duyduğu bir vakıa. Bu da bize yukarıdaki paragrafta anlatılan olumsuz faktörler nedeniyle ümitsizliğe düşmenin gereksiz olduğunu söylüyor. İnsanlara bilgisayar toplumunda bir şeyler anlatabilmek kolaylaşıyor. Onların da bu anlatılanları almaları kolaylaşıyor çünkü belirttiğimiz gibi bilgiye karşı bir açlık var.

Bize düşen bu noktada Risale-i Nur gibi muhteşem bir bilgi kaynağını daha güzel bir biçimde bilgisayar toplumuna sunmaktır kanaatindeyim. Bunu yapabilmek için çok mesafe kat etmek gerekiyor ama biliyorsunuz teknolojinin akıl almaz hızında bu mesafelerin de çabucak alınabilmesi pekâlâ mümkündür.

AHMET TAHİR UÇKUN

24.03.2010


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Şapkalı a (â) nasıl yazdırılır?

YAZILARIMIZDA bazen a ve i harflerinin şapkalı halini kullanmak zorunda kalırız. Şapkalı bir şekilde a ve i harflerini yazmak için öncelikle (shift+3) tuş kombinasyonunu kullanırız. Bunun ardından a tuşuna bastığımızda ekrana gelecek a veya i harfi şapkalı hale gelecektir. Şapkalı a yazdırmanın tek yolu bu değildir. “Başlat? Programlar? Donatılar? Sistem Araçları? Karakter Eşlem” yolu izlenerek de şapkalı a harfine ulaşılabilir. Karakter Eşlem, seçili bir yazı tipinde kullanılabilen karakterleri görüntülemenizi sağlayan bir tablodur. Karakter Eşlem tablosuna ulaşmak için “Başlat?Çalıştır” yolu izlenip ‘Charmap’ yazılıp Enter’a basınca da aynı tabloya ulaşabiliriz. Bu tablodan © ® £ ? vb. gibi klavyeden direk olarak giremeyeceğimiz birçok sembole ve karaktere erişim mümkündür. Karakter Eşlem tablosunun altında bu sembolleri nasıl çıkaracağımız ‘tuş vuruşları’da gösterilmektedir. Örneğin şapkalı i için alt+0238 tuş vuruşu kullanılmaktadır.

24.03.2010


Flash Bellekten veri silerken dikkat!

Harddısklerımızde sakladığımız verilerde bir veriyi silmek istediğimiz zaman, kullandığımız işletim sistemleri araya girer ve bu veriyi silmeden önce bizi uyarırlar. Bu uyarıyı yapmakla kalmaz verinin tekrar kullanılabilme ihtiyacını veya yanlışlıkla silindiğini göz önünde tutarak bu verileri ‘çöp kutusu, geri dönüşüm kutusu’ gibi klasörlerde bizim erişimimize açık halde saklarlar. Bu özellik ‘harici depolama aygıtları’ şeklinde tanımladığımız Flash Bellekler veya harici harddiskler için geçerli değildir. Bu cihazlardan bir veri sildiğimiz zaman veriyi bulabileceğimiz 2. bir ortam yoktur. Bu ortamlardaki veriler direkt olarak silinirler. İşletim sistemlerinin yukarıdaki tavrından dolayı bizde de ‘silinen her verinin geri dönüşüm kutusunda bulunacağı’ alışkanlığı oluşur. Bunun için harici depolama aygıtlarından veriyi silerken, ‘veri kurtarma programlarıyla meçhul bir yolculuğa’ çıkmamak için dikkat edelim!

24.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl