06 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

www.RisaleForum.Net

ADINDAN anlaşılacağı üzere Risâle-i Nur Külliyatı’nın mütalaasının yapıldığı bir forum sitesi RisaleForum.Net. Risale-i Nur’ların temel alındığı bu forum sitesinde İslâmî bilgiler, Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm), Fıkıh ilmî, Kurân-ı Kerim, İslâm akaidi, Bediüzzaman ve Talebeleri, Dinler Tarihi’ne kadar dayanan geniş bir içeriğe sahip.

Bunlardan ayrı olarak Risâle-i Nurlarla âlâkalı makalelerin, farklı dillerde (Almanca, Fransızca, İngilizce) çevirisine de yer verilmektedir.

Ayrıca hanımlar için özel "Hanım Hanıma" bölümü de bulunmakta. Bu bölüm için başvuru yapanların site yöneticileri tarafından yapılan araştırmalar neticesinde başvurularının uygun görülmesi halinde bu kategoriden istifade etmeleri sağlanmaktadır.

Her ay düzenlenen Risâle-i Nur ve İslâmî içerikli sınav sistemli yarışmalar ve aktiviteler ile kullanıcılara hitap edilmekte ve dereceye giren kullanıcılara çeşitli hediyeler verilmektedir. Site, Risâle-i Nur’ların dışında sosyal hayattan da kesitler sunmakta. KPSS den tutunda sosyal aktivitelere, eğitim sistemine, konferanslara yer verilmektedir. Site 67 adet birbirinden farklı kategoriden oluşmakta ve her kategori editörlerle desteklenmiş durumdadır. 2007 yılından beri hizmetine devam eden ve amacı Risaâle-i Nur hizmet anlayışını sanal ortama taşımak olan bu siteden yaklaşık 25.000 üye istifade ediyor.

06.04.2010


www.gimdes.org

ÖNCELİKLE ifade etmeliyiz ki, bütün Müslüman kardeşlerimize helâl ve sağlıklı bir dünya hayatı ile hayırlı bir ahiret kazanmaları dualarımızın başında yer almaktadır.

Gıda Raporu adıyla neşrettiğimiz bu web sayfamız, hiçbir ticarî ve siyasî organizasyona bağımlı olmadan, sadece Allah rızasını esas alarak yayınlanmaktadır. Amacımız ve çalışmalarımız, Müslüman kardeşlerimiz için, her gün alışverişini yapmak zorunda oldukları gıda ve ihtiyaç maddelerinin helal, haram ve şüpheli ayırımında doğru, anlaşılır ve bilimsel ölçülere uygun bilgilerin yer aldığı sürekli ulaşılabilir bir online kütüphane oluşturmaktır. Sizlerden de, gerek sorularınızla, gerek elinizde bulunan bilgilerle, gerekse hem üye olarak, hem de tanıtarak sitenin aktivitesine katkıda bulunarak bu hayırlı hizmete iştirak etmenizi rica ediyoruz. Gelin, hep birlikte kullandığımız gıda ve ihtiyaç maddelerini tetkik edelim. Bizlere neler yediriliyor, neler içiriliyor? Para verip aldığımız, beslenmemizde kullandığımız, ömrümüz süresince bünyemizin idamesini emanet ettiğimiz gıda ve ihtiyaç maddeleri hakkında bilinmesi gereken her şeyi öğrenelim, körükörüne yemeyelim, körükörüne içmeyelim, körükörüne kullanmayalım. Helâl Rızık İçin Gıda Bilinci’ne sahip olalım!

06.04.2010


Çin Artık Google’siz !

GÜNÜMÜZDE en sıklıkla girdiğimiz sitelerin başında Google geliyor. Hatta Google olmadan interneti bile düşüneyenlerimiz var.

Ama artık Çin Google’siz internet düşünecek. Çünkü Google Çin’i terk etti. Google, 2 hafta önce Çin Hükümeti ile arasındaki anlaşmazlık sonucunda son karar olarak Çin’den çekileceğini duyurmuştu.

Google’ın Çin’deki adresi olan google.cn artık kullanılmaz durumda. Bu adrese girmek isteyen kullanıcılar Google’ın Hong Kong sayfasına yönlendiriliyorlar. Hong Kong sayfasına yönlendirilmenin gerçek sebebi ise Google’ın Hong Kong’ta sansürsüz olarak arama yapması.Geçen aylarda Google ve Çin hükümeti arasında Çin’de uygulanan sansür politikası ve Çin’den Gmail’e yapılan siber saldırılardan dolayı gerginlik yaşanmıştı. Yapılan görüşmelerden sonuç alamayan Google yetkilileri son çare olarak Çin’den çekilme kararını aldılar.

Mehmet Beşir PARLAKOĞLU

06.04.2010


iPhone 4G Geliyor

Apple, iPhone serisinin son telefonu olan iPhone 4G’yi yakında çıkaracak. Hakkında birçok dedikodu dolaşan bu telefon hakkındaki spekülasyonlar gün geçtikçe yani çıkış tarihi yaklaştıkça artıyor.

Kullanıcıların aklında tek bir soru var: “Yeni iPhone nasıl olacak?”

iPhone 4G, kamera bakımından şimdiye kadarkilerden daha iyi olacak. Optik tarayıcıları OmniVision firması tarafından üretilecek olan kamera 5 megapiksel olacak. OmniVision firması iPhone 3GS’in de kameralarını ürettiği için dedikoduların gerçeklik payı oldukça yüksek. Ekran olarak ise iPhone 4G’de OLED ekran olması bekleniyor. Yeni nesil iphone’da ekran normalden daha büyük olacak. Kontrast ve renk artacak. Kesin bilgiler netleşmemesine rağmen, yeni ekranın daha iyi olacağı kesin gibi gözüküyor.

06.04.2010


Windows Live Bugün’ü kapatın!

MSN hizmetini her açtığınızda otomatik olarak açılan ‘Windows Live Bugün’ penceresini görmek istemiyorsanız Dosya-Araçlar-Seçenekler yolunuz izleyin ve Oturum Aç bölümünden “Messenger’da oturum açtığımda Windows Live Bugün’ü görüntüle” ifadesinin başındaki check işaretini kaldırın. Böylece her seferinde gereksiz yere bu pencerenin açılmasını önlemiş olursunuz!

06.04.2010


Word ve Pdf dosyaları arası dönüşüm nasıl yapılır?

Word dosyaları ve Pdf (portable document file-taşınabilir dosya biçimi) dosya türünün kendisine göre farklılıkları vardır.

En büyük fark ise Microsoft Word (doc veya docx uzantılı dosyalar) herhangi bir erişim-koruma şifresi konulmadığı zaman değiştirilmeye açık halde olmaları; Pdf uzantılı dosyalarda ise bu imkânın olmamasıdır. Pdf uzantılı dosyalarda yer alan metinleri değiştiremeyiz, ancak kopyalayıp bir ortama aktarabiliriz.

Öte yandan ‘kurumsal kimlik’ meselesine önem veren ticarî veya gönüllü teşekküller için Pdf dosyaları ayrı bir kaliteyi ifade etmektedir. Günümüzde bu oluşumların etkinliklerinin duyurularını Pdf uzantılı dosyalarla yaptıklarını görmekteyiz.

Pdf dosyalarını Word dosyaları biçimine çevirmek ve Word dosyalarını da Pdf uzantılı dosyalar haline getirmek mümkündür. Word dosyalarını Pdf uzantılı dosyalara çevirmek için hizmet veren bazı internet siteleri mevcuttur, ama bu iş bir program kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunun için PrimoPdf ve CutePdf programları bu iş için biçilmiş kaftan hükmünde. Yalnız dikkat etmeniz gereken farklı programların oluşturdukları Pdf dökümanları arası boyut farkının yüksek olması. Bazı çeviriciler Pdf formatına çevirirken asıl dosyamızın çok üstünde boyutlarda bir Pdf dökümanı vermektedirler. Bu programları www.primopdf.com ve www.cutepdf.com adreslerinden indirebiliriz. http://www.docspal.com adresinden de dosya değişim işlemlerini internet üzerinden yapabilirsiniz.

Pdf çevirici programlar yazıcı mantığıyla çalışmaktadır. Pdf biçimine dönüştürmek istediğiniz dosyaları Word ortamında açın ve yazdır kısmına gelin. Yazıcılardan ‘primopdf’ veya hangi çeviri program yüklemişseniz onun yazıcısını seçin ve işlemleri takip edin.

Pdf dosyalarını word dosyası haline çevirmek için de hem programlardan, hem internetten yararlanabiliriz. Primopdf’nin sitesinde bu hizmet verilmektedir.

06.04.2010


Windows Kısayolları

GEÇEN hafta bazı Windows kısayollarından bahsetmiştik. Bu haftada ‘Başlat-çalıştır’ menüsünü kullanarak kısa yoldan ulaşabileceğimiz hizmetleri yazalım.

Çalıştır komutuna ‘Windows Logo Tuşu+ R’ işareti ile ulaşabiliriz. Buraya gerekli komutları yazıp enter tuşuna basarak birçok faydalı bilgisayar özelliğine ulaşabiliriz. ( Bu kısaltmalar genellikle İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Run için R, Desktop için D, Minimize için M gibi. Yani Windows Logo tuşu ile birlikte R tuşuna bastığımızda Çalıştır penceresinin gelmesine şaşmamalı!)

Diskteki gereksiz dosyaları silmek için (Disk Temizleme): cleanmgr

Windows Media Player için (Windows Media Player 5.1): mplay32

Bilgisayarınızın performans ile ilgili özelliklerini görmek (Sistem Monitörü) : perfmon

Ses ayarlarını kontrol etmek için (Ses Kontrol Aracı) : sndvol32

Bilgisayarınızı yönetmek için: compmgmt.msc

Windows media player 6.4 açmak için: mplayer2

Uzak masaüstü işlemleri için(uzak masaüstü bağlantısı): mstsc

Ekran Klavyesi için: Osk

Defragmantasyon(Disk birleştirme işlemi): dfrg.msc

Hesap Makinesi Çalıştırmak için: Calc

Karakter Eşlem Tablosuna ulaşma (Karakter Eşlem): charmap

Ekran Büyüteci: magnify

Kötü yazılımları temizleme aracı: Mrc

Sisteminiz, belleğiniz ve diğer donanımlarınız hakkında bilgi sahibi olmak için: msinfo32

Ağ içinde sohbet ve yazışma programı: Winchat

Komut istemini açmak ( Terminal): Cmd

Yalnız bu kısayolların işletim sisteminden işletim sistemine göre farklılık gösterebileceğini unutmayın. Bazıları XP işletim sisteminde çalışırken bazıları da Vista işletim sistemi için olabilir.

06.04.2010


Pardus deneyimim!

Ubuntu deneyimimden sonra Linux’a biraz daha yaklaşmıştım. Türkiye’de en çok kullanılan Linux Dağıtımı olan Pardus, ayrıca ‘millî işletim’ sistemimiz olması nedeniyle ilgimi çekiyordu.( Bu arada Linux’a yabancı olan okuyucularımız için; Pardus’un TÜBİTAK UEKAE- ‘Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’ bünyesinde geliştirilen bir Linux dağıtımı olduğunu belirtelim.)

Ozgurlukicin.com adresinden Pardus 2009.1 İşletim sistemi talebinde bulundum. Cevabını bir hayli geç verdiler. Mail olarak onayladıktan sonra kargo ücreti dışında hiçbir ücret ödemeden Pardus CD’sine sahip olmuş oldum.( ozgurlukicin.com adresinden siz de cd siparişi verebilirsiniz…)

Kurması yaklaşık 20 dakika sürüyor. Açıklayıcı ifadelerin bolca bulunması, kurulum sırasında herhangi bir zorluk yaşatmıyor. Ortalama bir bilgisayar kullanım bilgisine sahip olan biri Pardus’u rahatlıkla kurabilir. Kurma işlemi yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Kurulum işleminden sonra heyecan verici görünümüyle Pardus karşılıyor sizi. Karşınıza çıkan Kaptan gerekli olan ilk ayarları (Görünüm, Tema vb…) yapmanızı sağlıyor.

Pardus’u ilk kullanımda anlamayınca biraz kızdım. Kızmamın nedeni ’bu özgür sistemlere’ Windows gibi yaklaşmam idi. Windows’ta “Başlat” menüsünün bulunduğu görev çubuğu vazgeçilmezimiz olmuştu. Pardus’ta da Kde masaüstü simgeli bir görev çubuğu standart olarak geliyor. İşte kızma sebebim, bu standart olarak gelen görev çubuğunu silmem ve uzun süre uğraşmama rağmen yerine getirememdi.

Hâlbuki, işin ‘özgür yanı’ burada başlıyormuş! Panel ekle diyerek yeni bir panel ekliyorsunuz. Ayrıca panel üzerinde yer almasını istediğiniz ‘Pil durumu, saat, tarih, hesap makinesi v.b.’ gibi öğelerin hepsi Pardus’ta widget (küçük programcıklar) şeklinde. İstediğinizi seçin ve istediğiniz yere sürükleyin. Boyutunu ayarladıkça simgeler de o şekilde büyüyorlar ve görünümleri güzel hale geliyor. Yani görev çubuğu tasarrufunda sağlanan bu ‘özgürlük’ çok hoşuma gitti.

Yine dikkatimi çeken; 2 senedir kullandığım Laptop’umda ne tür bir sorun var bilemiyorum; Kritik pil uyarısı ve düşük pil uyarısı gibi sesleri alamıyordum. Pardus’ta herhangi bir müdahalede bulunmadan bu sesleri duyabilmem beni çok sevindirdi. Linux’ta donanımlarınızdan maksimum ölçüde faydalanabilme özelliği ne güzel!

Sistemi kurunca herhangi bir program yüklememe gerek kalmadan multimedya dosyalarını oynatabilmem de güzel bir şey. Bir çok ‘özgür yazılım’ın hazır olarak yüklü gelmesi de (Open Office ve Amarok programları gibi.)

Linux dünyasını sevmememiz için neden yok! Yeter ki biraz sabırlı olalım ve Windows’ta kazandığımız ön yargıları kıralım!

HAKİ HAMİTOĞLU

06.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl