18 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Bilgisayarsız bir hayat düşünemez hale geldik

Bilal NACİR (28 - Vakıf Temsilcisi)

Bilgisayarın hayatımızdaki önemi nedir?

Bilgisayarla ilgili ilk tanışmanız nasıl oldu?

Televizyondan da öte bir yanı, iletişim yönünden çok önemli bir yeri var. Bilgisayarsız hayat düşünülemez gibi bir noktaya gelmişiz. 1997 yıllarıydı, ağabeyim yeni bir bilgisayar almıştı. Ben de habersiz açtım. Dosyaları tıklıyordum. Müzik açılıyor ve kullanması çok basitmiş diyordum. Fakat bir türlü açtığım dosyaları kapatamıyordum. Hatta kapatmak istediğim dosyaları sağ tarafa sol tarafa sürükleyerek kaybolacağını sanıyordum. Sonradan öğrendik çarpı işaretini…

Önümüzdeki zamanlar da bilgisayarın

hayatımızdaki yeri sizce nasıl olacak?

Kesinlikle daha da gelişecektir. İnternet medyacılığı daha önemli bir konuma sahip olacaktır, tabi bu zaman alacak.

İnternet cafeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Artık fazla cazibesi kalmadı. Şahsi bilgisayar ve internet imkânı çoğaldıkça internet kafeler önemini yitirdi. Oyun cafelere dönüştü artık internet kafeler; çocuklar artık oraları dolduruyor.

İnternet üzerinden alışveriş yaptınız mı?

Hiç kullanmadım, kredi kartım da yok zaten. Başkasının kredi kartı ile alışveriş yaptım. Ayrıca fazla güvenli de gelmiyor.

Bilgisayar kullanırken zamanı nasıl

değerlendiriyorsunuz?

Amaçsız internete girilmemesi lazım. Eğer öyle bir bakayım gibi girdiğimiz zaman çok vakit kaybı oluyor. Zaman geçtikten sonra da ‘bu kadar zamanı ben neden burada harcadım?’ diye serzenişte de bulunuyoruz. Çünkü net ortamında çok uyarıcı var, dikkat edilmesi lazım.

Günümüz bilişim çağında Nur siteleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok sayıda Risale-i Nur içerikli siteler mevcut. Forum siteleri bana cazip gelmiyor. Nur siteleri önemli bir konuma sahip fakat gazetenin vermiş olduğu tadı bir web sitesinin vermesi mümkün değil, çünkü gazete sanal değil. Çok istifade ediyoruz Nur Sitelerinden, herhangi bir konuya çabucak ulaşabilmemiz mümkün. Allah razı olsun hazırlayanlardan.

Röportaj: Muhammed Zorlu

18.05.2010


İnternet kafeleri dolduran çocuklara acıyorum

Mehmet KARADAŞ (22-Bilgisayar programcısı)

Kısaca sizi tanıyalım?

1987 Adıyaman Gölbaşı doğumluyum. Liseyi Adıyaman Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’nde bitirdim. Daha sonra Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama programından mezun oldum. Şu an Halk Eğitim Merkezine bağlı gençlik merkezinde bilgisayar kursu dersi veriyorum.

Bilgisayarla ilk tanışmanız nasıl oldu?

2002 yılında meslek lisesine başladığım zaman tanıştım, ama ne yazık ki meslek lisesinden hiçbir şey öğrenemedik. Yüksek okula gittiğimizde kendimizi geliştirdik.

İnternet cafeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Artık internet cafelerin; internet cafe ismine layık olmadığını düşünüyorum, herkes evine internet bağlıyor. Bunun bir sebebi de internet sağlayan şirketlerin ucuz kampanyaları. Oyun oynamak için cafeleri dolduran çocuklara bakınca gerçekten acıyorum. Bunların içinde 5-6 yaşında olanlar bile var… Ailelere büyük vazife düşüyor. İnternet cafelerin denetlenmesi de seyrekleşmiş gibi.

İnternetten alışverişi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben hiç kullanmadım ama güvensizlikten değil. Kredi kartı bilgileri isteniliyor. Bilgilerim de olmadığı için de hiç kullanmadım.

Risale-i Nur siteleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yeterli midir?

Yeterli değil. Aslında günümüzde böyle sitelere fazla da girilmiyor. Sebeplerinden bir tanesi de reklamın fazla yapılamaması. Çok önem verilmesi lazım, bir eksik yanımız bu.

Öğrencilere bilgisayar alanında meslek sahibi

olmaları için ne önerebilirsiniz?

Bilgisayar programcılığını seçecek olan arkadaşlarımız bu mesleğe gelmeden iyi düşünsünler. Kodlama ve matematik sistematiğine sahip olmaları lazım. Yoksa çok sıkıntı çekerler.

18.05.2010


Bilgisayarınızı hızlandırmanın 10 değişik yolu

Bilgisayarınızın en üst performansta çalıştığından emin misiniz? Bunun için yapabileceğimiz bazı uygulamalar bilgisayarımızı daha hızlı hale getirebilir.

lWindows’ta yer alan etkileyici görsel efektler vardır. Sizin için hız değerliyse bu görsel efektleri kapatarak hız sağlayabilirsiniz. Denetim Masası\Sistem ve Bakım\Performans Bilgileri ve Araçları yolundan Performans Seçeneklerinden “En iyi performans için ayarla” seçeneğini aktif hale getirin ve Tamam’a tıklayın.

lBilgisayarınızı açtığınızda otomatik olarak çalışan programlar performansı çok etkiler. Bunun içim başlangıçta çalışan servisleri sınırlamalısınız. Başlat menüsündeki arama kutusuna “sistem yapılandırması” yazın ve bunu açtıktan sonra “Başlatma” tabını seçin. Programların yanındaki onay işaretini kaldırırsanız bu servisler otomatik olarak başlamayacaktır. (Bilgisayarı yeniden başlatmayı gerektirir.)

lTemiz bir makine daima hızlıdır. Bunun manası kullanmadığınız programları kaldırın. Hiç kullanmayacağınız programları ve deneme sürümlerini kaldırın.

lAynı anda daha az program çalıştırın. Bütün programlar hafızayı kullanır, kaç programın aynı anda çalıştığını kontrol edin. Sadece çalışmakta olduğunuz programın açık olması hızınızı ve performansınızı artırmanın güzel bir yoludur.

lReadyboost özelliği ile sisteminizi hızlandırabilirsiniz. Bir USB depolama aygıtını bilgisayarınıza taktığınızca otomatik açılan pencereden “Sistemimi hızlandır” seçeneğini seçerek Readyboost özelliğini kullanabilirsiniz.

lHata gidericisini kullanın. Denetim masasını açın. Sorun gidericiyi açıp, sistem ve güvenlik başlığı altından “performans sorunlarını çözün” seçeneğine tıklatın.

lBirçok servis çalıştırıyorsunuz ve birçok program kullanıyorsunuz. Bir uygulamayı kapatmak her zaman o servisi kapatmak manasına gelmiyor. Baştan başlatmanın faydası hafızayı temizlemesidir. O yüzden daima bilgisayarınızı çalışır halde tutmayın. Her akşam kapatın. Harddisk temizleyerek performansı artırabilirsiniz. Başlattaki arama menüsüne “disk temizleme” yazın ve çift tıkladıktan sonra sürücüyü seçin ve silme işlemini onaylayın.

lDenetim Masası\Sistem ve Bakım\Performans Bilgileri ve Araçları yolundan “puanımı güncelleştir” seçeneğini seçin. Eğer puanınız 3’ten aşağı gelirse, bu yeni bir bilgisayar almayı göz önüne almanın zamanı olabilir.

lBilgisayarınızı güncel tutun. Bilgisayarınızı korumanın en güncel yolu onu otomatik güncellemeye açık olmasıdır.

(Zia Munshi’nin makalesinden

çeviri yoluyla faydalanılarak

hazırlanmıştır.)

MEHMET ALİ ERGENEKON

18.05.2010


Dizüstü bilgisayarları düz zeminde kullanın!

Sıcaklık bilgisayarın çalışma hızını etkiler. Bunun için dizüstü bilgisayarlar düz zeminlere konulmalıdır.

Zaten notebookların yer ile temasını engelleyecek belli bir yükseklik bulunmaktadır. Halı, kanepe vb. gibi yumuşak zeminler bu boşluğun kapanmasına sebep olurlar ve bilgisayarımız ısınır. Bu ısınma da bilgisayarımızın performansının düşmesine neden olur. Sıcaklar artmaya başladı, bu durumda USB girişe bağlanarak çalışan dizüstü bilgisayar soğutucusu da almayı düşünebilirsiniz. Ayrıca dizüstü bilgisayarlardan yayılan sıcaklığın insanın sağlığına zararlı olduğunu unutmayın. Bu yüzden birçok üretici kullanım kılavuzlarında bu durumun zararlı olduğunu belirtmiş ve kullanıcıları uyarmıştır.

18.05.2010


www.linuxmint.org.tr

Linux Mint, Debian ve Ubuntu temel alınarak, her düzeyden kullanıcıya hitap etme amacıyla hazırlanmış İrlanda kökenli ve tercih edilme oranı oldukça yüksek olan bir Linux dağıtımıdır.

Tamamen tecrübesiz olan kullanıcının da, profesyonel seviyede olan kullanıcının da zorlanmadan ve zevkle kullanacağı bir sistem olduğundan, Linux dünyasında kendisine ilk 3 içinde yer bulmuş ve adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır.

Mint, “kur ve kullanmaya başla” tarzı bir sistem yapmaya çalışıp bunda da oldukça başarılı olmuş gözüküyor. İçinde kurulumla birlikte gelen programlara bakıldığında; bir CD ile hem işletim sistemine hem de çoğu kişinin hemen hemen her işini görebilecek uygulamalara sahip olunduğu söylenebilir.

Linux Mint, en kullanışlı ve “Son kullanıcı” dostu dağıtımlardan biri olma unvanını sonuna kadar hakeden bir sistem. Hayatında hiç Linux kullanmamış olan birinden yıllardır bu sisteme aşina olanına kadar herkesin kolaylıkla kullanabilmesi sebebiyle, gösterilen ilgi ve talep artışı neticesinde kendine Linux dünyasında edindiği yer şaşırtıcı değildir ve Mint, Linux dünyasına karşı olan “kullanım zorluğu” önyargısını ortadan kaldırma potansiyeline fazlasıyla sahiptir.

Linux Mint Türkiye ise,2006 yılında kurulmuş, yaklaşık 1.5 yıl kadar süren uzun bir aradan sonra daha güçlü, daha tecrübeli bundan çok daha önemlisi birbirine inanan ve güvenen insanlardan oluşan yeni bir ekiple yoluna eskisi gibi devam etmeye çalışan bir topluluk projesidir. Linux Mint Türkiye, bir yerel topluluk sitesi için gerekli kriterleri sağladığından ötürü Linux Mint Geliştiricileri tarafından Türkçe Topluluk sitesi olarak onaylanmış ve ülkelere göre tanınan yerel destek sitelerinin yer aldığı bölüme eklenmiştir.

Dergi tayfamız ROOT isimli bir e-derginin çalışmalarını sürdürmektedir. Eğer bir aksilik olmazsa mayıs ayı içerisinde Root’un ilk sayısı PDF formatında ve ücretsiz olarak yayınlanacak.

18.05.2010


Mozilla Thunderbird

MAİL hesaplarınızın hepsini bir yerden yönetmenin zamanı geldi. Günümüzde e-posta hesaplarımız vazgeçilmezlerimiz halini aldı.

Hepimizin en az 2-3 tane mail hesabı var. Hepsini bir yerden yöneterek, tek ortamda tüm mail hesaplarınıza gelen mailleri okumanın tadını çıkartın.

E-posta istemcileri, mail hesap ayarları sebebi ile birçok kimsenin uzağında kaldığı bir sistemdir. Mail hesaplarımızın artması ile artık mail istemcilerini kullanmamız kaçınılmaz hale gelmektedir. Her mail hesabını ayrı ayrı kontrol etmek işimizi zorlaştırmakta ve zamanımızı almaktadır. Bu yüzden Outlook, Thunderbird gibi mail istemcileri ile tanışın ve bilgiyi yönetmenin keyfine varın.

Thunderbird, Mozilla tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir e-posta istemcisi. Gmail, mynet gibi hesap adreslerinizi buraya ekleyerek kolaylıkla takip edebilirsiniz. Ücretsiz yahoo mail kullanıyorsanız, yahoo mail ayarlarından bölgenizi “Yahoo Asia” olarak belirtip, ücretli olan Yahoo Mail Plus’a geçmeden, maillerinizi Thunderbird üzerinden takip edebilirsiniz. Beğeni ile kullanılan Firefox’un üreticisi, Mozilla’nın ürettiği Thunderbird mail istemcisi ile hesap ayarlarınızı kolayca kurabiliyorsunuz. Thunderbird’ün 3. sürümünde sadece kullanıcı adı ve şifrenizi yazarak ayarlarınızı hemen kurabiliyorsunuz. (Eski sürümlerde sunucu türü, portu vb. bir çok bilgiyi elinizle girmeniz gerekiyordu.)

Thunderbird 3 sekmeli e-posta, daha güzel arama ve e-posta arşivleme ile donatılmıştır. Thunderbird 3; Çöp Posta Süzgeci, Dolandırıcılığa Karşı Koruma, Gelişmiş Güvenlik, Çöp Posta Süzgeci, Dolandırıcılığa Karşı Koruma gibi özellikleri ile beğenilen bir e-posta istemcisi. Thunderbird’ün güvenlik ve gizlilik önlemleri, sizin iletişim ve kimlik güvenliğinizin daha güvenli olmasını sağlamaktadır. Dilinin tamamen Türkçe olması da kullanıcılar için en büyük avantaj.

Program Boyutu: 8,5 MB

İndirme Adresi: http://www.mozillamessaging.com/tr/thunderbird/

18.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım