21 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Et fiyatları daha da artacak

TÜRKİYE Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir 1 aydır besicilerin besi için yeni hayvan almadıklarını belirtirken, bu yüzden yıl sonunda Türkiye’de kesim için hayvan bulmakta sorun yaşanacağını, et fiyatlarının daha da artacağını savundu.

Et fiyatlarını dengelemek amacıyla Et ve Balık Kurumunun (EKB) dün yapacağı 8 bin tonluk kasaplık hayvan ithalatı ihalesi öncesi, besiciler tepki gösterdi. Dün sabah EBK Genel Müdürlüğü önüne gelen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir ve bir grup besici, ihaleye tepki gösterdi. Mustafa Demir, burada, yaptığı kısa açıklamada, ‘’kırmızı et fiyatlarında üretici üzerinden spekülasyon yapıldığını’’ bildirerek, ‘’Bazı firmalar, ithalatı açtırmak amacıyla, EBK’nın 14,5 liraya alım yaptığı dönemde, sadece 1-2 gün için Suluova’da hayvan alım fiyatını 18 liraya çıkardı. Hükümet de bunu kullanarak ithalata karar verdi. Hükümet, bu firmaların oyununa geldi’’ iddiasında bulundu. Halen üreticilerin 14-15 liraya aldığı besilik hayvanı 12-13 liraya satamadığını, EBK’nın da hayvan almadığını anlatan Demir, besicinin büyük mağduriyet yaşadığını, devletin bu zararı mutlaka karşılaması, maliyetlerin düşürülmesi açısından üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

İthal edilecek 8 bin ton kasaplık hayvanın, 200 bin ton yem anlamına geldiğine işaret eden Demir, ithalattan, yemcilerin de zarar göreceğini, yem satamayacaklarını öne sürdü. Türkiye’de, 5 baş ve üzerinde hayvana sahip 450 bin işletme bulunduğunu, üst birliğe 17 alt birlik ve 2 bin 800 besicinin üye olduğunu kaydeden Demir, ithalattan 2 milyon ailenin öncelikle mağdur olacağını belirtti. Besicilere destek vermek amacıyla gelen Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin de, ithalatın sadece besicilere değil, tarım ve özellikle hayvancılık sektörüne krediren kuruluşları da olumsuz etkileyeceğini söyledi. Yetkin, zarar eden besicilerin kredi borcunu ödemekte zorlanacağını, kredi geri dönüşlerinin duracağını, bundan başta Ziraat Bankası olmak üzere hayvancılık sektörüne kredi kullandıran kuruluşların etkileneceğini anlattı. İbrahim Yetkin, et fiyatlarındaki spekülatif artışın ithalatla düşürülemeyeceğini de vurguladı. Eylem için Sakarya’dan gelen besici Mehmet Adıgüzel, ‘’ithalat sürecinde, TOBB ve TZOB’u besicilerin yanında olmamakla’’ eleştirdi. Amasya Suluova’dan gelen besici İdris Yavuz da, Suluova’da bir sezonda 50 bin baş hayvan beslendiğini ve şu anda besicilerin büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. Yavuz, özel sektörün ithalatı açtırmak için suni fiyat artışı yaptığını öne sürerken, ‘’EBK’yı devreden çıkarmak için, askeri kurumların et alımı için açtığı ihalede, EBK 14 lira verirken onlar 12 lira verdiler. EBK’yı devreden çıkarmak, ithalatı açtırmak istiyorlar’’ iddiasında bulundu.

Sokaklarda satılan süte dikkat!

KIRKLARELİ Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, denetimden uzak, yağı alınarak veya su katılarak besin unsurlarınca fakirleştirilmiş, hastalık yapıcı her türlü mikrobu içeren sokak sütlerinin kesinlikle içilmemesi uyarısında bulundu. Yazıcı, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, gebe ve emzikliler ile yaşlıların süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri halinde günlük protein ve yağ ihtiyaçlarının önemli bir kısmının karşılanacağını belirtti. Sütün faydalarından gereği gibi yararlanabilmek için sağlıklı, temiz ve kalitesi yüksek süt ve süt ürünleri tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, ‘’İyi beslenen bireyler, fiziksel ve zihinsel yönden sağlıklı olduklarında yaratıcı, yetenekli, düzenli çalışma ve üretme gücüne sahip olmaktadır. Kalsiyum, Protein, A, D, E, K vitamini bakımından zengin olan süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere insan beslenmesinde önemli bir besin kaynağıdır’’ dedi. Ülkede üretilen sütün yüzde 40’ına yakın bir kısmının sokak sütü olarak hiçbir işlem görmeden tüketime sunulduğunu ifade eden Yazıcı, insan sağlığı için sokak sütünün tüketilmemesi gerektiğini bildirdi.

21.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Allah rahmet eylesin

  İŞÇİLER CANI PAHASINA ÇALIŞTIRILMASIN

  AİLELERE 10’AR BİN LİRA YARDIM YAPILACAK

  Kılıçdaroğlu: Uzlaşma sağlandı, sorun bitti

  Aday olmam söz konusu değil

  “Kasetteki kişinin Baykal olduğu ispatlanamaz”

  Erdoğan, Latin Amerika’ya gidecek

  Yüksek yargıda ses kaydı krizi

  İstanbul’da çatışma: 1 polis şehit

  Karakol saldırısında yaralanan er şehit oldu

  Korgeneral Pulatsü, talimatla ifade verdi

  Cindoruk: ANAVATAN’ımızın hedefleri, DP’mizin hedefleridir

  EDP Başkanı Halis: Başörtüsünün yasaklanması doğru değil

  KPSS-Lisans ve DGS başvuru süresi uzatıldı

  Orman yangınları camide anlatılacak

  Et fiyatları daha da artacak

  Nijerya, temiz suya hasret

  Cezaevinde kavga: 1 yaralı

  Bin 600 oyuncak imha edildi

  Beyza Hotel’de alternatif tatil

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.