15 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik


15.06.2010


Microsoft Certifications

Bu makalemizde Microsoft’un sertifikasyon programları, sertifikaların nereden ve nasıl alınacağı hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Öncelikle Microsoft bu sınavları NT işletim sistemlerinden ve ilk .NET (dot net) sürümlerini çıkardığı tarihten bu güne, yani yaklaşık olarak 2000 yılından beri yapmaktadır. Sınavlar, Microsoft Authorized Center’lar tarafından yapılmakta olup, sınav dili olarak 5-6 tane dil seçeneğiniz bulunmakla birlikte (Çince, İspanyolca, İngilizce…), en çok tercih edileni İngilizce’dir. Türkçe dil seçeneği yoktur. Microsoft, bu sınavları 2 kategoriye ayırmaktadır: Sistem Uzmanlığı ve Yazılım Uzmanlığı. Daha ilk paragrafta şunu söylemek istiyorum: Bu eğitimlerin amacı kesinlikle ama kesinlikle bilgisayar kullanmayı öğrenmek, bilgisayar formatlamak, hazır şablonlar üzerinden web siteleri yapmak, MS Word, MS Excel, MS Power Point… gibi şeyler değildir. Bunları zaten günümüzde herkes yapıyor, biliyor. İlköğretimde bile öğrencilere bilgisayarlı eğitim veriliyor artık. Hani eskiden “bilgisayar bilmek” diye bir tabir vardı. Artık öyle bir şey yok. Bilgisayar kullanmayı artık 7’den 70’e herkes biliyor. Şimdi gelelim bu eğitimlerin içeriğine…

SİSTEM UZMANLIĞI

Microsoft Sistem Uzmanı, Microsoft Windows işletim sistemlerinin kullanıldığı ağları yapılandırma işiyle ilgilenir. Burada ağ derken, küçük bir yapıyı düşünmeyiniz. Yüzlerce bilgisayarın olduğu, farklı şehir ya da ülkelerdeki ağların birleşerek oluşturmuş olduğu yapıları düşününüz. İşte bu tarz büyük yapıları kuran ya da yönetme işini yapan kişiye Sistem Uzmanı denir. Tabi burada yönetmek derken, Windows Server işletim sistemlerinden bahsediyoruz. Yani clientların (istemcilerin) Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 ve serverların Windows 2000 Server, Windows Server 2003 ve Windows Server 2008 işletim sistemlerinin kullanıldığı yapılar…

Sistem Uzmanlığı eğitiminin içeriğinde özellikle Active Directory dediğimiz yapının eğitimini alıyorsunuz. Intranet (iç ağ) ortamında bir yapıyı sıfırdan oluşturuyorsunuz. Clientlara IP’yi otomatik olarak dağıtmak için DHCP Server, isim çözümlemesi için DNS Server yapılandırıyor ve tüm bilgisayarları Active Directory yapısını kullanarak Server işletim sistemine dahil ediyor ve böylece clientları yönetme, clientlara yasak koyma ya da izin verme işlemlerini server işletim sistemi üzerinden yapıyorsunuz. Tabi burada iyi bir network bilgisine sahip olmanız gerekiyor; ancak bu bilgiler zaten size Sistem Uzmanlığı eğitiminin içerisinde sunuluyor.

Bunların dışında Sistem Uzmanlığı eğitimi içerisinde başta ASP.NET web siteleri olmak üzere tüm web sitelerinin IIS Server üzerinde nasıl yayınlanacağını öğreniyorsunuz. VPN, Terminal Server, Uzaktan yönetim, Network güvenliği ve e-posta işlemleri için bir mail server yapılandırılması (MS Exchange Server) konuları da Sistem Uzmanlığı eğitimi içerisinde ele alınmaktadır.

Ayrıca iç ağınızı bir firewall ile dış ortamdan ayırmak ve bu firewall üzerinden gerekli portların açılması ve port yönlendirmesi işlemleri de yine Sistem Uzmanlığı eğitimleri içerisinde yer almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bana göre, Sistem Uzmanlığı eğitiminin yanında bir de kısa bir CISCO eğitiminin de alınması gerekliliğidir. Çünkü belli bir süre sonra bazı yerlerde tıkanıyor ve çözüm üretemiyorsunuz. İşte böyle bir durumda imdadınıza CISCO router ve firewall’lar yetişiyor.

YAZILIM UZMANLIĞI

Yazılım Uzmanlığı eğitimi içerisinde MS Visual Studio ortamında. NET Framework üzerinde Windows yada Web uygulamalarının nasıl geliştirileceği ele alınmaktadır. Dil olarak C# (C sharp) ağırlıklı olmak üzere, Visual Basic.NET kullanılmaktadır. Eskiden Windows uygulamalarının popülaritesi daha fazla olduğundan bu eğitimde Windows uygulamalarına ağırlık verilirdi; ancak günümüzde web uygulamaları üzerinde daha fazla durulmaktadır.

Yazılım Uzmanlığı eğitimi temel programlama teknikleriyle başlayıp, sonrasında Object Oriented programlamayla (Nesneye yönelik programlama) devam etmektedir. Daha sonrasında ADO.NET yapısıyla veritabanı bağlantıları ele alınmaktadır. Burada veritabanı olarak MS SQL Server kullanılmakta olup, MS SQL Server yanında, basit projeler için MS Access üzerinde de uygulamalar geliştirilmektedir. ASP.NET ile web uygulamalarının geliştirilmesi, basitçe HTML bilgisi, XML Web Servisleri, CSS ve AJAX konuları da Yazılım Uzmanlığı eğitiminin önemli parçalarıdır.

Hem Sistem Uzmanlığı, hem de Yazılım Uzmanlığı eğitimlerini İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde alabilirsiniz (Türkiye’nin her yerinde bu eğitimleri veren kuruluşlar yok). Özellikle İstanbul ve Ankara’da Sistem ve Yazılım Uzmanlığı eğitimleri veren ciddî firmalar bulunmakta. Sınavlar konusunda da eğitim aldığınız firmalar sizi yönlendirecektir. Her iki unvan için de elinizde birçok alternatif bulunmaktadır. Yaklaşık 30 sınav içerisinden 5 sınav vermeniz Sistem Uzmanı ya da Yazılım Uzmanı olmanızı sağlayacaktır. Sınavlar, makalenin başında da belirttiğim gibi Microsoft Authorized Center’larda online olarak ve ücret karşılığında (her sınav için 70 $) yapılmaktadır. Sınavlara istediğiniz her zaman girebilirsiniz. Bulunduğunuz yere en yakın sınav merkezlerini www.prometric.com adresinden öğrenebilir ve yine aynı siteden sınav seçip, ücretini yatırabilirsiniz.

AHMET SAİT DURAN

MCP-MCSE-MCDBA

15.06.2010


Bilişim Söyleşileri

Öncelikle sizi bir tanıyalım?

Yasin Arslan. Bankacılık ve Sigortacılık bölümü öğrencisiyim.

İlk bilgisayarla tanışman ne zaman oldu?

Bilgisayarla ilgili hatıraların var mı?

Orta birdeydi galiba. Okulda müdür yardımcısının odasını temizliyorduk. Orda bilgisayar var. Ama dokunmaya korkuyoruz, bir şey olur, zarar gelir gibisinden. Arkadaşım bilgisayar başına oturdu. Ben de “Oturma zarar falan verirsin, oynama” diyorum. O zamanlar öyleydi, korkuyorduk dokunmaktan. İnternet kefelere oyun oynamaya gidiyorduk ama oyunları açamıyorduk. Lisede bilgisayarlı muhasebe okuduğum için bilgisayar kullanma konusunda kendimi ilerlettim. Ama bilgisayarı açmayı ve kapatmayı bilmeyen arkadaşlarımız vardı. Anlamayan arkadaşlarımız çoktu.

Günümüzde ne kadar değişti değil mi?

Anlattıklarınız…

Evet, ben internet kafede işlettim. İlköğretim öğrencisi bile bilgisayarda müthiş şeyler yapabiliyor. Baktığımda hayranlıkla izliyorum onları. Benim bile yapamadığım şeyleri yapanlar var.

Gelecekte internetin hayatımızdaki yeri nasıl

olacak?

Güzel gelişmeler var ama siteler daha kötüye gider gibi geliyor bana. Bunun için engelleyici paketlerin kurulması lazım.

Peki, bu engelleyici paketler gerçekte çare mi?

Aslında kötü amaçlı kullanılan sitelerin düzenli takip edilip, araştırılarak girişlerinin en baştan engellenmesi gerekiyor. Bazen istemediğimiz halde kötü yerlere yönlenebiliyor. Bir linke tıklıyoruz orada istemediğimiz bir yere yönlenebiliyor.

Röportaj: Haki Hamitoğlu

15.06.2010


Hotmail (Messenger-Msn) Şifre Değiştirme

BİR kardeşimizin Messenger ‘’şifremi nasıl değiştiririm’’ diye bana danışmasından sonra böyle bir makalenin yararlı olabileceğine kanaat getirdim.

Öncelikle Messenger adresimize www.hotmail.com’ dan girişimizi yapıyoruz. Sağ üst köşede

Seçenekler menüsüne tıklıyoruz. Tıkladığımız yerde küçük kutucuk içerisinde Diğer Seçenekler tıklıyorsunuz. Açılan sayfada Hesabınızı Yönetin kategorisindeki Kişisel Bilgilerinizi Görüntüleyin ve Düzenleyin bölümünü tıklayınız. Karşımıza Hesap Bölümü çıkıyor. Karşınızdaki ekranda Parola menüsünü tıklıyoruz ve Eski Parola’nızı yazıp alt kısımda Yeni Parola’nızı oluşturuyorsunuz. Yeni şifrenizi kullanmaya başlıyorsunuz. Umarım açıklayıcı olmuştur.

Hotmail Şifre Güvenliği

Kişisel bilgilerinizi koruma konusunda güçlü parola önemli bir ilk adımı oluşturur. Güçlü Parola oluşturmak için birkaç öneriler sunalım…

* Yedi ile on altı arasında karakter içermesi…

* Aşağıdaki dört karakter türünün üçünün kullanılması:

o Büyük harfler (A, B, C).

o Küçük harfler (a, b, c).

o Rakamlar (1, 2, 3).

o Özel karakterler (` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) - + - = { } | [ ] \ : “ ; ‘ < > ? , . /) .

* Genel sözcük veya ad değildir ya da bunların çok az değiştirilmiş bir hali değildir.

Parolanız şunları içeremez:

* İngilizce olmayan karakterler veya boşluk.

* E-posta adresinizin ‘’@’’ [at] simgesinden önceki kısmı.

* Sorunuz veya gizli yanıtınız.

UMUT AVCI [email protected]

15.06.2010


Mail sistemlerimizde yer alan “oturumu açık tut” seçeneği nedir?

BAZI mail sistemlerinde mail hesabımıza girerken “çıkış yapana kadar oturumu 2 hafta açık tut” gibi ifadeler görürüz. Bu kutu işaretli iken mail sistemimize girersek “sign out” demediğimiz dürece, oturumumuz 2 hafta boyunca açık kalır. Bu özellik ile, Postanıza ve mail sunucunuzun sağladığı servislere( Örneğin yahoo kullanıyorsanız Yahoo Fotograflar ve müzik gibi hizmetler) tarayıcınız ve bilgisayarının kapansa bile daha çabuk ulaşma imkânını elde etmiş olursunuz.

Oturumun açık olması sadece bu seçeneği işaretlediğiniz bilgisayar için geçerlidir. İş yerinizde veya başka yerden hesabınıza erişmek istediğinizde parola koruması devam edecektir. Bu hizmeti ortak kullanıma açık yerlerde kullanmamalısınız. Bu mail adresinize kötü niyetli kimselerin girmesine ve istemediğiniz davranışlarda bulunmasına sebep olabilir.

Bu özellik Yahoo Mail kullanıcıları için “Çıkış yapana kadar 2 hafta boyunca oturum açık kalsın” şeklinde, Gmail Kullanıcıları için ise “ Oturum Açık Kalsın” şeklinde ifade edilmektedir. Mail sistemlerimize girerken ilgili alanları görebilir ve ihtiyacımıza göre yanlarındaki check kutusunu doldurabiliriz.

Yahoo Mail kullanıcılarına oturumun açık kaldığı süreyi değiştirme şansı sunmaktadır. Sayfanın sağ üstünde yer alan “Hesabım” linkinden bu süreyi değiştirmelisiniz. Bu özelliği kullanırken çıkış yapmanız gerekiyorsa yani oturumunuzun sürekli açık kalmasını istemiyorsanız, mail sisteminizden ilgili yere tıklayarak “çıkış” yapmayı unutmayın. Dikkat etmemiz gereken bir nokta da, varsayılan(default) olarak bu özelliğin açık tutuluyorsa, ortak kullanılan bilgisayarlarda bu özelliği pasif hale getirmeyi unutmayın.

15.06.2010


Uzun linkleri kısaltın ve şifreleyin!

UZUN linkleri kısaltmak için değişik yollar vardır.

Bunlardan biri de “kisaurl.com” adresini kullanmak. Siteye girdiğinizde kısaltmak istediğiniz adresi yazıyorsunuz ve devam tuşuna basıyorsunuz. Sistem size uzun link yerine kullanacağınız kısaltılmış linki veriyor. Örnek olarak link turu bölümünde verdiğimiz uzun linki göz önüne alalım. http://kisaurl.com/?B3C adresi ile aynı yere yönlenebiliyorsunuz. Bu sitenin diğer bir özelliği de kısalttığınız linklere şifre verebilmek. Kısaltma anında vereceğiniz bir şifreyi ilgili linke tıkladığınız zaman size soruyor ve şifreyi bilen linki görebiliyor. İnternette bilgi yönetmenin, bilgi güvenliğinin keyfini çıkarın. Ayrıca sistemi kisaurl.com adresinden kullanmak yerine masaüstünde normal bir program gibi kullanabilirsiniz. Dosya boyutu sadece 2.4 MB. Ayn

15.06.2010


LİNK TURU

NURUN bayramları artık gurbette de gelenekselleşti. Avrupa Nur Cemaatinin bu sene onbirincisini tertiplediği Bediüzzaman Hazretlerini anma toplantısı, her yönüyle çok muhteşem oldu. Programa katılamayanlar ise dert etmesin...

Panel Fotografları için: http://www.saidnursi.de/tr2/index.php/NUR-HABERLERi/Nurun-Gurbetteki-Muhabbet-Bayrami-Fotografli.html

Panel Videoları için: http://www.saidnursi.de/tr2/index.php/Table/Paneller

15.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.