25 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Obezite 50’den fazla hastalığın sebebi

GÜMÜŞHANE Sağlık İl Müdürü Yrd. Doç. Dr. Turgut Şahinöz obezitenin (şişmanlığın) çağın hem en büyük hastalığı, hem de 50’den fazla hastalığa sebep olduğunu belirtti.

Dr. Şahinöz, Türkiye’de 25 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 40’ı, erkeklerin ise yüzde 20’sinin şişman olduğunu dile getirdi. Kilo vermenin alınan ve yakılan kalorilerin dengelenmesi ile ilgili bir süreç olduğunu vurgulayan Dr. Şahinöz, gün içinde sık ama az miktarda yenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kısa sürede aşırı kilo vermenin sorunlara yol açacağını kaydeden Dr. Şahinöz, şu uyarılarda bulundu: “Reklamlara aldanmamak gerekir. Kilo verirken acele etmemek gerekir. Vereceğiniz kilo haftada 1-1,5 kilogramı geçmemelidir. Bir yılda toplam vücut ağırlığınızın yüzde 10’unu vermeniz yeterlidir. Kilo vermek için beslenme alışkanlığı değiştirilmeli ve egzersiz yapılmalıdır. Kilo vermeyi kolaylaştıran ilâçlar kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Zayıflamanın kolestrol, şeker hastalığı, ruhsal durum, hipertansiyon üzerine de olumlu etkisi vardır. Tekrarlayan zayıflama ve şişmanlama kalp hastalığı ve ani ölüm gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Alışkanlıkların değerlendirilmesi, kilo vermenin temel çözümüdür. Herkesin mutlaka değiştirmesi gereken ve değiştirmesi de zor olmayan alışkanlıkları vardır. Gazete, kitap okurken ve televizyon seyrederken bir şey yemeyin, alışverişe çıkarken liste yapın ve liste dışında yiyecek almayın, iyice acıkmadan yemek yemeyin, kesinlikle öğün atlamayın, sabah kahvaltı alışkanlığı edinin, günde en az 2 litre içecek için, iştahlı arkadaşlarla yemeğe oturmayın.”

GAZETEDEN OKUMAKLA DİYET OLMAZ

GAZETE ve dergilerdeki diyetlerin insanların sağlığını ciddî bir şekilde tehlikeye düşürdüğünü dile getiren Yrd. Doç. Dr. Turgut Şahinöz, “Eğer kendi başınıza gazete veya dergilerdeki bir takım diyetleri yapar veya ‘Ünlü bir insan şu diyeti yapmış ben de onu yapayım, zayıflayayım’ derseniz sağlığınız ciddî bir şekilde tehlikeye düşebilir. Kan şekeriniz veya tansiyonunuz düşüp bayılabilirsiniz. bir de kan kontrollerini yaptırmadan diyete devam ederseniz bu ciddî durumlara koma ve ölüme kadar giden rahatsızlıklara neden olabilir” diye konuştu.

Şahinöz, diyete başlarken muhakkak bir uzmana danışılması gerektiğinin altını çizerek, “Uygun bir diyet listesi belirleyin, kan ve idrar tahlili yaptırın, bunları bir doktora gösterin, kendinizi doğru motive edin. Çevrenizden gelecek eleştirilere kulak asmayın, diyeti bozduğunuz zaman suçluluk duygusu ile hareket edip, tamamıyla bırakmayın ertesi gün tekrar başlayın. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin ve size uygun olan bir beslenme modelini seçin. Enerji tüketiminizi artırın” şeklinde ifade etti.

25.07.2010


Sıcaklarda, günde en az 2 buçuk lt su tüketin

YAZ mevsiminde hava sıcaklıklarındaki yükselme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle hastalıklarda da artış gözleniyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, havaların ısınmasıyla insanların dışarıda daha uzun vakit geçirdiğini belirterek bunun vücuttan fazla miktarda sıvı kaybına neden olduğuna dikkat çekti.

Yolcu, ‘’Artan sıvı kaybını önlemenin en kolay yolunun su içmektir. Bu nedenle susama hissi olmasa bile günde en az 2–2,5 litre su tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir’’ diyerek vatandaşları uyardı. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte bebek, çocuk, yaşlı ve hamilelerle, tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere, vücutta fazla su kaybı meydana gelmektedir. Vücuttaki meydana gelen su kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş göstermekte. Dr. Yolcu, insanların susama ihtiyacı olmasa bile özellikle bu aylarda günde en az iki, iki buçuk litre su içmesi gerektiğini kaydetti.

25.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.