"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yedinci yetişkinler okuma programından

Abdülbakî ÇİMİÇ
17 Temmuz 2017, Pazartesi
Karadeniz’in sahil bir beldesinde, hem de deniz dalgalarının “Ya Celil! Ya Celil!” zikirleri arasında on müttehid adam misüllü yirmiye yakın müdakkik nazarlar ile Orta Karadeniz Yedinci Risâle-i Nur Yetişkinler Okuma Programı’nı deruhte ettik, hamdolsun.

Bu yedinci programımız da çok istifadeli ve şevke medar oldu. Katılan ağabey ve kardeşlerin programı değerlendirmeleri de bu yöndeydi. Belki de bu zamana kadar yapılan programların en verimlisini deruhte etmiş olduk. Vesile ve katkısı olanlardan Allah ebeden razı olsun. 

Pekâlâ, bizi bu programa sevk esen muharrik neydi?

Yedi sene önce bir bölge meşveretimizde bu kararı almıştık. Hep talebeler için düşünülüp plânlanan Okuma Programları’nın gençlerimize neler kazandırdığını yaşayarak gördükten sonra; gençlik çağını aşmış olanlar için de bu tür programların büyük bir ihtiyâç olduğu kendiliğinden ortaya çıkmıştı. İnşâallah okumayan toplumun içinden okuyan bir cemâat çıkaran Risâle-i Nur, bu okumaların yaygınlaşmasında da yine anahtar olacaktı. Bu sebeple yetişkinler okuma programlarının yaygınlaşması için bölgemizin öncülük etmesi teklîfini toplantımıza da getirip gündeme alınmasına çalışmıştık. “Bizler hep gençlerin okuma programlarına katılmasını istiyoruz ve bunun için çabalıyoruz. Onlar talebe ise bizler de talebeyiz. Öyleyse Risâle-i Nur okuma programlarını yetişkinler olarak bizler de yapmalıyız” kabilinden gelen teklif değerlendirilmeye alınmıştı ve Orta Karadeniz Yetişkinler Risâle-i Nur Okuma Programları’nın ilki 6-12 Ağustos 2011 tarihleri arasında Amasya ilimizde deruhte edilmişti. İlk yıllarda katılım sayısı kemiyet olarak az, ancak keyfiyet olarak bugünlere gelinen kaliteli çekirdek mahiyetinde oldu ki semeredâr meyveler verdi. Daha sonraki yıllarda üç sene Çorum, bir sene Tokat ve bir sene de Samsun’da bu programlarımız devam etti. Yedinci sene programımız da bu sene çok verimli ve istifadeli olarak hem kemiyeten, hem de keyfiyeten ilk seneki halis niyetin tezahürü olarak meyve verdi.

Programımıza Amasya, Çorum, Kırıkkale, Ordu, Samsun, Tokat illerimizden katılım oldu. Mekân ve çevre imkânlarıyla harikulâde bir meziyete sahip program yerimiz takdire şayandı. Arada katılan misafirlerimiz de dahil toplam yirmibeş-otuz kişi ile deruhte edilen programımız 2 Temmuz 2017 Pazar günü program akışının planlanması ve müzâkereli konular, seminerler, konuşmacılar ile başlamış oldu. Özellikle sabah iki saat, öğlenden sonra da iki saat olmak üzere belirlenen konular üzerinde yapılan müzâkereli bölümler çok çok feyizli ve istifadeli geçti.

Programa aldığımız müzakere konularımız ve her akşam bir saat süren seminer konularımız ise şöyleydi:

. Adalet-i mahza ve adalet-i izafi meselesi, “Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez.”1 İşte siyaset-i şahsiye, cemâatiye, milliyeye dair en âdil bir düstur-u Kur’ânî. “Gerçekten insan çok zâlim, çok câhildir.”2 İşte mâhiyet-i insaniyede dehşetli kabiliyet-i zulüm sırrının hakîkatini anlamaya çalıştık.

. 31 Mart hadisesinde Üstadın “Ben işittim, askerler bazı cemiyetlere intisab ediyorlar. Yeniçerilerin hadise-i müdhişesi hatırıma geldi. Gayet telâş ettim” dediği “Yeniçerilerin hadise-i müdhişesi”nin izini Rumuzat-ı Semaniye ve Ahirzaman Tarihi kitaplarından sürerek önemli noktaların izharına çalıştık.

. Müsbet Avrupa ile menfi Avrupa’yı tefrik etmeye ve müsbet Avrupa ile İsevilik şahs-ı mânevisinin Nur Talebeleri ile ittifak ettiği noktalara temas ettik.

. Risâle-i Nur mesleği ve meşrebinin prensipleri üzerinde seminer sunumlarımızı arz ettik. Akıl kalb ittifakı ile Risâle-i Nur meslek ve meşrebi, Risâle-i Nur’un şahs-ı mânevîsi ve şakirtlerinin şahs-ı mânevîsi arasındaki tenasübe temas ettik.

. Uhuvvet Risalesi üzerine müzâkerelerimiz oldu ve kuvvelerin ifrat, tefrit ve vasat mertebelerinin tezahürleri üzerinde durduk. 

. Bediüzzaman Hazretleri’nin hayat devreleri, özellikle Üçüncü Said devresinde Üstadın temasları ve içtimâî hayata bakan vazifeleri üzerinde durduk. Üstadın hayat devreleri ve bu hayat devrelerine geçiş esnasındaki muharrik hadiseler üzerinde durduk. Üstadın hayatının bir sevk-i İlâhî ve tasarruf-u Rabbani altında olduğunu hissettik.

. Risâle-i Nur ve Al-i Beyt mesleği arasındaki rabıtalar ile bu günümüze bakmaya çalıştık. Risâle-i Nur Talebelerinin mânevî Âl-i Beyt olmaları ve bu cihetle vazifelerine değindik.

. Özellikle bir akşamını bizlere ayıran Ahmet Battal’ın Beşinci Halife ve Adalet konulu dersini dinledik ve çok müstefid olduk. 

Hürriyet-i şer’iyye ve istibdad-ı mutlakın izini Münâzarât’tan sürmeye çalıştık ve tiryak-ı meşrûtiyeti nasıl istimal etmemiz gerektiğini takip ettik.

. Ferdî okumalarımızda tevafuk ettiğimiz çok mühim mektup ve metinleri okuyarak içtimâî hayatımıza temas eden yerleri müzâkere ettik.

. Sabah namazından sonra sırayla bir saat süren Hizmet Rehberi derslerimiz, şahsî cüz ve Cevşen okumalarımız derken dolu dolu bir hafta geçirdik. Velhasıl çok verimli ve istifadeli bir program geçirmiş olduk.

Dipnotlar:

1- En’âm Sûresi, 6:164; İsrâ Sûresi, 17:15. 

2- Ahzâb Sûresi, 33:72.

Okunma Sayısı: 1779
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı