"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ahiretin tarlası olan toprak unsuru

Abdullah ŞAHİN
29 Eylül 2016, Perşembe
Kâinat Sultanı olan Cenâb-ı Hak, esir zerrelerinden kara deliklere kadar her şeyi hikmetli yaratarak, her birine kâinat kadar bir anlam takmıştır.

Bu noktadan küçük olsun büyük olsun, her varlık içinde yaşadığımız devasa kâinat fabrikasının küçük bir vitrini hükmündedir. Bir fabrikada yapılan üretime göre vitrinler farklı görünüm arz ederler. Bu açıdan bir kuyumcu dükkânının vitrini ile bir bakkal dükkânının vitrini arasında tanzim ve kıymet açısından büyük farklar ortaya çıkar.

“Kâinat fabrikasının vitrini neresidir?” şekindeki bir soruya muhatap olduğumuzda ise, milyarlarca yıldız ve gezegen içinden, içinde bulunduğumuz ve geçici vatan ittihaz ettiğimiz dünya gezegeni geliverir aklımıza. Yerine göre birbirinden milyarlarca ışık yılı uzaklara geometrik hesap ve hikmetlerle yerleştirilen yüz milyarlarca yıldız içinde, dünyamız küçüklüğüyle birlikte, yaratılış gayesi ve üzerinde taşıdığı mânâlarla kâinatın kalbi ve vitrini olma özelliğini taşımaktadır. Dünyamız da, toprak unsuru ile, antika san’atlarla bezenmiş bir vitrin mesabesindedir.

Bir diğer cihetten ise, arzın toprağı Kâinat Hâlıkının isimlerinin azamî manada tecelligâhı olması itibariyle, kâinatın da kalbi ve vitrini olma özelliğine sahiptir. Sakın “Toprak” diyerek basıp geçmeyelim. İnsanlığın babası Hz. Adem’i Rabbimiz bir mu’cize olarak topraktan yaratmıştır. O gün bu gündür insanlar yedikleri içtikleri itibariyle topraktan yaratılmaya devam edilmekte olup, bu muhteşem döngü kıyamete kadar da devam edecektir.

Kâinatın ve içindekilerin yaratılış gaye ve hikmetlerinin anlatıldığı Risale-i Nurlarda, toprak unsurunun, Esma-i İlâhinin tecelligâhı olması açısından, insanı Hâlık-ı Semavata daha yakın kılan bir yol olduğu, Mesnevî-i Nuriye’nin “Şule” bölümünde şu satırlarla ifade edilir:

“Arz, âlemin kalbi olduğu gibi, toprak unsuru da arzın kalbidir. Ve tevazû, mahviyet gibi maksuda isâl eden yolların en yakını da topraktır. Belki toprak, en yüksek semâvattan Hâlık-ı Semâvata daha yakın bir yoldur. Zira, kâinatta tecellî- i rububiyet ve faaliyet-i kudrete ve makarrı hilâfete ve Hayy-u Kayyûm isimlerinin cilvelerine en uygun, topraktır. Nasıl ki arş-ı rahmet su üzerindedir; arş-ı hayat ve ihya da toprak üstündedir. Toprak, tecelliyat ve cilvelere en yüksek bir aynadır....” (Mesnevî-i Nuriye, Şule Sh: 203)

Aynı mevzuun devamında ise, “Kulun Rabbine en yakın olduğu vakit secde halinde ikendir. ( Feyzü’l-Kadir, 2:68.) buyrularak alınların toprakla buluşma anındaki yüksek sır ifade edilmektedir.

Toprak, bu dünyada bütün güzelliklerin teşhirgâh ve tarlası olduğu gibi, ahiretin de tarlasıdır. Nasıl ki toprağa ekilen şeylerden her biri benzersiz mu’cizeler olan muhteşem nakış ve san’atlarla bezenmiş varlıklar olarak ortaya çıkıyor. Bizim burada dünya gözüyle görmekten aciz olduğumuz Cennet köşk ve bahçelerini dahi, dünya tarlası ve fabrikası imal edip, Cennette açılmak üzere gönderiliyor.

Kendisini bir su damlasından yaratıp kâinatın bütün nimetleriyle donatarak ayakları altına serdiği insanoğlu, Yaratıcının rızası dairesinde, Hz. Rasulullah’ın (asm) “Eddünya mezraatü’lahire (Dünya ahiretin tarlasıdır)” sırrına uygun ekim yaparak, dünyadan aziz olarak çıkması halinde, kabir kapısından selâmetle Cennet bahçelerinin kapısına yönelecektir. Kalbinde Kur’ân ve iman, elinde ise dünyanın bütün hazinelerinden değerli Cennet kapılarının anahtarları olduğu halde...

Okunma Sayısı: 1786
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı