"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mülkün sahibi biz değiliz

Abdullah ŞAHİN
16 Eylül 2017, Cumartesi 00:09
Sahiplik, bir malın üzerinde tasarruf yetkisi olmak şeklinde tanımlanabilir.

Buna mülkiyet hakkı da denilir. Ama sahip olduğumuz maddî ve manevî değerlere baktığımız zaman, aslında hiçbirisinin üzerinde mutlak bir tasarruf yetkimiz olmadığını görüyoruz. Her şeyin bize emanet olarak verildiğini anlıyoruz.

Cenâb-ı Hak Âyet-i Kerimesinde şöyle buyuruyor: “Bütün mülk elinde yed-i kudretinde (olan) Allah Teâlâ pek yücedir. Ve o her şey üzerine hakkıyla kâdirdir”1  buyuruyor. Demek ki “mülk umumen O’nundur”, insana geçici olarak kullanma yetkisi verilmiştir.

Bediüzzaman Hazretleri de Risale-i Nur’da  bu konuda çeşitli Risalelerde izahta bulunuyor: 

“Mülk Allah’ındır; sende  emaneten duruyor. O emaneti ibka edip senin için muhafaza  edecek. Sende kalırsa, meccânen zâil olur, gider”.2

“Mülk umumen O’nundur. Sen, hem O’nun mülküsün, hem memlûküsün, hem mülkünde çalışıyorsun. 

Şu kelime, şöyle şifalı bir müjde veriyor ve diyor: Ey insan! Sen kendini, kendine mâlik sayma. Çünkü sen kendini idare edemezsin. O yük ağırdır; kendi başına muhafaza edemezsin, belâlardan sakınıp levazımatını yerine getiremezsin.”3

İşte, aslı bir su damlası olan bir insanın  âlem-i ervahtan başlayıp bulunduğumuz ana gelinceye kadar,  her biri dünya ölçüleriyle değer biçilemeyen hadsiz zahirî ve batınî duygularla donatılmamızı ve bunları verenin kim olduğunu ve bize ne maksatla verildiğini sorgulayıp, gerçek sahibimizi bulup O’na hakkıyla yönelmemiz gerekmez mi?

Esas sahip olacaklarımız ise, bu geçici âlemde bize emanet olarak verilen vücut ve duygularımızı veriliş maksatları yönünde kullanarak, güzellikleri hayallerimizin bile ötesinde olan Cennet yurdunda, tapusu ebediyyen bizde kalacak olan mülklerimizdir.

Bunların ise hepsi, dünya hayatındaki vazifemizi yapma ölçüsünde, bizi hiç terk etmeyecek olan gerçek sahip olduklarımızdır.

Ne mutlu o adama ki, hiç bitmeyecek olan bu gerçek sahiplik ve lezzetlerde hissesi ziyade ola...

Dipnotlar:

1- Mülk Sûresi, 1. 

2- Mesnevî-i Nuriye. 3- 21. Mektup.

Okunma Sayısı: 1956
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı