"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu “küçücük kuşlara” ilişme…

Abdussamed Avcı
15 Mayıs 2016, Pazar
Baharın gelmesi ile birlikte her yer rengârenk oldu. Yeni elbisesiyle zeminin yüzü bize haşri anlatırken, Risale-i Nur’dan Haşir Risalesi de tefekküre daldırarak dünyada ki faaliyetleri bize okudukça ders veriyor.

Dünyada iken ahiret yurdunda yaşatıyor. Çiçeklerin açması, kuşların ötmesi ve küçücük kuşların yavaş yavaş ortaya çıkması insana neşe katıyor. Baharla birlikte yaratılan hiçbir canlı yoktur ki kıymetsiz olsun. Bediüzzaman Hazretleri, yaratılan bütün mevcudata yaratıcıları olan Hâlık-ı Zülcelal’in san’atı olmalarından ve üzerlerinde tecelli eden Esma-i İlâhi’den dolayı müthiş değer verirdi. Madem üzerinde tecelli eden esma var o zaman o masnuatta da kıymet var. Yaratılan masnuat içinde çokça nüshalar şeklinde olan sinek taifesinde sayıları kadar hikmetleri ve kıymetleri var.

Üstadımızın herkesçe malûm bir kıssası olan “Güz mevsiminde, sineklerin terhisat zamanına yakın bir vakitte ve hodgâm insanlar, cüz’î tacizleri için sinekleri itlâf etmek üzere hapishanedeki odamızda bir ilâç istimal ettiler. Benim fazla rikkatime dokunmuştu. Odamda çamaşır ipi vardı. Bilâhare insanların inadına, sinekler daha ziyade çoğaldılar. Akşam vaktinde o küçücük kuşlar, o ip üstünde gayet muntazam diziliyorlardı. Çamaşırları sermek için Rüşdü’ye dedim: “Bu küçücük kuşlara ilişme, başka yere ser.” O da, kemal-i ciddiyetle: Bu ip bize lâzımdır, sinekler başka yerde kendilerine yer bulsunlar.”1 Rüştü Ağabeyin de cevap verdiği kıssa gibi ve Üstadımız Külliyattaki birçok bahisle de bizlere yaratılan masnuattaki kıymeti ders veriyor. Vazifedar memurlara ilişilmemesi gerektiğini telkin ediyor.  Öncelikle sinek taifesinden hortumlu sinekler olarak adlandırılan sivrisineklerin küçük bedenlerindeki küllî ve büyük vazifelere bakalım...

 Sivrisinekler dünyaya geldiği dakikadan itibaren vazifesini bilir ve vazifesini yapmak adına faaliyetlere başlar. Allah’ın ona yapmış olduğu ilham ile uçar, insanın yüzüne hücum eder ve daha önceden talim yapmış gibi insan bedenindeki kirli kanı tesbit ederek asâsını vurarak pis kanı tasfiye eder. Böyle bir işi öğrenmek için insanoğlunun uzun bir süre talim yapması gerekir. Üstadımız “Ben, yani bu bîçare Said itiraf ediyorum ki: Eğer ben o hortumlu sineğin yerinde olsaydım; bu san’atı, bu kerr u ferr harbini ve su çıkarmak hizmetini çok uzun dersler ve çok müteaddid tecrübelerle ancak öğrenebilirdim.”2  diyor. Böyle bir vazife ve vazifedarın mahiyetini bilmek ve vazifeli kuşçuklara ilişmemek gerekir.

Elhasıl, sineklerdeki temizlik yapma san’atı ile birlikte insanlara abdesti hatırlatması, sivrisinekte su çıkarma ve harp san’atı, zehirli sinekten su içip bal akıtma san’atı vb. sinek taifesindeki bu san’at taktir edilip san’atkârına karışmamak gerektir. Onları rahatsız etmek, vazifelerine karışmak veya teleflerine çalışmak onlarla ortaya çıkacak olan Esma-i İlâhiye engel olmak anlamına gelebilir. Dikkatli olmak gerek...

Şerh çalışmalarınızı mail adresimize gönderebilirsiniz.

[email protected]

Dipnotlar:

1- Latif nükteler, 28 Lem’a. 

2- On yedinci lema 8. nota.

  

 

 

Okunma Sayısı: 1879
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı