"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çocuklara ölüm nasıl anlatılır?

10 Ocak 2019, Perşembe
3-4 yaşlarından itibaren çocuklara ölüm haberinin söylenmesi gerektiğini vurgulayan Psikolog Banu Arslan, ”Her ne kadar ölüm haberi vermek konusunda özenli kelimeleri kullanma arayışına gidilse de aslında yapılması gereken şey net bir şekilde çocuğa, kişinin öldüğünü, artık yaşamayacağını söylemektir” dedi.

Psikolog Banu Arslan, Bizim Aile dergisinin Ocak sayısında, “Çocuklara ölüm nasıl anlatılır?” yazısında, yetişkinlerin bile algılamakta zorlandığı ölümün çocuklara anlatılırken dikkat edilmesi ve belli yolları takip etmesi gerektiğini söyledi. Takip edilecek yolları söyleyerek, tavsiyelerde bulundu. 

Ölüm haberi nasıl verilmeli?

Yapılan son araştırmalara göre, çocuklar 3-4 yaşlarından itibaren ölüm kavramını anlayabildikleri görülmektedir. Her ne kadar ölüm haberi vermek konusunda süslü, özenli kelimeleri kullanma arayışına gidilse de aslında yapılması gereken şey net bir şekilde çocuğa, kişinin öldüğünü, artık yaşamayacağını söylemektir. Bu konuda oldukça net olunmalıdır. Böylece çocuklar ölüm kavramının dönüşü olmayan bir şey olduğunu anlayacak ve bu konuda net bir tanım duyacaklarından kafalarında da belirsizlikler oluşmayacaktır. Elbette ölüm haberi vermek ve ölümü küçük yaşlarda yaşamak kolay bir durum değildir. Fakat ölüm haberi vermek konusunda çocukları belirsizliklere sürüklemek onlara daha büyük zararlar vermektedir. Çocuklar da bu konuda bir yas süreci yaşayacaklar ve bununla yaşamayı öğreneceklerdir.

“İnsanlar doğar, büyür ve ölürler”

Çocuk bir yakını öldüğünde bunu bir başkasından değil en yakınındaki kişilerden duymalıdır. Her aile kendi dinî inanç sistemine uygun şekilde çocuğuna ölüm kavramını anlatmalıdır. Bundan dolayı bir başkası, çocuğun ailesinin görüşü haricinde bir görüşü çocuğa aktarmamalıdır. Okul öncesi çocuklar için ölümün anlamı anlatılmalı, kavram netleştirilmelidir. Meselâ, “Deden öldü, artık yaşamayacak. Hayvanlar, bitkiler, insanlar doğar, büyür ve ölürler. Yaşarken nefes alırız, yürürüz, konuşuruz, fakat deden artık bunları yapamayacak “şeklinde kısa ve net açıklamalar yapabilirsiniz. Eğer ölümün kendisiyle ilgisi olduğuna dair sözler söylerse 3-6 yaş dönemi gereği normaldir ve bu durumun kendisiyle ilgisi olmadığını söyleyebilirsiniz. Yaşça daha büyükse veya ergenlik çağındaysa da suçluluk gelişebilir. Meselâ arabasıyla çocuğunu okuldan almaya giderken ölen babasının kendisi yüzünden öldüğünü düşünebilir. Böyle bir durumda “Bunun seninle bir ilgisi yok, bu kaza başka bir yere giderken de yaşanabilirdi, diğer araç kırmızı ışıkta geçtiği için bu kaza oldu.” vb. açıklamalar yapılabilir.

“Ağladığında sarılın ve yanında olun”

 Çocuklar sizin de ölüp ölmeyeceğinizi sorarsa “Ben uzun süre birlikte olacağımızı düşünüyorum. Bu süreçte de birlikteyiz” şeklinde cevaplar verebilirsiniz. Çocuğunuz bu konuda konuşmak isterse konuşmasına, duygularını paylaşmasına izin verin. Ağlamaları oldukça normal ve beklenen bir tepkidir. Asla ağlamaması yönünde uyarılarda bulunmayın. Ağladığında sarılın ve yanında olun. Bir süre sonra dikkat dağıtıcı faaliyetlere yönlenebilirsiniz.

“Yazı yazabilir, resim çizebilir”

Defin sırasında çocuğun orada bulunmamasını, mezar ziyaretlerini ise daha çok 7-8 yaş itibariyle yapılmasını tavsiye ediyorum. Bu süreçte duygularını daha kolay ifade edebilmesi için çocuğunuzu resim yapmaya, yaşı daha büyükse yazı yazmaya da yönlendirebilirsiniz. Bunlar sözsüz ifade yollarıdır ve yas sürecini yaşamaya oldukça yardımcı aktivitelerdir. Kimi çocuklar hiç tepki vermeyebilirler, oyun oynayıp çok mutlu görünümü verebilirler. Bu, durumun farkında olmadıkları anlamına gelmez.

Ne zaman uzmana danışmalısınız?

Kaygı ve endişe düzeyi hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemeye başladıysa, diğer insanların ölümüne yönelik fazla korkular oluştuysa ve bu korkular okula gitmemesine, evden çıkmamasına sebep oluyorsa, psikosomatik yani doktor muayenesinde sebebi görülmeyen, psikolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkan fizikî yakınmalar varsa, alt ıslatma, uyku ve yemek yeme problemleri, tik, kâbus gibi durumlar normalden uzun ve aşırı görülüyorsa, mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

İlgili yazıyı okumak için tıklayınız:

Çocuklara ölüm nasıl anlatılır?

Haber Merkezi

Etiketler: ahiret, ölüm
Okunma Sayısı: 6491
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı