"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni fenomen: Ölüm meleği

17 Ocak 2019, Perşembe
Sosyal paylaşım sitelerinden olan İnstagram’ın yeni fenomenlerinden biri ‘’Swim Reaper’’ ismi oldu. Paylaşılan fotoğraflar ne kadar ürkütücü görünse de, hesabın arkasında “ölüm” gibi oldukça önemli bir mesaj var.

'Swim Reaper' aslında ölüm meleğini canlandıran bir karakter. Özellikle sahil kesimlerinde ilginç paylaşımlarda bulunuyor. Yeni Zelanda sahil güvenliği, her yıl yaklaşık 105 kişinin ada ülkesinde boğulmaktan öldüğünü, bu yıl 56 kişinin öldüğünü iddia ediyor ve bu ölümlerin tamamen önlenebilir nitelikte olduğunu ifade ediyor. Dikkatsiz yüzme ve bilinçsiz davranışlar bu ölümlerin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Yeni Zelanda hükümeti, bu boğulmalara dikkat çekmek için bu yola başvurmuş. Amaç bu paylaşımlarla ölümü hatırlatmak ve denize girerken gerekli tedbirleri daha iyi sağlamak. Oldukça fazla takipçiye sahip olan hesap, insanları daha dikkatli olmaya teşvik ediyor.

Ölümü hatırlamak hayatı düzenliyor

Evet ölümün hayatı ve varlığı sorgulamaya dönük yönü, hayat kurgusunun temelini oluşturur. Bu açıdan bütün felsefi görüşler de, ölüm gerçeğiyle ilgilenir. Ölümün hatırlanması maddî manevî hayatımızı düzene sokar. İslâm düşüncesinde ölümün sürekli hatırlanması, Allah’ın emrettiği gibi, doğru bir yaşayış sergilemeye yardımcı olur. Hz. Peygamber (asm), “Lezzetleri tahrip edip acılaştıran ölümü zikrediniz.” (Tirmizi, Zuhd, 4) buyurur. Çeşitli İslâmî ekoller bu hakikati yaşamak için, çeşitli düşünme ve yaşama biçimleri kurgulamışlardır. Ehl-i tarikat, ölümü hatırlamak için kendilerini ölmüş tasavvur ve tahayyül ederek, yıkanıp kabre konuyor gibi “farazi ve hayali” pratikler ile ölümü hatırlama yoluna gitmişlerdir. Bediüzzaman Said Nursî, bu yöntemin hakikat mesleği olan Risâle-i Nur’a uymayacağını belirtir. Geleceği bu zamana getirmek yerine, “hakikat noktasında zaman-ı hazırdan istikbale fikren gitmek, nazaran bakmak” gerektiğini belirtir. İnsan ölüm hakikatini algılayarak hayatını ona göre şekillendirmesi gerekir. “Evet, hiç hayale, faraza lüzum kalmadan, bu kısa ömür ağacının başındaki tek meyvesi olan kendi cenazesine bakabilir. Onunla yalnız kendi şahsının mevtini gördüğü gibi, bir parça öbür tarafa gitse asrının ölümünü de görür; daha bir parça öbür tarafa gitse Dünya’nın ölümünü de müşahede eder, ihlas-ı etemme yol açar.” Risâle-i Nur, fikren ölümü algılamayı önermektedir. 

Bu algılama sonucunda insanlar, emanet olarak verilen canlarına sahip çıkacak ve ahiret yurduna hazırlık yapacaklardır.

HABER: ŞÜHEDA KALE

Haber Merkezi

Etiketler: ahiret, hayat, ölüm
Okunma Sayısı: 1990
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı