"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalet namına zulüm

Ahmet BATTAL
25 Ekim 2016, Salı
İnsaf dinin yarısıdır denilmiştir.

İnsaf zaten nısftır yani yarıdır. Öbür yarısı da demek ki hak ve adalet olur.

Hükmederken hakkaniyet ve nasfetle hareket etmek adalet etmenin de bir gereğidir. 

Adalet edeyim derken zulmetmek ise cerbezeli bir haldir ve çok tehlikelidir.  

Bediüzzaman Eskişehir Muhakemesindeki müdafaasında bu hususu güzel bir örnekle anlatıyor:

“Bir zaman, cerbezeli bir padişah, adalet niyetiyle çok zulüm ediyormuş, bir muhakkik âlim ona demiş: 

“Ey hakim! Sen, raiyetine (halkına) adalet namıyla zulüm ediyorsun. Çünkü tenkitkârane cerbezeli nazarın (abartılı biçimde kusur arayan yaklaşımın), zamanen müteferrik kusuratı (farklı zamanlardaki kusurları), birden toplar, bir zamanda tasavvur edip (bir defada olmuş sayıp), sahibini şiddetli bir cezaya çarpıyorsun. 

“Hem, bir kavmin müteferrik efradından vücuda gelen kusuratı (gruba dahil fertlerin kusurlarını), o tenkitkâr cerbezeli nazarında topluyorsun. Sonra o perde ile, o taifenin herbir ferdine karşı bir nefret, bir hiddet size gelir; haksız olarak onlara vurursun. 

“Evet, senin bir sene zarfında attığın tükürük, bir günde senden çıkmış bulunsa, içinde boğulacaksın; müteferrik zamanda istimal ettiğin sulfato gibi acı ilaçları, bir günde birkaç kişi istimal etse, hepsini de öldürebilir. 

“İşte aynı bunun gibi, mehasinin (iyiliklerin) ortalarında bulunmasıyla, ara sıra kusuratı setretmek (seyrek kusurları örtmek) lazım gelirken; sen, raîyetine karşı, kusuratı izale eden mehasini (hataları gideren iyilikleri) düşünmeden, cerbezeli nazarınla müteferrik kusuratı toplayıp, ağır ceza veriyorsun. 

“İşte o padişah, o muhakkik âlimin îkazatıyla, adalet namına yaptığı zulümden kurtuldu.”

Bu zamanda cerbezeli padişahlar var mı bilinmez. Ama araştıran, sorgulayan ve ikaz edebilen ilim adamı pek bulunmaz oldu.

Bu hikâyedeki padişahın kim olduğunu bilmiyoruz. Ama önemli olan bugünkü hükümdarların kim olduğu ve ne yaptığı.

O muhakkik âlimin kim olduğunu da bilmiyoruz ama zaten önemli olan bu ilmî dersi veren Bediüzzaman’dan bu dersi alıp zamanın hüküm sahiplerine verebilmek. 

Bu yazı da bu niyetin mahsulü.

Yukarıdaki örnekten birkaç hüküm çıkarılabilir:

1. Suçluya dilediğimiz gibi ceza veremeyiz. Suçlunun da hakkı var.

2. Yöneticiler ve bilhassa adalet dağıtanlar, suçlulara ceza verirken o kişilerin iyiliklerini de nazara alarak hükmetmeli. İyi hal indirimi denilen husus bunun neticesidir.

3. Bir grup hakkında cezaya hükmedilirken grubun fertlerinin işlediği suçların tümü birleştirilip sanki tüm gurubun bütün üyeleri o suçların hepsini tek tek işlemiş gibi katlamalı hesapla ceza verilmemeli.

4. Hakimi adalete davet etmek ve ikaz etmek, onun işine karışmak demek değildir. 

Okunma Sayısı: 4670
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • bekir

    25.10.2016 15:00:32

    İşte Risale farkı azsözle hakikatler sergilenmiş.kader bu ya yaşanacak.Kimi Habil Kimi Kabil olacak.Akacak kan damarda durmayacak.Hakkın doğrunun yanında olan ahiretteki yerini belirleyecek.Zalimin zulmün yanında olan elbette karşılığını görecek.Zulüm daim değil,bir gün bitecek.

  • Ahmet Zeki

    25.10.2016 14:38:22

    Tebrikler hocam. Güzel bir yazı olmuş..

  • Fatıma

    25.10.2016 13:14:35

    Ortada bir suç bile yoksa suçlu gibi göstermek iftira atmaktır ki bu da büyük günahlardandır.Hükümetin uyguladığı (sözüm ona) adalet şu şekilde uygulanıyor. 1-sudan sebepler icat edip suçlu duruma düşürmek(iftira) 2-Sonra ekmeğinden etmek,işine son vermek 3-Karşıdakine bir suç isnat edip kendine savunma hakkı vermemek 4- Gerekirse içeri atmak 5-Yetmedi mal varlığına el koymak ki bu da tamamen aileyi bitirmek. İşte bizim devletimiz bu derece adalete bağlı adaletten ayrılmadan(!) hareket ediyor .

  • serdar celik

    25.10.2016 11:07:45

    Sadece sendikaya grip ciktim diye iki ayda hayatimiz alt ust oldu ... Herkes bize acisin devlet millet Allah bize acisin bizi af etsin

  • BİLAL ÇELEBİ

    25.10.2016 11:01:10

    hocam çok güzel ve etkileyici bir yazı İnşallah istifade edenler olur

  • Tahir Kaplan

    25.10.2016 09:36:54

    ''İnsaf dinin yarısıdır denilmiştir.''Kim demiş.Açıklarsanız seviniriz.

  • Abdurrahman KOÇAK

    25.10.2016 00:54:49

    Sayın Adaletle ilgili yazılarınız çok güzel ...Teşekkürler...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı