"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bediüzzaman’ın Cumhuriyetçiliğinin güncel karşılığı

Ahmet BATTAL
05 Kasım 2015, Perşembe
Bediüzzaman’ın cumhuriyete taraftar olduğunda şüphe yoktur.

Zira idam talebiyle yargılanıp beraat ettiği meşhur Eskişehir muhakemesinde müdafaa sırasında söylediklerini herkes bilir. 

Mealen şöyle: 

- Ben dindar bir cumhuriyetçiyim. 

- Eskiden beri ve ilkesel olarak cumhuriyetçiyim. Konjonktür gereği ve lâf olsun diye değil. Hem de Cumhuriyetin ilânı adı altında hanedansız saltanata geçildiği ve cumhuriyetçi olmanın tek adamcı olmak mânâsına geldiği 1923 sonrasında değil. Ta 1890’lardan itibaren. Yani Anayasanın askıya alındığı ve saltanat namına en koyu istibdadın tatbik edildiği mutlakiyet döneminde de cumhuriyetçiydim. 

- O zaman da birileri, bana, din namına ve fakat bin küsur yıllık saltanat tatbikatını delil göstererek itiraz ediyordu. 

- Ben ise o zamandan beri cumhuriyetin İslâmîliğine ve cumhuriyetçiliğime delil olarak dinin ana kaynaklarını ve dört halifenin hanedan ve saltanatla değil de seçimle işbaşına gelmesini gösteriyordum. Hilâfetin saltanata dönmesini de hep eleştirdim.

- Ben şimdi de cumhuriyetçiyim. Hanedancı veya saltanatçı değilim. 

Şimdi…

Cumhuriyet hakkında fikri böyle olan bir Bediüzzaman’ın talebelerinin başka fikirde olması mümkün değil elbette. 

Ama bazı talebelerin, cumhuriyet gibi esaslı bir konuda başka ve zıt bir fikirde olanlarla siyaseten beraber olması mümkün ve maalesef oluyorlar. Hele son zamanlarda…

Erdoğan’a ve AKP’ye din namına destek olma işinde saltanatçılarla beraber olan “ağabeyler” var meselâ. Bu beraberlikten gocunmuyorlar mı ki, destek açıklamalarına bu yönde bir şerh koymuyorlar? 

O ağabeyler “ben iktidarda isem din kurtulur, ben yoksam din zarar görür” diyen liderlerin ve ekiplerin destekçisi olabiliyorlar. 

“Benim taraftarlarım iyidir, benim muhaliflerim devlet düşmanıdır” diyen yöneticilerin bu yaklaşımına “euzü …” diyemiyorlar. 

Bediüzzaman’ın cumhuriyet taraftarı olan talebelerinin çoğu ve Yeni Asya ise saltanata dönüş meraklısı siyasetçilere ve onların şakşakçısı durumundaki “güya fikir” adamlarına muhalefet ediyor. 

Bu muhalefeti sebebiyle diğer muhaliflerle de bir arada görünmüş oluyor. Bu da bazılarının kafasını karıştırıyor. 

Oysa gayet basit bir kuraldır: İki şıklı tercihlerde ya birini ya da diğerini seçersiniz. Sizinle aynı seçimi yapanlarla aranızdaki farkı açıklamak da sizin görevinizdir. Yeni Asya bunu yayınlarında hakkıyla yapıyor. 

Yeni Asya’nın AKP ve Erdoğan muhalefeti ile diğerlerinin muhalefeti arasındaki farkı fark etmeye ve ettirmeye dâvetlisiniz. 

Okunma Sayısı: 2530
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • musa

    16.11.2015 22:52:08

    Yureginize saglik

  • cemal özkaya

    5.11.2015 11:41:22

    hak haktır küçüğüne büyüğüne bakılmaz. bir gemide 9 cani bir masum varsa o gemi hiçbir kanunu adaletle batırılmaz. bir masumun hakkı bütün insanlığa feda edilmez. taraftar olmaktan dolayı insanlar manen mesul olur bununda cezası ahirettedir. bunlar hep üstad dan anladıklarım. bu anladıklarım doğrultusunda birileri bizim hiçkimse demezken yıllardır bir menfaat beklentiside olmadan dediklerimizi daha yeni yeni demeye başladılarsa biz kimsenin yanına gitmedik haddizatında birşeyler demeye çalışanlar bizim yanımıza geldiler. e hoşgeldiler o zaman.

  • Nazım AYDIN

    5.11.2015 10:25:17

    Hocam Allah razi olsun,güzel tespit vbe mukni izahlarla ,bize tercuman oldunuz?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı