"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bilmeden yardım ve yataklık

Ahmet BATTAL
21 Nisan 2016, Perşembe
Ceza Kanunu’nda suç olarak tarif edilmiş olan fiilleri işlemek suçtur.

Ama bir şartla: Kasten işlenmiş olmalı. 

Suçu kasten işlemek bilerek ve isteyerek işlemek demek. 

Bilerek ve isteyerek işlemek ise “o fiilin suç olduğunu bilmek” demek değil. Zira “kanunu bilmemek mazeret sayılmaz”.  

Bilmek demek, fiil ile sonuç arasındaki bağı bilmek demek. İstemek ise o sonucu istemek demek.

Suçu fiilen işlemek suç olduğu gibi suç işleyenin suçuna fiilen iştirak etmek de suçtur elbette. 

Suçluyu suça azmettirmek yani suçluyu “gaza getirmek” de suçtur.

Suçlunun suçu işlemesine yataklık etmek de suçtur. 

Suçlunun suçu işlemesine yardım etmek de suçtur. 

Ancak dikkat: Suçluya yardım etmek ile birinin suç işlemesine yardım etmek farklı şeylerdir. 

Suçluya yardım ve yataklık etmek denilen suç ancak kasten işlenebilir. Birilerinin yaptığının suç olduğunu bilmeden onlara yardım ve yataklık etmek diye bir suç yoktur. 

Aksi takdirde, suç işlemiş olan herhangi bir kişiye, suç işleyeceğinden habersiz olarak yardımda bulunan herkesi cezalandırmaya kalkmış oluruz. 

Herkes kendi kasdî davranışının sonuçlarından sorumlu olmalıdır. 

Meselâ siz bir öğrenciye burs veriyorsunuz. 

Öğrenci bu bursun da desteği sayesinde okuyor, mezun oluyor. 

Sonra bir kuruma genel müdür oluyor. Sonra sizin verdiğiniz parayla okuduğu okulda elde ettiği bilgileri de kullanarak o kurumu soyup soğana çeviriyor. 

Bu suçta sizin vebaliniz var mı? 

Vicdanen belki. Zira “keşke burs verirken aynı zamanda biraz da nasihat etseydim de bu suçu işlemeyecek kalitede bir insan olmasına yardım etseydim” diyebilirsiniz. 

Ama hukuken hayır. 

Zira bir savcı sizin hakkınızda dâvâ açmadan önce ya da hâkim hakkınızda karar vermeden önce şuna bakacak: Siz bu bursu bu öğrenciye verirken bu suçu işlemesinin ön şartı yaptınız mı? 

Cevabı hayır ise masumsunuz. 

Anlatabilirseniz elbette!

Tarafsız hâkim bulup anlatmak bile zor iken manşetlerle yönlendirilmiş oysuz kamuoyuna nasıl anlatacaksınız, suçun ancak kasten işlenebileceğini. 

“Ben bu bursu suç işlesin diye değil Allah için karnını doyursun diye verdim. Onun suçu beni ne ilgilendirir.” diyeceksiniz.

Duyan olursa…

Okunma Sayısı: 28532
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Garib Doğu

    21.4.2016 13:39:57

    Bu yazıyı okuyunca hüzünlendim. Çünkü hukukun normal normlarına göre işleyip işlemediği husus hatırıma geldi.Tam, kâmil manada hür düşünce ile,dahili ve harici müdahalelerden etkilenmeden hukuki kararların verildiği ile ilgili ciddi eleştiri ve endişeler var.Hukuki hatalar; bazen tamiri imkânsız maddi ve manevi zararlara sebebiyet verebilir. Onun için her kesimin,özellikle hukuk dünyasının bu hususa son derece dikkat etmesi gerekiyor. Adalet mülkün temelidir.Devletin bekası buna bağlıdır.Bu sarsıldığı gün devlet ve milletin bekası tehlikeye girer.Millet,devlet kaynaşmasının en büyük amili hukukun gereği gibi işlemesidir.Hukukun hakimiyetidir.''Kuvvet kanunda olmalı,yoksa istibdat tevzi edilmiş olur.''

  • cemal özkaya

    21.4.2016 09:33:06

    çok güzel şeyler yazıyorsunuz da fren patladı bir kere. rabbim şu islam milletini biran önce sahili selamete çıkarsın. fırsat bekleyenlere yol vermesin. islamın son ordusu olan şu millete acısın. bizide 9 cani 1 masum, umumun selameti için kendi hakkından vazgeçme, hiçbir günahkar başkasının günahını yüklenmez suçlar ve cazalar şahsidir prensiplerine uyabilmek nasip etsin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı