"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Darbe karşıtları ve demokratlar

Ahmet BATTAL
24 Temmuz 2018, Salı
Yeni Asya’nın, milliyetçileri ve dindarları demokratlaştırma yolundaki hedefi ve başarısı herkesin malumudur.

Bunun AKP iktidarı döneminde ve AKP’deki milliyetçiler ve dindarlar üzerinde de gerçekleşmesinin mümkün olduğuna inananlarımız bile olmuştur.

On Beş Temmuz sonrasında bu hedefe daha da yakınlaşabileceğimizi de ummuştuk. 

Ancak bu ümitlerimizin sağlam temellerinin bir bir yıkıldığını görüyoruz ve üzülüyoruz. Demokratları çoğaltmakta başarısızlığımız ve yılların boşa akması en büyük ziyanımızdır. 

Bir delilimiz şudur:

On Beş Temmuz yıldönümlerinde ortalıkta görünen dindarların ve milliyetçilerin bir kısmının demokratlığı şüpheli olduğu gibi gerçek anlamda darbe karşıtı oldukları da şüphelidir. 

Daha ilginci, iktidar şakşakçısı görünen medyada, bu gruplar, bizce bir projenin de sonucu olarak, özellikle öne çıkarılmaktadır. 

Gerçekten, bu gruptakiler On Beş Temmuz olayını bir cunta grubu tarafından planlanmış bir hükümet darbesi teşebbüsü olarak değil, iktidarın temsil ettiğine inandıkları değerlere karşıtlık üzerine kurulmuş bir ideolojik eylem ya da bir kaos veya işgal planı olarak görüyorlar. 

Mesela bazıları “İslam düşmanları İslam’ın gelişmesinin önüne geçmek istedi biz de din namına buna engel olduk” diyor. Bu doğru olabilir. Ama eksik. Neticede bir cunta faaliyeti var. 

Mesela başka bazıları “ülkemizin düşmanları memleketimizi bölmek istediler biz de vatansever duygularla buna mani olduk” diyorlar. Bunlar da mümkün elbette ama olayı izah için yeterli değil. Zira neticede askerî güç kullanılmış. 

Ya da başka bazıları “devlet düşmanları devletimizi zaafa uğratmak istedi, biz buna engel olmak için sokağa çıktık” dediler. Bir bakış açısına göre doğrudur. Ama darbeciler bile aynı iddiayla ortaya çıktığına göre bu bakış açısı meseleyi izah için yeterli değildir. 

Yine de kabul edelim ki seçilmiş iktidarın darbeyle devrilmesinin yanlışlığı fikrine en yakın olan ve dolayısıyla da doğruya en yakın duran grup bu üçüncüsü. 

Ama bu da neticede, iktidarı, demokrasiden söz etmeksizin koruyor. 

Bu üç grubun ortak özelliği demokrasi konusunda ilgisiz, bilgisiz, isteksiz ve hatta reddiyeci bir tavır içinde olmaları. 

Oysa demokratın darbe karşıtlığı bellidir. 

On Beş Temmuz darbe kalkışmasını bir hükümet darbesi teşebbüsü olarak görüp karşı çıkmış olanlara demokratlar denir.  

Demokrat olmak için önce “seçilmişin devrilmesi ancak seçimle olur” kuralını benimsemek gerekir. Yoksa, demokratlık için kuru hamaset yetmez. 

Yeniden demokratlaştırma faaliyetine dönün ey vatanseverler! 

Bunun için de Yeni Asya’dan istifade edin ve ettirin.

Okunma Sayısı: 2987
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp

    24.7.2018 11:29:36

    Sayın Battal, Yeni Asya'nın "demokratlaştırma "hedef ve maksadı ile darbecilerin, siyasal İslâmcı veya onlara tâbi olan, biat ve itaat eden sair grupların demokratlaştırma niyet, maksat ve hedefleri örtüşmediğinden, kısa vadede bunun tahakkuku zor görünüyor. Demokratlığın asgari şartı "sandıkla gelen sandıkla gider" iken, bunu, iki grup sabote etti. Birincisi, sandıktan hazzetmeyen darbeciler, ikincisi de, sandıktan çıkan sonuca göre sırf kendilerini tercih edenleri "milli irade" kabul eden grup. Her ikisi de hürriyetçi demokrasi, hukukun üstünlüğü, demokratik siyaset ve demokrat siyasetçiden (lafını ederler ama) hoşlanmazlar. Onun için sizin Yeni Asya olarak demokratlaşma çabanız, karşı tarafta çok fazla hüsn-ü kabul görmez. Görmediğini de şu yaşayarak görüyoruz.15 Temmuz darbe kalkışmasına hem "lütuf" demek hem de "hayırlara vesile olduğunu" söylemekle demokrat olmak arasında Everest kadar fark vardır. Yazınız için teşekkürler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı