"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokrasiyi nesiyle tanıdınız?

Ahmet BATTAL
03 Ekim 2015, Cumartesi
Malûm, öyle dindarlar var ki demokrasiyi bir yönetim biçimi değil bir din olarak görüyorlar.

‘’Demokrasi dini’’ diyorlar. Elbette bununla demokrasinin bâtıl bir din olduğunu kastediyorlar ve demokrasiye, bâtıl bir dine düşman olur gibi düşman oluyorlar. 

Elbette demokrasi taraftarı dindarlara da ‘’bâtıl bir dinin taraftarı’’ muamelesi yapıyorlar. Sözle değilse de kalple...

Bu bakış açısından kısmen etkilenmiş olan dindar ve Batı düşmanı bir gence soruyoruz: 

-Senin istediğin İslâmî rejimde yöneticiler seçimle işbaşına gelmeli mi?

—Evet, olabilir, saltanattan iyidir. 

-Yöneticiler seçenler tarafından da denetlenmeli mi?

—Evet, iyi olur. 

-Yönetici adayları partileşse ve bazıları iktidar, bazıları muhalefet olsa mahzuru var mı?

—Hayır, aksine faydası var, zira müsabaka ve murakabe iyidir. 

-Muhalefetin iktidar olmaya çalışması ve bu maksatla propaganda yapması yanlış mı?

—Hayır, elbette çalışacak, yalana ve hileye başvurmuyorsa mesele yok.

-Medya siyasî bir araç/ortam halinde olsa ve halkı bilgilendirse nasıl olur?  

—Yalan dolan yazmadıktan sonra faydalı olur. 

-Bu dediklerimizin ayniyle vaki olduğu veya olacağı rejimin adı ne olsun?

—Adı demokrasi olmasın da ne olursa olsun!

Demek bu genç demokrasinin adı ile manasını birleştiremiyor. Demek demokrasiyi “ismiyle’’ değil müsemmasıyla (ismin işaret ettiği mana ile) tanımak lâzım ki o tanıma doğru tanıma olsun.

Demokrasinin ismine ve mânâsına karşı tutumu belirleyen en önemli faktör demokrasi pratiği. 

Demokrasi pratiğini kiminle veya hangi dönemde görmüş isek o dönemin şartlarına ve o kişilerin özelliklerine boyanmış bir demokrasi algılıyoruz. Kararımız da bundan etkileniyor. 

Meselâ Bediüzzaman, Münâzarât’ta da anlattığı üzere 1800’lerin sonlarında demokrasiyi (o zamanki adıyla hürriyet ve meşrûtiyet rejimini) önce o zamanki Batılılaşma taraftarları ile ve ‘’devlet/padişah düşmanları’’ ile tanımış. Bunların da etkisiyle kısa bir süre tereddüt etmiş. Ancak hemen ardından hürriyet fikrinin hakikatini ve demokrasinin muhalefeti meşrû eden ve insanı hakikî insan eden çekirdeğini görmüş. Kararını vermiş. Hürriyete adeta âşık olmuş.  

Meselâ Nurcular, demokrasiyi 1946’dan itibaren tanımışlar. Hürriyeti, bilhassa İslâm’a hizmet etmek isteyenlerin hürriyetini, Demokratların icraatlarında tatmışlar. Demokrasinin, güzel bir ideal olmaktan başka, doğru bir araç olduğunu da görmüşler ve böylece hürriyet talebi hususunda Üstadlarına sadâkatleri tatbikat ile de pekişmiş. 

Meselâ bilhassa 1960’ların sonlarından itibaren, dinde hassas ve fakat akıl yürütme kapasitesi zayıf bir kısım dindarlara (bir isme göre İslâmcılara), Demokratların günahları gösterilmiş. Demokrasi ile ve hürriyet ile gelen bazı kötülükler ve yanlışlıklar abartılmış. Onlar da bu “görüntüye’’ adeta “takılmışlar’’ ve hürriyet ve demokrasi fikrinin hakikatini kaçırmışlar. Kelimenin Batı dillerine ait olması da iyi bir bahane olmuş. Sonuçta demokrasi düşmanı ve dahi demokrat düşmanı olmuşlar.

Demek demokrasiyi doğru tanımak için ismiyle değil mânâsı ile tanımak lâzım. 

Okunma Sayısı: 2027
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Vefalı

    3.10.2015 09:26:13

    Tamam da Hocam, yıllarca Bediüzzamanın bu demoktrat düşüncelerini okuyanlar savunanlar, bi anda siyasal islamcı kesiliyor, şimdiki bir lideri büyük mehdi olarak görüyor. Şunu gördük ki dünya menfaati, makamı, zevkleri sağlam gözüken bir cemaatin bile yarıdan fazlasını tam zıt istikamete döndürüyor. Öyle döndürüyor ki, bu günkü liderin Allah tarafından gönderildiğini ölesiye savunuyor. Yani Hocam şu anda karanlık bir zamandayız, uyanana kadar çok sıkıntı yaşanacak.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı