"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dört iktidar, dört tarz-ı muhalefet

Ahmet BATTAL
23 Ocak 2016, Cumartesi
Bu günlerde, sosyal hayatımızın istikbalini nazara alan hemen hemen herkes, bildiri ve benzeri sebeplerle muhalefetin sınırlarını da düşünüyor.

Muhalefetin meşrûiyeti bir demokrasi meselesi ve bu konuda fikir imal etmek hususunda Bediüzzaman açık ara önde. O halde onun ne dediği önemli. Bilhassa dindarlar için...

Yakın tarihin bize yardımcı olması için Bediüzzaman’ın yaşadığı dört dönemi ve muhalefetini anlamak lâzım.

Birincisi mutlakiyet dönemi.

Bu dönem Abdülhamit Hanın mutlak istibdadı dönemidir. Bediüzzaman bu mübarek padişahın velâyetini kabul etmiş, ama “bir veli haydut kıyafetine girse” diyerek riski de göstermiş. Özetle “veliler de siyasî hata yapabilir, velayetine değil siyasetine bakalım” diyerek Abdülhamid’in siyasetini eleştirmiş. Hatta tarz-ı siyasetini reddetmiş.

O dönemde bazı sofular, eleştiride ileri gidip Abdülhamid Haydar’ı dinden çıkmış bir eşkıyaya benzetircesine “Haydo” demişler.

Dinden uzaklaşma ve Batılılaşma taraftarı başka bazıları da Abdülhamid Haydar’a eleştiri için “medeniyetten uzak” mânâsında kinaye yollu “Haydar Ağa” demişler.

Bediüzzaman ise Abdülhamid’e “sadece Haydar” demiş ve devam etmiş: (Mealen) “Ey Haydar, Peygambere tabi olmayıp zulmedersen padişah da olsan haydutsun...”

İkincisi savaş şartları dönemi.

1914’ten 1924’e kadar Bediüzzaman iç siyasette eleştirilerini azaltmış. Zira bu dönemde asıl mesele düşmanı durdurmak ve kovmak olmuş.

Bu dönemde zındıkaya kapılan bazı safdiller hükümete muhalefet etmeyi abartıp devlete düşmanlığa dönüştürmüş.

Bediüzzaman ise mealen “ben bir siyasetçiye muhalefet tokadı vuracaksam siyasetçi kimliğine vururum, devlet adamı kimliğine değil, zira devlete vurmak, hele savaş şartlarında, düşmanın ekmeğine yağ sürer” diyerek iki statüyü ayırmak gerektiğini öğretmiş.

Üçüncüsü tek parti istibdadı.

Müptedi CHP’nin içindeki zındıka merkezinin, bid’akâr bazı dindarları yanına alarak 1924-1950 arasında uyguladığı dolaylı din düşmanlığını biliyoruz.

Dinin görünürlüğünün (şeairin) tahrip edildiği bu dönemde Bediüzzaman şeairden yana dik durmuş, iman kalesini korumuş, siyaset yoluyla mukabelede bulunmamış, ancak bilhassa Mahkeme savunmalarında yöneticileri ikazdan da geri durmamıştır.

Dördüncüsü Menderes dönemi.

Çok partili gerçek demokrasinin nimetlerinden faydalanılan bu dönemde Bediüzzaman, İslâm’ın görünürlüğünü de serbest bırakan Demokrat Partiye rey desteğini din namına vermiş, onları fikren yönlendirmiş, hayra teşvik etmiştir.

Amma, aynı Bediüzzaman aynı Demokrat Partiye, ısrarla, suçun ve cezanın şahsiliği anlamındaki “vela teziru...” ayetine uymaları ve milletin hizmetkârı olmaları gerektiğini yazıp söylemiş.

Demek bu babda hataları varmış ki Bediüzzaman da onları ikaz etmiş.

İşte dört müsbet muhalefet.

AKP’yi ve iktidarını 1950-60 arasındaki Demokrat Parti iktidarı gibi gören dostlarımızın hiç değilse bu son tarz muhalefeti yapması lazım.

Yapabiliyorlar mı? Ne cevap alıyorlar?

“Akıl verme, akıl verme; vereceksen rey ver...”

Okunma Sayısı: 2446
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • R.Kalyoncu

    24.1.2016 09:56:31

    Sultan Abdülhamid döneminin mutlak istibdat olmadığı bilahare anlaşılmış olacak ki, Emirdag Lahikasinda hafif istibdat nitelemesi yapılmaktadır. Ayrica, Bediuzzamanın "padişah da olsa hayduttur" ifadesi doğrudan padişahın şahsını hedef almayıp, bir kuralı ifade etmektedir.. Yazıda yer alan bu gibi ifadeler nüans gibi görünse de Risalelerin ve Bediuzzamanin, Abdülhamid meselesinde yanlış anlaşılmasına sebep olabilecek son derece yanlis manalar ihtiva etmektedir..

  • ismail

    23.1.2016 22:55:43

    Maşaallah

  • HASAN DOĞAN

    23.1.2016 10:43:10

    BİZ DE AKIL VERME,AKIL VERME,VERECEKSEN REY VER DİYEN DOSTLARIMIZIN REYLERİYLE DEĞİL AKP BAŞLARININ ÇEPLERİNDEKİ AKILLARI İLE KONUŞARAK.BU AKP LİLERİN REİS VE ŞEFLERİNİN FEVZİ PAŞALAR,NECİP FAZILLAR,EŞREF EDİPLER,BÖLÜKBAŞILAR,ERBAKANLAR VE DAHA BUNUN GİBİLER OLDUĞUNU HATIRLATALIM VE ÜSTATIN İMAN CİHETİNDE DOST ANCAK SİYASET NOKTASONDA DOST OLMADIĞINI İKRAR EDELİM.

  • Tekin SAHİN

    23.1.2016 00:25:08

    Üstad, Abdulhamit dönemini mutlak değil hafif istibdat olarak nitelendirmiştir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı