"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Evrensel Hizmet Kanunu

Ahmet BATTAL
05 Şubat 2015, Perşembe
Bu gün size on yıl önce yürürlüğe giren, ama daha dün gibi yeni bir Kanunu tanıtalım.

Yanlış anlaşılmasın. Bir kinaye yapmıyoruz. Gerçekten adı “evrensel hizmet” olan bir Kanunu tanıtacağız. (Ama siz ferasetlisiniz, bundan ne anlamak gerekiyorsa onu anlarsınız.)

Kanuna göre evrensel hizmet, “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde coğrafi konumlarından bağımsız olarak herkes tarafından erişilebilir, önceden belirlenmiş kalitede ve herkesin karşılayabileceği makul bir bedel karşılığında asgarî standartlarda sunulacak olan, internet erişimi de dahil elektronik haberleşme hizmetleri ile bu Kanun kapsamında belirlenecek olan diğer hizmetler”i ifade ediyor.

Kanunun amacı şöyle: “Kamu hizmeti niteliğini haiz, ancak işletmeciler tarafından karşılanmasında malî güçlük bulunan evrensel hizmetin sağlanması, yürütülmesi ve elektronik haberleşme sektörü ile bu Kanun kapsamında belirlenen diğer alanlarda evrensel hizmet yükümlülüğünün yerine getirilmesine ilişkin usûl ve esasları belirlemek.”

Evrensel hizmetin kapsamı da Kanunda şöyle sayılmış:

-Sabit telefon hizmetleri,

-Ankesörlü telefon hizmetleri,

-Basılı veya elektronik ortamda sunulacak telefon rehber hizmetleri,

-Acil yardım çağrıları hizmetleri,

-İnternet hizmetleri,

-Ulaşımı deniz yoluyla sağlanabilen yerleşim alanlarına (adalar vb.) yolcu taşıma hizmetleri,

-Deniz haberleşmesi ve seyir güvenliği haberleşme hizmetleri.

Evrensel hizmetin kapsamı; ülkenin sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik şartları da göz önünde bulundurularak, üç yılı aşmamak üzere belirli aralıklarla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun ve işletmecilerin de görüşlerini alarak Ulaştırma Bakanlığınca yapılacak teklif üzerine Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenebiliyor.

Evrensel hizmetin sağlanmasında ve bu hususta yapılacak yönetmelik ve benzeri alt düzenlemelerde uyulacak ilkeler de ilginç:

-Evrensel hizmetten, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan herkes, bölge ve yaşadığı yer ayırımı gözetilmeksizin yararlanır.

-Evrensel hizmet, fert başına gayrisafi yurt içi hasıla tutarı da göz önünde bulundurularak “karşılanabilir ve makul fiyat” seviyesinde sunulur.

-Düşük gelirliler, engelliler ve sosyal desteğe ihtiyacı olan grupların da evrensel hizmetten yararlanabilmesi için uygun fiyatlandırma ve teknoloji seçeneklerinin uygulanabilmesine yönelik tedbirler alınır.

-Evrensel hizmet, önceden belirlenmiş hizmet kalitesi standartlarında sunulur.

-Evrensel hizmetin sunulmasında ve ulaşılmasında devamlılık esastır.

Evrensel hizmetlerden birini veren işletmeciler, Kanunda belirlenen evrensel hizmeti ayrım yapmaksızın sağlamakla yükümlüdür. İmtiyaz ve görev sözleşmeleri ile ruhsat ve genel izinlerde bu yükümlülüğe riayet edilir.

Anayasada yer alan “kamu hizmetlerinden yararlanmada eşitlik” ilkesi ve devletin kamu hizmetine dair görevleri de bu tabloya eklendiğinde; ne güzel bir görüntü. Değil mi?

Ya uygulama?

 

Okunma Sayısı: 3688
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı