"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fert için cemaat feda edilir mi?

Ahmet BATTAL
12 Ocak 2016, Salı
​Cemaatin selameti için fert feda edilir mi? Edilmez.

Neden? Şöyle anlatalım: 

Bir teröristi yakalamaya çalışıyoruz. 

Yakalayamazsak kaçacak ve eylemlerine devam edecek. Hem de öldürdüklerinin kanı yerde kalacak. 

Yakalarsak cezalandıracağız. Hem de yakalarsak yeni terör eylemleri yapmasının da önüne geçmiş olacağız. 

Ama yakalayabilmek için teröristin elindeki masum rehineyi feda etmemiz gerekiyor. Rehine, filmlerde olduğu gibi, “beni düşünmeyin, teröristi yakalayın” dese mesele yok, feda edebiliriz.

Ama rehine kurtarılmayı bekleyen masum gözlerle bize bakıyor ve bizim de derhal iki ihtimalden birine karar vermemiz lazım. 

Ya rehineyi koruyacağız, kurtaracağız ve fakat teröristin kaçmasına göz yumacağız. Veya rehineyi feda edeceğiz ama teröristi yakalayıp cezalandıracağız.

Hangisini tercih edelim? Karar vermesi gereken polis şefi, savcı, hakim, devlet… Siz olsaydınız hangisini tercih ederdiniz? 

Elbette rehineyi korumalıydınız. 

Zira rehine eldeki kuştur, teröristin ileride işleyebileceği cinayetler ise daldaki kuştur. Zira daldaki kuş için eldeki kuştan vazgeçilmez. Zira rehine masumdur, ölümü hak etmiyor. 

Zira teröristin döktüğü kanı masum rehinenin kanı ile temizleyemezsiniz. 

Rehine bir başka suçtan hapse atılmış bir mahkûm dahi olsa kararınız değişmemeli. Zira onun suçunun cezası bu şekilde bir ölüm değil. 

Rehine en sevmediğiniz kişi de olsa kararınız aynı kalmalı. 

Rehine ölümcül hastalıkla boğuşan biri de olsa ya da bir pir-i fani de olsa kararınız değişmemeli. Zira hak haktır, büyüğüne küçüğüne bakılmaz.

Hem de meşru otoritenin adaleti muhataplarının vicdanını da kendisine itaat ettirir. Gönüllü itaat ise isyanı ve terörizmi bitirir. 

O halde siz yani devletiniz masumu koruyorsa devletin yanlışı yüzünden dağa çıkan terörist bile ıslah olabilir, pes edebilir, dize gelebilir. 

Hepsi tamam ise ders de tamam. 

Cemaatin, ülkenin ve hatta devletin selameti için dahi olsa masum ferdin hayatı ve hakkı feda edilemez. Buna tam adalet ya da hakiki adalet denir.

O zaman bir başka soru: 

Bir ferdin hatırı ve selameti için bir cemaatin ya da grubun hayatı ve faaliyeti feda edilebilir mi? 

Cevabınızı bekliyoruz. 

Okunma Sayısı: 2599
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Adnan

    30.1.2016 09:00:03

    Bizim ülkenin dışında böyle bir soru sorulmasını gerektiren başka bi yer var mı acaba?

  • Toygar

    12.1.2016 16:29:34

    Bir ferdin hatırı için cemaati feda etmemenin çaresi, meşveret ve şuraya ehemmiyet vermek ve özen göstermektir. "Haklı meşveret" kısmını Risale-i Nur müntesipleri idrak edeceklerdir.

  • Hayrettin

    12.1.2016 11:39:58

    Cinayet-i azime olur kanaatindeyim. Fert için cemaatine ihanet eden var. Ancak fert için cemaatini feda eden pek yok gibi. Burada cemaatten kastınız ne onu anlamak lazım. Saltanat için, koltuk, şan, şöhret ve makam için cemaatini feda eden çoktur zannederim.

  • Mehmet Türkoğlu

    12.1.2016 09:47:03

    Kesinlikle feda edilmemeli Maalesef akpli müdakkik bir nur talebesi arkadaşımız bu masum ölümlere savaşın kaderi böyle diyor

  • Garib Doğu

    12.1.2016 09:20:45

    Adaleti mahzaya göre kesinlikle edilmez.Ama ne yazık ki feda ediliyor.

  • serdar

    12.1.2016 09:08:32

    hocam olaya bakış açısıyla cevaplar değişir. Hz Hüseyin'in şehit edildikten sonra çocukları ve ehli beyt'ten bazılarını esir ve rehin tutulması sarayda hizmet ettirilmeleri vs. nasıl bakmıştın hocam sen rehin olayına.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı