"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İman dersi için gelmeyene…

Ahmet BATTAL
01 Kasım 2014, Cumartesi
“İman dersi için gelene” başlıklı son yazımızda Bediüzzaman’ın siyasetli dinî cemaatlerin mensuplarını Risalelerin ders mekânlarında ev sahibi olarak görmeye niçin taraftar olmadığını açıklamak maksadıyla yaptığı şu değerlendirmeyi ele aldık:

“… ruh-u cânımızla onları takdir ve tahsin edip onlarla dostuz ve kardeşiz -fakat siyaset noktasında değil-. Çünkü iman dersi için gelenlere tarafgirlik nazarıyla bakılmaz. Dost-düşman, derste fark etmez. Hâlbuki siyaset tarafgirliği, bu mânâyı zedeler, ihlâs kırılır.”  

Ve yazımızı şu soruyla bitirdik: Risalelere iman dersi için değil de siyasî ders için muhatap olana ne denilmeli, ne yapılmalı?

Önce bir tasnif yapalım:  Eğer soranın amacı “kılçık atmak”, “kıllık yapmak” ise muhatap bile olmamak en iyisi. Bilhassa internetteki “facesiz book”larla selâmı sabahı bile asgariye indirmek lâzım. Buna karşılık siyasî soru soranın niyeti iyiyse yani amacı öğrenmek ise elbette cevap vermek lâzım.Siyasete dair sorunun cevabı Risalelerde açıkça varsa önce onu okumak lâzım. Zira okumak konuşmaktan tesirlidir. “Perde olmamak ve ayna olmak” prensibi de bunu gerektirir. Okunanı açıklamakta da ölçülü olmak gerekir. Ayrıca açıklama yapanın, “bu metnin kendisi, bu da benim anladığım” diyerek, bu ikisini ayırt etmesi de önemli. 
Sorunun cevabı elbette net biçimde ve fakat kavlileyyinle yani kırıp dökmeyecek bir üslûpla ve halis bir niyetle verilmeli. Meselâ maksat “ne pahasına olursa olsun ikna etmek” olmamalı. “Akla kapı açmak, iradeyi elden almamak” prensibi bunu gerektirir. Aksine davranışlar fayda değil zarar verir, ders değil ters olur.
Bu hususta Emirdağ Lâhikasının 2. cildinde yer alan ve ülkemizdeki siyasî parti ve akımların dört ana gruba ayrılarak tahlil edildiği meşhur mektubun sonundaki ikaz edici not bizim için de yol gösterici:
“Bu içtimaî, siyasî mesele mücmel olarak (anahatlarıyla) ihtar edildi. Ve tabiratta lüzumsuz, zararlı kelimeleri siz tebdil edebilirsiniz. Merkezlerden münasip gördüğünüz yerlere, su-i tesir yapmamak şartıyla gönderebilirsiniz.” İşte Yeni Asya bilhassa bu dersi vermek için var. Siyaset yapmıyor. Siyasî sorularına Risalelerden cevap arayanlar okusun diye siyaset yazıyor. Elbette her okuyan beğendiği kadarını alır, itirazı varsa bildirir. Düzenli okuyan bir süre sonra siyaset allâmesi olabilir. Siyasî gazete çıkarmak, basın yoluyla bir tür meşverettir. Yeter ki yazanda da okuyanda da niyet iyi olsun. Neticesi hayırdır. Siyaset dersi için ortak mekâna gelene de tarafgirlik yapmaya gerek yok. Gelen iyiniyetli ise ve alıcı ise dersini zaten alır. Fikrine güvenen hırçınlaşmaz. Amma… Kırmızıdan ders almak için gelmiş gibi yapıp da aslında sarıdan veya yeşilden ezberlediği dersi satmak için gelen “satıcı”ya ise kapıyı dahi açmamak lâzım. Zira misafirliğin de bir adabı var! 
Zira kırmızının mekânında sarıya da yeşile de ancak, “hoş geldin misafir, adabınla otur, yoksa…” denilir… 
O halde asıl mesele o sarı kitabı ve o yeşil gazeteyi teşhis etmekte... Yapabilir misiniz?

Okunma Sayısı: 2222
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • fahri

    1.11.2014 11:08:07

    Yazınız çok ölçülü ve kaliteli. Cemaatte yapılan istişarelerde gerçekten parmaklar sayılıyor mu? Yoksa! hakim olan bir fikir her zaman var mı? Katıldığım hiç bir isrişarede bu olmadı. Genel de hakim olan fikir diğerlerini bastırır. Koruyucu gibi davranan hep var. Açık rejim gibi... olmalı değil mi? İstişare tekniği ve yöntemi ile ilgili yazar mısınız?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı