"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Karşılama ve uğurlama

Ahmet BATTAL
02 Şubat 2020, Pazar
İnsanlar dış görünüşü ile karşılanır ve içsel özellikleri ile ağırlanıp uğurlanırmış.

Mekânlar da öyledir. Girişleri önemlidir. 

Bir zamanlar, çalıştığımız eski üniversitedeki odamızı ziyarete gelen bir dostumuz girişteki derbeder ve vizyonsuz hali görünce “bu nasıl bina girişidir, köhne lise binası gibi” diye nazikçe tepki göstermişti. 

Yeni yapılan camilerde bu anlamda “görüntü”ye genellikle dikkat ediliyor. 

Ama camileri planlayan mimarların gösterdiği hassasiyeti camilerin işletilmesi döneminde de sürdürecek ekiplere ve hatta belki bir zihniyet devrimine ihtiyaç var. 

Biz iyi örnekleri verelim. İlgilileri anlar.  

Yakınlarda uğradığımız bir caminin girişine hayırsever birilerince yerleştirilmiş olan standa, dileyen cami cemaatinin alıp kullanabileceği şekilde, ilk kullanıma hazır, temiz, ücretsiz çoraplar konulmuştu. 

En önemlisi de bu iş hiçbir reklâm içermiyordu. Sponsoru belirsizdi. İhlâslı bir davranış. Muhatabını bilmiyorduk, ama tebrik ettik. Duâ da ettik. Yerine varmıştır. 

Diğer bir örnek de şu: 

Şehrin merkezî yerinde ve cemaati oldukça fazla olan bir caminin girişi dikkatimizi çekiyordu. Ne zaman girsek pırıl pırıl, tertemiz. Adeta giriş içeriden bile temiz. 

Bunu nasıl başardıklarını merak ettik ve ilgililerine sorup öğrendik. 

Meğer girişteki halıların desenleriyle aynı desende ve parça halinde yedekleri varmış. Giriş kısmı sık kullanıldığı için elbette sık kirlenirmiş, ama sık sık kaldırılıp halı yıkamaya gönderilirmiş ve yerine yedeklerden halı serilirmiş. Günde iki defa da süpürülürmüş. Böylece cemaat ne olduğunu anlamadan sürekli temiz bir halıya adım atmanın huzuruyla içeri girermiş. Temiz yere girdiği için de temiz girmeye gayret edermiş. 

Ayrıca kapı ve merdiven tutamağı gibi sürekli el değdirilen kısımlar da düzenli olarak silinip temizlenirmiş. 

Bu güzel örnekleri yaygınlaştırmak kolay. 

Esasen daha fazla da örnekler var ve olabilir.

Yeter ki ilgililer Diyanet İşleri Başkanlığı’nın nasihatini tutsunlar. Tutmayanlar da hakkıyla ikaz edilsinler. 

Bir de şunu merak ediyoruz: 

Acaba cami temizliği ve tertip düzeninin denetiminde sadece ceza tehdidi mi gündeme getiriliyor? Ödül sistemi ve hatta yarışma acaba faydalı olmaz mı?  

Okunma Sayısı: 2069
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    2.2.2020 17:39:20

    'Temizlik imandandır' kaidesince,başta yaşadığımız yer olmak üzere;gittiğimiz her yerin yahut mekânın,elbette ki tertemiz olmasını dileriz ve bekleriz.Dolayısıyla;Rabbimizin huzuruna gittiğimiz ve ibadet ettiğimiz yerlerin de,pırıl pırıl olmasını isteriz.Temiz gördüğümüz yerler için de,temizleyenlere teşekkür eder ve duâlar niyaz ederiz.Af buyurun;yanı başınızdaki insanın,sigara kokan elbisesi,size nasıl rahatsızlık veriyorsa;siz de başkasını rahatsız etmemek adına temiz ve bakımlı olmak zorundasınız.Aynı şekilde;evinizin ne kadar temiz olmasını ve temiz kalmasını istiyorsanız,mübârek mekânların da,hatta normal yerlerin de temiz olmasını ve temiz kalmasını sağlamak zorundasınız."Nasıl görmek istiyorsan öyle bırak" sözü,önemli.Temizlik ve tertip düzeninde ise;ceza tehdidi yerine,ödül ve yarışmaların düzenlenmesi;yetkililere yakışan hâslet olacaktır.

  • Mürsel

    2.2.2020 14:56:42

    Kamu ilgisi güzel ve yerinde tebrikler. Devamını..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı