"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kula itaatte Allah’a isyan

Ahmet BATTAL
30 Haziran 2015, Salı
Günümüzün en önemli meselesi hürriyet ve hürriyetin isyan ve itaat ile ilişkisi.

İtaatin sınırları neler? Kime itaat edilecek? İsyan nerede ve ne zaman bir haktır?

Allah’a inanmayan için konu cevabı zor sorularla dolu.

Zira bir yaratıcının ve amaçlılığın varlığına inanmayan insanın hiçbir varlıkla arasında gerçek bir ilişki yok. Hiyerarşi de yok. Özetle, kâfir için; “ölüm varsa, bu dünyada, zulüm var”.

Mü’mine gelince, onun da itaat ve isyan hususunda cevabı zor soruları var. 

Şöyle: Mü’min, kendisini ve varlıkları var edenin Mutlak Varlığına inanır.

Mü’min varlığın ve varlığının amaçlılığına inanır.

Mü’min, varlığını var edenin kendisine hedef ve emir verdiğine de inanır.

Mü’min Allah’ın emirlerine itaati birinci iş ve hedef olarak görür.

Buraya kadar tamam. Şimdi zor kısım:

Mü’min düzenin önemine de, düzeni korumak için emre itaatin gerekliliğine de inanır.

Düzenin gerçek ve nihaî sahibi Allah’tır, tamam. Ama Allah’ın kulları da emir veriyor, düzen kuruyor ve uymaya cebrediyor. Bu bazen ana ya da baba oluyor, bazen hoca ve bazen de devlet otoritesi. Devlet de bazen kanun yapıyor, bazen hükümet oluyor ve bazen de hüküm verip infaz ediyor.

İşte mü’minin en zor sorusu burada: Allah’ın emri ile otoritenin emri çatışırsa ne olacak?

Aslında genel ve net bir formül var: Allah’ın emrine isyanda kula itaat caiz değildir. Ya da kula itaat Allah’a isyan sayılacaksa itaat caiz değildir.

“Sizden olan yöneticiye itaat edin” de bir emir.

“Düzeni koruyun ve fitneye (kaosa) izin vermeyin” de öyle.

Devletin emrinin Allah’ın emrine uygun olması iyi olur. Ama öncelikle devletin emri Allah’ın emrine aykırı olmamalı.

Yani devlet Allah’ın emrettiğini emredip yasakladığını da yasaklasa bu durum belli şartlarla iyi ve faydalı olabilir. Ama öncelikle ya da hiç değilse, devletin, Allah’ın emrettiğini yasaklamaması ve yasakladığını da emretmemesi gerekir.

Meselâ bir devletin içkinin haram olduğuna inanan mü’minlere içkiyi emretmesi ile namazın farz olduğuna inanan, ama yapmayan mü’minlere namazı emretmesi farklı şeylerdir.

Aynı şekilde mesela bir devletin içki içmek isteyene yasak koyması ile namaz kılmak ya da oruç tutmak isteyene doğrudan ya da dolaylı yasak koyması da itaat ve isyan hakkı bakımından farklı hallerdir.

Allah’ın emrine ve yasağına aykırı kurallar koyan devlet, mü’mini itaatsizliğe ve hatta isyana teşvik etmiş ya da zorlamış olur.

O halde mü’minin devletle ilişkisi, öncelikle “kendisine mutlak itaat edilecek bir devlet olmak” ya da böyle bir devleti kurmak için çalışmak değildir. Mü’min, öncelikle, devletin “isyan edilecek bir devlet olmaktan çıkması” için çalışmalıdır.

Demokrasi de işte bu hedeflere sıhhatli ve selâmetli yoldan ulaşmakla ilgilidir.

Okunma Sayısı: 4163
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Turgay Namdar

    30.6.2015 11:50:36

    “Padişah, Peygamberimizin (asm) emrine itaat etse ve yolundan gitse Halifedir. Biz de ona itaat edeceğiz. Yoksa Peygambere tâbi olmayıp zulmedenler, padişah da olsalar haydutturlar”

  • Garib Doğu

    30.6.2015 10:19:42

    Kul ile devlet arasındaki sağlıklı ve dengeli ilişki bugüne kadar daha kurulamamıştır.Bu kul ile devletin barışık olmasına bağlıdır.Bu barış ta ancak gerçek bir demokrasi ve hürriyetin tesisiyle mümkündür.Bütün mesele fert ile devleti barışık hale getirmektir.Devletine güvenmeyen fert,ferdine güvenmeyen devlet olamaz.Bu iki unsurun mutlaka barışık ve son derece bir güven ve emniyet içinde olması gerekiyor.Fert ile devletin birleşip kaynaştığı ülkelere bakın medeniyet yolunda ne kadar terakkiler kaydetmiş, Sistemlerini ne güzel oturtmuş,huzur ve güven içinde vatandaşlarının yaşamalarını temin etmişlerdir.Bu neticenin husulu için herkesin biran evvel azami derecede hür düşünce, demokratlık ve demokrasinin yerleşmesine gayret göstermelidir ki acı ve ızdıraplarımız sona ersin, ülke huzur ve suküne kavuşsun...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı