"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Medresetüzzehra Varşova’da…

Ahmet BATTAL
27 Haziran 2015, Cumartesi
Avrupa’nın en dindar ülkesi Polonya’nın başşehri Varşova’da 16-17-18 Eylül’de Polonya Bilimler Akademisinin ev sahipliği yapacağı Uluslararası bir Sempozyum var.

“Sosyal Bilimlerde Yeni Yaklaşımlar” konulu Sempozyumu  YÖK eski Başkanı ve şimdi Türkiye’nin Polonya Büyükelçisi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da destekliyor. 

Biz de “Başka bir Üniversite Modeli: Medresetüzzehra” konulu bir tebliğle iştirak edeceğiz.

Tebliğimizin özeti şöyle: 

Batı dünyası kendi ihtiyaç ve gelişmesine uygun bir eğitim kurumu olarak üniversite fikrini geliştirmiş ve bilimsel ilerlemeye basamak yapmıştır.

Doğu bu konuda da Batıyı taklit etmiş ve kısmen başarılı olmuştur.

Ancak bu durum Doğuyu kendisine özgü değerlerden uzaklaştırmıştır. Doğunun bu fakirleşmesi sonuçta Batıyı da fakirleştirmektedir. 

Bu sonucu erken aşamada görenlerden ve olumsuz bir sonuç olacağı gerekçesiyle eleştirenlerden biri Bediüzzaman Said Nursî’dir.

Bediüzzaman yaklaşık yüz sene önce telif ettiği Münâzarât adlı eserinde bu olumsuzluktan kurtulmak ve ihtiyacı doğru usûlle giderebilmek amacıyla, çok dilli ve çok kültürlü yeni bir üniversite eğitimi modeli teklif etmiştir.

Medresetüzzehra adını verdiği bu yaygın eğitim kurumu modelinin özelliği, “birleştirici” olmasıdır:

-Mektep, medrese ve tekke üçlüsünü birleştirmeyi önermektedir.

-Doğu mistisizmi ile Batı akılcılığını birleştirmeyi önermektedir.

-Allah’ı tanıtan, ebedî hayatı bulduran ve kalbi tatmin eden din ilimleri ile kâinatı tanıtan ve aklı tatmin eden modern bilimleri birleştirmeyi ve aynı derste birbirini tamamlayacak biçimde öğretmeyi önermektedir.

Bediüzzaman hem bir eğitim modeli ve hem de bir eğitim kurumu olan Medresetüzzehra’yı Doğu ile Batının ortasında ve iki yönde de şubeleri bulunan bir eğitim kurumları zinciri olarak tasarlamıştır.

Bediüzzaman bu modelin çıktıları hakkında da oldukça iddialıdır.

Bediüzzaman’ın bu projesi için onun yaşadığı dönemde üç defa teşebbüse geçilmiş, üst düzeyde devlet desteği de sağlanmış, ancak proje akim kalmıştır.

Bediüzzaman’ın takipçileri onun bu projesini hayata geçirebilmek için yoğun bir gayret içindedir.

Bu gayretin meyve verebilmesi için Batının eğitimde yaşadığı örnek değişimin ve dönüşümün iyi anlaşılması gerekmektedir.

Ayrıca bu üniversite projesi Batıya da ilham verecek niteliktedir. Bu sebeplerle bu üniversite modelinin Batı nezdinde de tartışılmasında, eleştirilmesinde ve belki de geliştirilmesinde fayda vardır.

Sizden ricamıza gelince…

Başka neler söylemeliyiz? Fikirlerinizi arıyoruz.

Bir de merak edecek olanlara tebliğimizin ayrıntılarını anlatmak üzere İngilizcesi kuvvetli bir yol arkadaşı arıyoruz. 

Okunma Sayısı: 2204
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • hasan Muharrem okur

    27.6.2015 00:06:28

    Tebrik ederim.İnşaallah bir başlangıç olur

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı