"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meşveret: On akılla düşünmek

Ahmet BATTAL
06 Ocak 2015, Salı
Bilgisayar nesli arama motorlarına güveniyor.

Gereğinden fazla güveniyor. 

Ve yanılıyor. 

İşte bir örnek: İhlas ile meşveret arasında bir ilişki var mı? 

Bu sorunun cevabını Bediüzzaman’ın eserlerinden ve arama motoru yardımıyla aramak isteyen bir genci düşünelim.

Arama motorunu kullanacak.

Lem’alar’daki İhlas Risalelerinde yani Yirminci ve Yirmi Birinci Lem’alarda arama yapacak. 

“Meşveret”, “şura”, “istişare” kelimelerini arayacak.

Bulamayacak.

Ve hükmünü verecek: İhlas ile meşveret arasında bir ilişki yok!

Acaba hükmü doğru mu?

Cevap için Yirmi Birinci Lem’adaki şu cümleye bakalım: 

“Üç elif ittihad etmezse, üç kıymeti var. Sırr-ı adediyet ile ittihad etse, yüz on bir kıymet alır. Dört kere dört ayrı ayrı olsa, on altı kıymeti var. Eğer sırr-ı uhuvvet ve ittihad-ı maksat ve ittifak-ı vazife ile tevafuk edip bir çizgi üstünde omuz omuza verseler, o vakit dört bin dört yüz kırk dört kuvvetinde ve kıymetinde olduğu gibi, hakikî sırr-ı ihlâs ile, on altı fedakâr kardeşlerin kıymet ve kuvvet-i mâneviyesi dört binden geçtiğine, pek çok vukuat-ı tarihiye şehadet ediyor.

“Bu sırrın sırrı şudur ki: Hakikî, samimî bir ittifakta herbir fert, sair kardeşlerin gözüyle de bakabilir ve kulaklarıyla da işitebilir. Güya on hakikî müttehid adamın herbiri yirmi gözle bakıyor, on akılla düşünüyor, yirmi kulakla işitiyor, yirmi elle çalışıyor bir tarzda mânevî kıymeti ve kuvvetleri var.”

Her biri dört birim değerindeki dört kişi bir ortak maksat için yan yana gelseler bir cemaat olmuş olurlar. 

Bu dört kişi “sırr-ı uhuvvet ve ittihad-ı maksat ve ittifak-ı vazife ile tevafuk edip bir çizgi üstünde omuz omuza verseler” yani “kardeşlik, amaç birliği ve işbölümü/işbirliği prensipleri”ni uygulasalar, organize olmuş olmayan dört bin kişi kadar kuvvetli olabilirler.

Peki bu dört kişiyi kim yönetecek? Kendileri.

Nasıl? Meşveretle.

Nereden çıkıyor? Cümlenin devamından.

Mütesanit ekibin fertlerinin her biri diğer kardeşlerinin aklı ile de düşünecek. On kişilerse her biri on akılla düşünecek. Hesap kolay, on akıl çarpı on akıl, etti yüz akıl. 

On akılla düşünmek ancak meşveretle olur. Zira meşveret ortak aklı ortaya çıkarır. 

O halde ihlas nasıl bir emir ise meşveret ve karara riayet de öyle bir emir.

Okunma Sayısı: 1855
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Garib Doğu

    6.1.2015 09:51:20

    İhlasla meşveret birbirleri ile yakından ilişkilidir.Cemaatın şahsi manevisine dayanmayan,ferdi haraket eder.Veya bir komiteye bağlı olur,o komitenin ruhu ile çalışır.Bu iki durumda da ihlastan bahsetmek mümkün değildir. Aynı zamanda ihlas, benliğin cemaatın havzı kebirinde eritilip birlikte haraket etmektir.Ferdi düşünmekten kollektif düşünmeye yönelmektir.Bu da ancak şer-i meşveretle olur.Zaten ihlasın bir şartı da enaniyeti terk etmektir.Benliğini kardeşlik potasında eritmetir.Yani fenafil ihvan olmaktır.İçimizden çıkmış bir kısım insanlarda şöyle bir hastalık peyda olmuştur.Falan yerin meşveretini kabul etmiyor, çünkü onlara güvenmiyorum.Böyle düşünenlerin sağlam mesnetleri yok,delilsiz, ispatsız hissi bir düşmanlık yapıyorlar.Senelerin yanlış telkinleri onları bu hale getirmiş.Menfaat ve benzeri şeyler devrede mi bilmiyorum.Bildiğim bir şey varsa o da böyle düşünen insanların var olduğudur.Cenab-ı Hak ihlastan,uhuvvetten bizleri ayırmasın...

  • Nahit Topaloğlu

    6.1.2015 08:19:27

    Tebrik ederim Ahmet Kardeş, Düzce'de kar tatilki münasebetiyle 2 gün İhlas Risalesi okumaları yapmıştık. İhlas Risalesi'ne "Meşveret Risalesi" de dense münasiptir, neticesine varmıştık. Bâki selamlar

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı