"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

No name computer!

Ahmet BATTAL
13 Mart 2018, Salı
Yaşı kırkın altında olanlar kompüteri-bilgisayarı bilirler, ama başlıktan yine de bir şey anlamazlar. Anlatalım:

Doksanlı yıllarda kişisel bilgisayar (PC-personal computer) satışı yaygınlaşmaya başladığında piyasada “toplama bilgisayar” satın alma usulü vardı. 

Paraya kıyıp IBM veya Macintosh almaya gücü yetmeyen amatör ya da yarı amatör bilgisayar alıcısı, önce gidip afili-ışıklı bir “masa üstü kasa” beğeniyordu.

Alıcı, bu masaüstü (sonradan masa altı oldu!) bilgisayar kasasının içini de sipariş usulüyle istediği özelliklerde bir donanım karmasıyla doldurtuyor ve alıp gidiyordu.

Bu kasaların üzerinde de bazı “yapıştırma” markalar vardı, ama onlar gerçek anlamda “imalatçı markası” değildi. 

Bu yüzden de o bilgisayarlara “isimsiz-markasız bilgisayar” anlamında “no-name computer” deniyordu. 

Sonra başka ve daha hesaplı markalar da devreye girdi. Alışkanlıklar ve pazarlama stratejileri değişti. 

Ve sonuçta, toplama usulü “no-name computer”lar tarih oldu. Olacağı buydu! 

Bunları neden anlattık? 

Ticarette olduğu gibi siyasette de çakma markalar ve no name akımlar var. Ve bunlar bazı dönemlerde zirve yapıyor.

Ticarette olduğu gibi din-diyanet hizmetlerinde de bol miktarda “çakma markalar” var. Hatta no name hizmet ekipleri de var. 

Yanlış anlaşılmasın, maksadımız hiç bir siyasi, fikrî ya da dinî ekibi küçültmek ya da hakaret etmek değil. İsim de vermiyoruz. Ama tesbit de yapmak lâzım. 

Bir ekibin kasası var olabilir. Ama ekibin kendisi toplama ise sadece kasa o ekibi ayakta tutmaya yetmez. 

Bir ekibin ilkeleri yani omurgası yoksa o ekip hakikatte yoktur. Bir ekibin karakterini ifade eden bir adı yani markası yoksa o ekip “toplama”dır. 

“Toplama”nın garantisi olmaz. Arızaya geçtiğinde sahip çıkanı da olmaz. “Toplama”nın tekilliği ve birliği de gerçek değildir. 

No-name’nin “muhatap olma” şansı da “muhatap bulma” kabiliyeti de neredeyse sıfırdır. 

Markasız birileri başka birilerinin markasını söküp onları da kendisi gibi “no-name” göstermeye çalışıyor. Bu da gösterir ki, marka kıymetlidir. 

Kendisi mesleksiz ve markasız durumda olan birileri başkalarını da kendisi gibi görüp göstermek istiyor. Ta ki kendi mesleksizliği kimsenin gözüne batmasın. 

Oysa bilmiyor ki ticarette olduğu gibi siyasette ve diyanette de markasızlık mesleksizliktir ve “mesleksizlik sevilmez”.

Okunma Sayısı: 3624
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Tuncel

    13.3.2018 19:07:57

    On numara

  • Gündüz Alp

    13.3.2018 13:57:46

    Sayın Battal, meramınızı anlatmak için yazdığınız mizahlı izahlarınızı beğenerek okuyoruz. Fakat hâlâ anlamamakta direnenlere ne desek nasıl yazsak bilemiyorum. "No name computer!" dediniz ya yine birileri fena alınacak, benden söylemesi. Çünkü "çamurdan olsun bizim (veya bizden) olsun" fikrinin kabul gördüğü, "çalıyorlar ama çalışıyorlar" denilen toplumsal bir ortamda, aldanmanın ve aldatmanın sıradan hatta moda olduğu bir dönemde, kötülüğü yapanın değil gündeme getirenin "esefle kınandığı" bir devirde, menfi ve menfaatçi siyasetin tezgâh açtığı bir pazarda rağbet edilen malın "NNC" olması normal değil mi? Şaşmamak gerekir. İlkesiz-markasız-omurgasız malın geçerli olduğu pazarda ilkeli-markalı-omurgalı malın alıcısı pek bulunmaz. Biliyorum ki, "NNC" piyasasının müşterileri yine size -bu yazıdan dolayı- kızacaktır. Olsun. Siz uyarmaya ve uyandırmaya devam edin lütfen. Teşekkürler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı