"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Pire koyun, bit coin-3

Ahmet BATTAL
04 Ocak 2018, Perşembe
Bir esnaf dostumuzla elektronik ödeme ve yatırım araçları üzerine yaptığımız sohbeti aktarmaya devam edelim.

S. O zaman şunu sorayım. Bir mini devlet bu bilgisayarlardan çok miktarda kursa, bitlerce coin üretse “kasamda kıymetli maden” var dese yine de işe yaramaz mı? Bu bitparalar para güvenini sağlamaz mı?

C. Kasayı gören içindekini görmek ister. Kasa odasının en geç bir ayda modası geçen bilgisayarlarla dolu olduğunu gören ve sadece çıkardığı uğultuyu duyan bir para uzmanı bu bilgisayarların ürettiği şifrelere “maden” ya da “para” der mi? Neden desin? 

Demez. Zira paranın tarihi boyunca para daima bir mübadele aracı oldu, para daima bir bedel oldu, bir karşılıkla anıldı. Terazinin bir kefesinde o, diğerinde ise “karşılığı” oldu. 

Şöyle: İlk çağlarda mal mal ile takas edildi. Sonra bir grup mal diğerlerinden ayrıştı ve “para”ya dönüştü. Sonra ayrım netleşti. Artık “para” altındı, gümüştü. Diğer mallar bu kıymetli madenlerle bedellendi-tartıldı. 

Dört-beş asır önce altın da mal oldu ve bütün mallar bu sefer altının ve malın köpürtülmüşü olan kağıt para ile mübadele edildi, tartıldı. 

Sonra kâğıt para da terazinin öbür kefesine geçirildi ve bütün varlıklar varlığın köpürtülmüşü olan sanal para yani banka parası ile tartılır oldu. (Mortgage krizi işte bu köpüğün krizi idi.).

Şimdi birileri banka parasını da terazinin öbür kefesine geçirip para kefesine bit parayı koymaya ve bütün varlıkları bitpara ile tartmaya çalışıyor. 

Arkalarında bir devlet olmadan başarabilirler mi? 

Kanaatimce hayır. Zira en azından şimdilik hukuku devlet tayin ediyor ve o devlet alışverişi de teyit ve temin ediyor. 

Blockchaine denilen kriptoloji tekniğinin de yardımıyla yeni elektronik teyit sistemleri ortaya çıkar ve ardından devletler, pasaportları ve sınırları ortadan kalkarsa o zaman iş değişir. Zira bu durumda teminat da hak-hukuk da biçim değiştirmiş olur. 

S. Hocam kâğıt paranın ve bankanın arkasında Yahudiler olabilir deniyordu ya. Biz bu Yahudi icadını ve Yahudileri bu bitparalarla yenemez miyiz?

C. Anladığım kadarıyla bitparaların birkaçının önünde sen varsın. Tamam. Peki o bit paraların arkasında kim var, belli mi? 

Yahudi’nin Müslümanla savaşında (ki savaşlar artık daha ziyade iktisadî savaşlardır) “Yahudi’yi gizleyen Garkad ağacı” bu bitparalardan bazıları olmasın! Seni de alet ediyor ise… 

Hem, bir tür sanal varlık yani kaydî değer olan kâğıt parayı tam sanal varlık olan bitpara ile yenmek nasıl mümkün olabilir ki? Neticede ikisi de sanal ve ikisi de arkasını gizliyor. 

S. Bu işten bizim de kazancımız var. Olmasın mı? Yanlış mı? 

C. Sanal maden çıkarma/üretme makinesi üreten ürettiklerini maliyetinin üstünde satabilirse kazanıyor. Bu makineyi pazarlayan da aldığından daha pahalıya satabilirse kazanıyor. Ama ya satamazlarsa?  

Bilgisayarı alıp evinin deposuna kuran da aynı şekilde, “satılabilir şifre” üretebilirse kazanıyor. Peki ya elektrik vb. maliyeti yüksek gelir de ürettiremezse? Ya da ürettiklerini alan olmazsa?

Bunu bir fıkrayla anlatalım: 

Issız ABD çöllerinde seyahat eden bir sürücü ücra bir kasabadaki istasyonda benzin almak için durmuş. Marketin raflarının tuz paketleriyle dolu olduğunu görünce pompacıya sormuş: “Anlaşılan çok iyi tuz satıyorsunuz. Ama buralarda tuz kimin ne işine yarıyor ki?” 

Pompacının cevabı ibretlik: “Yok Beyim, bizim pek bir satışımız yok, ama bu tuzları bize pazarlayan ‘satıcı’ var ya, işte o çok iyi tuz satıyor!”

İşte mesele bu: Satışa giderken satışa gelmek!

S. Olsun ben yine de yatırım yapacağım desem?

C. Kumara niyetlendim diyorsun, ne diyeyim. Bari evladuiyalinin rızkını düşün de işini ve sermayeni tümden batırma. Ortası köpekbalıklarıyla dolu bu sığ piyasaya kenarından balıklama dalma. Yoksa tepe üstü çakılırsın! 

Zira çalışıyor dediğin bilgisayarların ürettiği bitlerce kod yarın hiçbir işe yaramayabilir. 

Zira var dediğin bitparalar bit olup kaçabilir. Pire olup uçabilir. 

Neticede masal gibi, “bir varmııııış, bir yokmuş!” Bari sadece rüya gör, uyurgezer olma. 

Not: Konuyla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu uzmanlarından Dr. Abdurrahman Çarkacıoğlu’nun hazırladığı “Kripto-Para Bitcoin” isimli rapor meraklısına faydalı olabilir. Erişim için: 

http://www.spk.gov.tr/SiteApps/Yayin/YayinGoster/1130

Okunma Sayısı: 2974
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Kandil

    4.1.2018 08:09:14

    Hocam kaleminize sağlık, Bu işte bir bityeniği olan bitcoin meselesi bizi bitlendirmeden yerinde ikazınız için teşekkürler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı