"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şifrepara, kriptopara ve Merkez Bankası

Ahmet BATTAL
20 Nisan 2021, Salı
Türkiye’deki Cumhuriyet’in Merkez Bankası şifrepara ya da kripto para denilen şeye nihayet el attı. Gerekli ve olumsuz bir el atış.

“Kullanmamayı(!)” düzenleyen “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” 16 Nisan’da Resmî Gazete’de yayınlandı. 

Bu Yönetmeliğin amacı birinci maddede şöyle ifade ediliyor: “Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usûl ve esasların belirlenmesidir.”

Kripto paranın ne olup ne olmadığı da şöyle anlatılmış: “Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddî varlıkları ifade eder.”

Böylece, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ve BDDK’nın denetimi altında faaliyet gösteren, başta bankalar olmak üzere para transferi aracılığı kuruluşları ve ödeme hizmeti sağlayıcıları, coin’leri para olarak kabul edemeyecek. 

Bu Yönetmeliğin bu piyasaya etkisi ne olacak? 

Yönetmelik “Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.” diyerek şifrepara alıp satanlara ve aracılık edenlere herhangi bir yasak getirmediğini söylüyor. Zaten interneti “tam denetimli” hale getirmeden böyle bir yasak getirmenin mümkün olmadığını da herkes biliyor. 

Bu düzenlemeyle, sadece, şifreparaların kağıt para sisteminin ve para transfer piyasasının içine girmesi ve denetimli kâğıt para tanıyıcılarının şifrepara ile kâğıt parayı takas etmesi yasaklanmış oluyor. 

Bu yasak piyasaya ve şifreparanın kendi piyasasına yönelik bir yasak değil. 

İnternet alış verişinizde kripto para kullanmanıza da bir engel yok. Yeter ki malı satan, elinizde bulunan bu tür paralardan birini para olarak kabul etsin ve mübadelede bedel olarak almaya razı olsun.

Yine bir önceki hafta duyduğumuz üzere şifreparaların haczedilebilen bir varlık olduğunda da şüphe yok. Yani devletin icra memuru “ben borçlunun elinde bulduğum ve alacaklının menfaatine olarak satıp paraya çevirebileceğim her şeyi haczedebilirim” demeye devam ediyor. Ve bu kapsamda şifrepara da bir malvarlığı değeri. 

Ama devlet için “para” değil ve dolayısıyla denetimli ve kâğıt para esaslı işlem aracılarında ödemede kullanılamayacak. 

Denetim dışı piyasada ödemede kullanılması ise elbette mümkün olmaya devam edecek. 

Düğünde, damada hediye olarak şifrepara takmanıza kimse engel olamaz. Damat ne düşünür o ayrı mesele. 

Herhangi bir şifre para Merkez Bankası açısından konvertibıl olmadığı sürece bu kural böyle işleyecek. 

Şimdi kaldı son nokta: Esnaf işletmeleri ve şirketler bilânçolarında şifreparayı bir varlık olarak gösterebilecekler mi? Evet dersek değerlemesini nasıl yapacaklar? 

Okunma Sayısı: 2040
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Melike

    20.4.2021 04:32:27

    Hayırlı Ramazanlar Battal Bey, Eşim 4,5 yılı geçkin bir süredir cezaevinde.27 Mart 2021 tarihinde yatari dolmasına rağmen hala yargıtay onamadıgi için denetimli serbestlik verilmiyor.10 kisilik kogusta 25 kisi kaliyor.2 kez korana atlatti kogustakiler.Ne yapacagimi bilemedim.Aradigimiz yerler bizi başlarından savar gibi cevaplar veriyorlar.Bizim durumumuzda çok fazla kişi var.Lütfen gündem oluşturabilir miyiz.Yazılarınizda bu konulara da değinir misiniz. Elimden geldiğince bu mesajları birçok kişiye göndermeye çalışacağım insallah

  • Sezai MUMCU

    20.4.2021 04:26:06

    1 Bitcoin = 1 Kg ALTIN 18-04-2021 Orta Avrupa saatiyle 05:30 da ABD cenahinda doların statükosunu korumak namına üretilen bir söylenti/dedikodu neticesinde yarim günde 300 milyar dolar ZARAR verildi. Bunun ALTIN karşılığı Coin borsasina 5.263.158 Kilo ALTIN BUHARLAŞTIRILIP zarar verildi. demektir. Fitne ve fesadın tahrip gücü nükler silah kullanmadan bu tahribatı yapabilmekte saklı ki; bu, İblis ve avanelerinin neden azim tahriplere vesile olduğunun da bir kanıtıdır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı