"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sivil toplum ve resmî eğitim

Ahmet BATTAL
31 Aralık 2023, Pazar
Okullarda ahlak, din ya da tarih eğitimine katkı yapmak üzere bazı derneklerle ve vakıflarla işbirliği yapılması mahzurlu mudur?

Adam gibi yapılırsa ve giderilebilir mahzurlara odaklanılıp o mahzurlar giderilebilirse neden mahzurlu olsun ki. 

Ama açılan bu kapıdan okullara iktidar siyaseti sokulmak ve okullar iktidar partisinin arka bahçesi yapılmak isteniyorsa yanlıştır. 

Bu hangi dönemde ve hangi iktidarın siyaseti için yapılırsa yapılsın yanlıştır. Bu kadar basit.

Sivil toplum örgütleri ve bilhassa kiliselerle protokol işi Batı’da ve bilhassa İskandinav ülkelerinde yaygın. 

ABD’de devlet okullarında dinî eğitim verilmez. Ama orada dinî grupların kendi okullarını kurarak, ilkokuldan üniversiteye kadar, denetime açık ama tercihe kapalı dinî eğitim yapabilmeleri modeli kabul edilmiş. Ayrıca orada ana babaların çocuklarına dinî eğitim vermek üzere haftanın belli günlerinde okuldan alıp kiliseye İncil Kursuna ya da camiye Kur’an Kursuna götürmelerine de imkân sağlanmış. 

Yani oralarda devlet dinî konularda negatif değil. Sadece nötr.

Bir de şunu anlamamız lazım: Sivil toplum kuruluşları birer “kuruluş”tur. Vakıftır, dernektir... Onların devlette kaydı vardır. Belli ölçüde denetim altındadırlar. En azından devlete beyan usulü geçerlidir. 

Cemaatlere ve tarikatlara gelince. Onlar da bu ülkenin sosyolojik gerçeğidir. Adına ne dersek diyelim bu dinî yapıların hepsi bir yönüyle sivildir. Kayıt dışıdır. Kayıt altına alınamazlar. Alınmaları mümkün olmadığı gibi gerekmez de. 

Zira illegal değillerdir. Sadece gayrı resmidirler. 

Bu yapılardan bazıları kimine göre doğru kimine göre yanlış. Hatta “kime göre doğru ve kime göre yanlış?” sorusu dahi daha doğru. 

Devleti fertlerden ve toplumdan ayrı ve bağımsız bir varlık olarak gördüğümüzde ve okulları da toplumun elinden alıp devletin eline verdiğimizde, sahiplenme arzusundan kaynaklanan bir çatışmanın olması da kaçınılmaz oluyor.  

Dünyevî cemaatler diyebileceğimiz sosyal gruplardan yıllarca ve seküler bakışla destek almış olan devlet, son yıllarda, az da olsa dinî gruplardan da destek almaya yönelince kıyamet kopuyor. 

Oysa asıl kıyamet koparmamız gereken mesele devletin ideolojisi ve eğitimin siyasetten uzak kalamaması.

Bu ideoloji, değişmez adıyla Kemalizm ve gerçek adıyla “tek adam, tek fikir, tek doğru” ideolojisi olunca sonuç değişmiyor. 

Bu tartışmada birileri devleti dinî konularda negatif alanda tutmaya çalışıyor. 

Bu kafadakilerin, cemaat STK’larını Fethullah Gülen ve ekibine isnat edilen darbe suçlaması üzerinden vurmaya çalışmasını da anlamak mümkün değil. 

Millet de buna da bir tepki olarak bir yanlıştan başka bir yanlışa savruluyor ve dini siyasetine alet edenlere destek olmakta mahzur görmüyor. Seçim sonuçları da bunu gösteriyor. 

(Şunu da belirtelim: Gülen Hareketi’nin hizmet tarzındaki “devletleşme” hakkında Yeni Asya’nın öteden beri koyduğu ihtirazi kayıtlar ve itirazlar arşivlerdedir. Ve o kayıtlar konusunda bugün iktidarla beraber çalışabilen cemaatler ve STK’ları mahcuptur.).

AKP’ye dini siyasete alet eden uygulamaları sebebiyle muhalif, hasım ve hatta düşman olmak ile eğitime destek veren cemaat ve tarikatlara sırf bu sebeple düşman olmak başka şeydir.

Ölüm hepimizin önünde ve öldürülemiyor. İman ve ahiret dersi verenlere yafta vurup mani olanlar kendi belini kırar.

Özetle resmî eğitim bir şahsa ait resim eğitimi ve bir resmin eğitimi olarak kaldıkça bu tartışmalar sürüp gidecektir. O şahıs kim olursa olsun.

Gelin demokrasiye dönelim. AB ve ABD bir modeldir. Taklit etmek bile rahatlatır. 

Okunma Sayısı: 1671
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    31.12.2023 20:04:15

    Okuduğum bölüm içtimai hayatla ilgili bölüm olduğu için derslerimizden biri'davranış bilimleri yani toplum bilimi,idi.Bu dersin kitabı olarak okuduğumuz kitap ve dersi veren prf.dr.hocamızın ifadesi ile'Cemaat hayatı,ferdi hayatın terakkisi,olarak tarif ve tavsiye ediliyordu. Zira insan 'BEN,duygu ve hareketi ile yanındaki,çevresindeki insanalrın haklarına tecavüz ederek,haksılıklara sebebiyet verecek yapıda olması itibari ile'Ben,yerine 'BİZ,anlayışına sahip cemaat ve cemiyet hayatı için cemaatler,tarikatler ve dahi diğer sivil toplum kuruluşları hem kanunlar hemde devletin belli imkanları ile desteklenmeyi hak ediyor. Yanlış yapanı,şiddeti,nefreti ve cemiyet hayatı içindeki tefrikaya mani olmanın yolu yasak değil,denetim ve teşviktir.

  • Salih baş

    31.12.2023 08:26:35

    Hocam Mehmet feyzi pamukçu abinin sözünü size hatırlatmak isterim

  • Murat Cansız

    31.12.2023 08:10:25

    Kalemine yüreğine sağlık Ahmet Battal hocam

  • Cemal Özkaya

    31.12.2023 06:29:26

    İnşallah eğitim adı altında hizmet adı altında boşluğu doldurmak yeni felaketlere yol açmaz.

  • Arda yıldız

    31.12.2023 01:09:24

    Ahmet abi güzel bir konuya değinmişsiniz. Lakin AB ve ABD eğitim sistemini örnek olarak vermeniz vahim bir hata. O sisteme göre okullardan mezun olan bireylerin büyük çoğunluğu ataist ve deist olarak çıkıyorlar. Dini cemaatler kendi okullarını açıyorlar tamam ama bu sefer de cemaatin okulundan yetişen insanlar sadece o cemaati dinin tek formu olarak kabul eden bir kafaya sahip oluyorlar. Ve sayı olarak bakıldığında azlar. Devlet dini eğitim vermelidir. Hele ki Müslüman bir ülke olduğu iddia edilen bir ülkede din eğitimi ihmal edilemez. Hele ki devlet din eğitimi vermesin, laik kalsın, her cemaat kendi okulunu açsın demek büyük cinayet olur. Ne cemaatlerin böyle bir gücü vardır. Ne de devlet dinsizdir. Din eğitimin veriliş şekli ve içeriği ise elbette tartışılmalı ve hatta iyileştirilmelidir. Ahmet abi bu yönüyle bir daha değerlendirme yaparsa isabetli olacaktır. Selam ve dua ile..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı