"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Siyasetçiye adalet mektubu (3)

Ahmet BATTAL
11 Şubat 2017, Cumartesi
Bediüzzaman’ın 1953’te Başbakan Adnan Menderes’e yazdığı mektubu nakledip incelemeye devam edelim. (İtalik yazılar ana metin olup altındaki izahlar bize aittir)

*

Gayet kısa birkaç esası, İslâmiyetin bir kahramanı olan Adnan Menderes gibi dindarlara beyan ediyorum.

Birincisi: İslâmiyetin pek çok kanun-u esasîsinden birisi, “ve lâ teziru vâziretun vizra uhra” âyet-i kerîmesinin hakikatıdır ki, “Birisinin cinayetiyle başkaları, akraba ve dostları mesul olamaz.”

Halbuki, şimdiki siyaset-i hâzırada particilik taraftarlığıyla, bir câninin yüzünden pek çok mâsumların zararına rıza gösteriliyor. Bir câninin cinayeti yüzünden taraftarları veyahut akrabaları dahi şenî (alçakça) gıybetler ve tezyifler (hakaretler) edilip, bir tek cinayet yüz cinayete çevrildiğinden, gayet dehşetli bir kin ve adaveti (düşmanlığı) damarlara dokundurup kin ve garaza ve mukabele-i bilmisile (misliyle karşılık vermeye) mecbur ediliyor.

*

Yakın tarih bilgilerimizle biliyor ve bu ikazdan da anlıyoruz ki, 1950-60 arasındaki Demokrat Parti iktidarında, bilhassa 1955’ten sonra, çeşitli sebeplerle, siyasî hatalar ve hatta zulümler yapılmış. Ama Bediüzzaman, yanlışları erkenden görmüş ve “din namına telâş” etmiş ki henüz 1953’te, Menderes’e, yukarıdaki ikaz mektubunu yazmış.

Bu yazıda bizim amacımız Demokrat Parti iktidarının particilik taraftarlığı ile yaptığı hataları sayıp dökmek değil. Ayrıntıları öğrenip anlamak isteyenin o dönemi anlatan hatıralara ve kitaplara bakması yeterli.

Önemli olan şu:

Particilik taraftarlığı, kontrolsüz kaldığında tarafgirliğe dönüşmeye müsait bir yapı.

Daha önemlisi bu tarafgirlik ve “ne olursa olsun iktidarda kalma” arzusu, iktidar kuvvetini, masuma zarar veren bir yapıya dönüştürebiliyor. Toptancılık yapılarak kurunun yanında yaş da nemli de yakılıyor. Kamu düzenini korumak bu zulmün gerekçesi oluyor. En önemli bahanesi ise “suçluları mutlaka cezalandırmak” düşüncesi.

Metinde geçen biçimiyle bir cinayet (ağır suç demektir) yüz cinayete nasıl çevrilir?

Bir katili düşünelim. Onun devlet tarafından yargılanıp öldürülmesi cinayet değil adalettir. Ama onunla aynı mahallede yaşayan veya aynı fikirde olan ya da aynı partiye kayıtlı olan veya akraba olan kişileri, suçla ilişkileri yok iken, sırf bu ilişkileri sebebiyle idam ettiğimizde, bunu devlet de yapsa ve adalet adına da yapsa, her bir idam yeni bir cinayettir. Suçlunun yanındaki doksan dokuz masumu idam etmek, bir cinayeti yüz cinayete çevirmek demektir.

Masuma da zarar veren adalet gerçek adalet değildir.

Daha da önemlisi bu şekildeki zulüm yaygınlaşınca zulümden zarar görenlerin duyguları sel olur ve intikam duygusu halinde cemiyetin nefs-i emmaresine akar.

İntikam duygusu yanlış bir duygu değildir. Allah’ın “El Müntakim” isminin yansımasıdır. Bu duyguyu devlet tatmin ederse ve adaletli davranırsa Hak tecelli eder.

Yanlış olan, intikam alayım derken masuma zarar vererek o masumda ve arkadaşlarında da bir kan dâvâsı ve intikam duygusunu ortaya çıkarmaktır. Bunu devlet de yapsa zulümdür.

“Gücü elimize geçirirsek biz de sizden öcümüzü alacağız” fikri elbette yanlıştır, ama sosyal bir olgudur. Bediüzzaman’ın ifadesiyle “mukabele-i bilmisil”, bir “kaide-i zalimane”dir. Ama bu yanlış kuralın işlemesinin sebebi olan “toptancılık adaletsizliği”, bu yanlışa sebep olduğu için daha büyük bir yanlıştır.

Bu yanlışın sonucu nedir? Bediüzzaman’ın okuyalım:

“Bu ise, hayat-ı içtimaiyeyi (sosyal hayatı ve dokuyu) tamamen zîr ü zeber (yerle bir) eden bir zehirdir. Ve hariçteki düşmanların parmak karıştırmalarına tam bir zemin hazırlamaktır. İran ve Mısır’daki hissedilen hadise ve buhranlar bu esastan ileri geldiği anlaşılıyor. Fakat onlar burası gibi değil; bize nisbeten pek hafif, yüzde bir nisbetindedir. Allah etmesin, bu hal bizde olsa pek dehşetli olur.”

Toptancılıktan kaynaklanan siyasî kan dâvâlarının toplumda açacağı yara, sosyal hayatı yerle bir eder. Kutuplaştırır, kamplaştırır, anlamayı ve anlaşmayı zorlaştırır. Bu bozuk sosyal doku ise dış parmaklarca kolaylıkla delik deşik edilir.

Nitekim o tarihlerde birer birer bağımsızlığını kazanan İslâm devletleri, iç barışı bozan sosyal çalkantılar da bahane edilerek, “adalet namına zulmeden” güya “ehl-i hamiyet” ama hakikatte despot ve müstebit yönetimlerin kucağına düşürüldüler.

Bu risk, Türkiye için de elbette ve hatta evleviyetle geçerli ve Allah muhafaza, yüz kat fazla menfi netice ortaya çıkaracak kadar da önemli.

O gün de böyleydi. Bu gün de böyle ve galiba yakın gelecekte de böyle olacak.

İşte bu sebeple “demokrat”ların icraatının ve “adalet”inin bir “doğru yol” üzerinde akıp gitmesi çok önemli.

İşte bu yüzden, beşinci Halife olan Risale-i Nurun, “kamu düzeninin devamı için öncelikle masumu koruma” esasına dayalı adalet dersini, bu memleketteki ehl-i siyasete ve ehl-i adalete vermek, hele bu günlerde, her şeyden daha önemli.

Ey vicdan sahipleri… Uyanın!

Zaman atalet zamanı değil. Duvar hapsinden korkmayın, yürek hapsinden korkun.

Zaman yutkunma zamanı değil. Gözlerinizi bantlamayın, kulaklarınızı tıkamayın, sözünüzü yutmayın.

Zaman bahane zamanı değil. Bizim de ağzımızı tutmayın, elimizi tutun, elimizden tutun.

Okunma Sayısı: 3287
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • CESUR ADAM

    14.2.2017 12:29:50

    Sevgili mağdur kardeşlerim.Siz vicdanen rahat olunuz.Masum olduğunuzu rabbimiz biliyorsa gerrisi laf-u güzaftır.Müsterih olunuz .ERRIZKI ALELLAAH. Rızkı rabbani taahüt altındaır diyor ASRINMÜÇTEHİDİ B.SAİD NURSİ. Öyle ise kapıları çalın yılmayın çünkü sizler ve bizleer HAKİKİ VE GERÇEK GÜÇ SAHİBİ,HERŞEYİ HAKKIYLA BİLEN VE GÖREN RABBİMİZE İMAN ETMİŞİZ.

  • Alpaslan

    11.2.2017 12:38:17

    Peygamber Efendimiz ümmetinin şimdiki halini görse ne hissederdi acaba? 10 aylık kızımın mamasını alamıyorum. Hiçbir yerde iş verilmiyor. Unuttukları şey... Kuran haktır. İslam haktır. Mahşerde hesap da haktır.

  • Garib Doğu

    11.2.2017 11:15:53

    Beşinci halife görevini yapacakların çoğu raydan çıkmış,istikameti kaybetmiştir. Kaptan durumunda olanlar rotayı şaşırmış,peki ümmete kim yol gösterecek,gemiyi kim sahili selamete çıkaracak.? Hz. Hasan'ın görevini ifa ile (Bir grubun mutlaka bunu yapması gerekiyor ki,bu kısmen yapılıyor) inayeti ilahiyi celbedecek, hizmetler yapılsın ki sahili selamete çıkabilelim. Böylece üstümüzdeki kara bulutlar dağılır,bu keşmekeşliklerden kurtulmuş olacağız.

  • Kaan

    11.2.2017 08:46:04

    "İşte bu sebeple “demokrat”ların icraatının ve “adalet”inin bir “doğru yol” üzerinde akıp gitmesi çok önemli." inceyi gördüm.

  • davud

    11.2.2017 03:14:48

    Değerli yazar insan dostunu da düşmanını da doğru seçmeli.Ancak görülen o ki düşman denilen cani denilen gerçek dost,dost görülenler asıl düşman.Varsa cani adalet bunu bulur ve cezalandırır.Fakat ilk düğme yanlış iliklenmiş.Yüzbinlerce insan terörist muamelesi görüyor.Toplum şucu deyip kabullenmiş.Bir defa bu büyük yanlış görülmeden ne yazarsak yazalım sadece birilerinin değirmenine su taşırız..Yiğitlik Hakkı söylemekse bunu dile getirmek lazım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı