"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Spano marka işaret fişeği

Ahmet BATTAL
05 Eylül 2020, Cumartesi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Robert Spano insan hakları açısından önemli bazı görevler ifa ederek Türkiye’den ayrıldı.

Öncelikle Türkiye Adalet Akademisindeki konuşmasında önemli şeyler söyledi. Özeti şöyle: 

1. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle uzun ve zengin bir ilişkisi vardır. 

2. Hukukun üstünlüğü ilkesi bu sözleşmenin kurduğu sistemin kutup yıldızıdır. 

3. Bu ilke demokrasi ve insan onuru temel ilkeleriyle birlikte bugünkü hukukî ve ahlâkî temeli ortaya koyuyor.

4. Hukukun üstünlüğü bağlamındaki değerler özellikle birey ile devlet arasındaki ilişkilerde, bireyleri keyfilikten korumaya odaklanmıştır.

5. Ekonomik kalkınma ve refahın devamı için de devletler hukukun üstünlüğüyle yönetilmeli. Zira bir toplumda yargının fonksiyonsuz olması ve hukukun üstünlüğü ve insan haklarının esas alınmaması halinde o ülkeye yabancı yatırım çekilmesi mümkün olmaz.

6. Kanunların, kanunları yapan kurumlardan farklı, bağımsız ve tarafsız kurumlarca yorumlanması ve uygulanması gereklidir. İktidardaki kişiler mahkemeleri kontrol edemez. 

7. Kanunlar sadece halka değil, aynı zamanda gücü elinde bulunduranlara da her an uygulanabilmelidir. Kanunun üzerinde hiç kimse yoktur.

8. Hukukun üstünlüğüyle yönetilen devletlerde mahkemelerin kesin ve bağlayıcı kararları istisnasız infaz edilir. Üye Devletlerin Mahkemenin otoritesine saygı gös- termesi, yargıya duyulan güven ve daha geniş yorumuyla hukukun üstünlüğü için kaçınılmaz ön koşuldur.

9. AİHM’nin içtihadı çok net şekilde ortaya koymaktadır ki Türkiye’de 15 Temmuz sonrasında hâkimlerin tutukluluğu çok ciddî bir gözetim altındadır. 

Alparslan Altan (15 Temmuz’dan iki gün sonra önce darbeye karıştığı gerekçesiyle ve güya suçüstü yapılarak gözaltına alınan ve daha sonra terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan eski Anayasa Mahkemesi Başkanvekili) hakkındaki AİHM kararında söylenmiş olduğu gibi AİHS’nin 5. maddesi çerçevesinde tutukluluğun hukuka uygunluğunda üç unsur gözetim altında olacaktır: 

Birincisi, yargının toplumda önemli bir rolü vardır çünkü adaletin garantörüdür. 

İkincisi, yargı mensuplarına koruma sağlanması gerekir, çünkü ancak böylelikle bağımsız bir şekilde faaliyetlerini yerine getirebilirler. 

Üçüncü olarak da yargının, bilhassa demokratik toplumda yasama ve yürütme kuvvetleri karşısında önemli bir rolü vardır. 

10. Bu noktada kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığını sağlayabilmek için Mahkemenin yargı mensuplarının korunmasına özellikle dikkat etmesi gerekir.

Spano’nun nezaketli, ama işaret fişeği niteliğindeki şu cümlesi çok önemli: 

“Anayasa Mahkemesince konuyla ilgili son kararlarda kullanılan ifadeler, yüksek mahkemelerimiz arasındaki bu diyaloğa çok fazla uymuyor. Bu tartışılması gereken bir konu ve adlî diyalog çerçevesinde bunu tartışacağımızı ifade etmek istiyorum.”

Ayrıca Spano’nun Cumhurbaşkanını ziyaretinde de önemli şeyler söylemiş olduğu anlaşıldı. 

Zira BBC’deki habere göre AİHM’den ziyaretle ilgili yapılan açıklamada, görüşmede Türkiye’nin AİHM nezdindeki durumunun ele alındığı belirtilmiş ve şu ifadelere yer verilmiş:

1. Spano, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin özellikle de yargının bağımsızlığı ile ifade özgürlüğünün korunması alanlarında taşıdığı önemin altını çizdi.

2. Mahkeme bir olayda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlâl edildiğine hükmederse, üye Devletlerin de bu karara uymak ve gerekli sonuçları ortaya koymak yükümlülüğü vardır!

Daha önemlisi Spano Erdoğan ziyaretinde ceketini iliklememişti! Galiba ceketinin düğmesi Yeni Asya ziyareti sırasında yaşanan izdiham ve arbedede düşmüş… 

Okunma Sayısı: 3302
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir

    5.9.2020 16:27:13

    Dün Ntv kanalında;Türk yargıç Saadet Yüksel ve AİHM başkanı Spano,önemli açıklamalarda bulundular.Şöyle dikkatlice izledim.Hakikaten Spano'nun konuşmaları ve özellikle duruşundaki ciddiyet,beni bayağı etkiledi.AİHM ve ulusal yargı ilişkileri açısından oldukça önemli açıklamalar yaptı,sayın Spano.Türk yargıç Saadet Yüksel de öyle.Bugün,Sayın Spano'nun manşete de yansıyan; "Kuvvet kanundan olmalı" ve "Kanun üstünde hiçbir şey yoktur" ifadeleri,ülkemiz açısından çok önemli mânâlar ifade etmektedir.60 bin tane bekleyen dava var şu anda AİHM'de.Bu sayı dünya nezdinde,durumun vahametini apaçık bir şekilde gözler önüne sermiyor mu?Her zaman,hukukun üstünlüğünü savunmak lazım.Adaleti başımıza taç etmemiz lazım.Bize demokrasi lazım.Hak,hukuk ve adaletle yaşamayı kendine şiar edinen ülke olmak lazım her zaman.Ve bunun için de çok ama çok çalışmak lazım.Spano'yu da;can-ı gönülden kutlamak lazım...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı