"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Spor, sadece spor mu?

Ahmet BATTAL
18 Ekim 2019, Cuma 00:50
Önden söyleyelim: Bu yazı bir spor yazısı değildir. Zaten o işten anlamadığımızı siz bizden iyi biliyorsunuzdur.

Diken’in Hürriyet’e dayandırdığı haber şöyle: UEFA, Fransa-Türkiye maçında A Millî Takım futbolcuların “asker selâmı” vermesi üzerine soruşturma başlattı. UEFA’nın internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle dendi: “11 Ekim’de Arnavutluk, 14 Ekim’de de Fransa karşısında oynanan karşılaşmalarda Türkiye millî takım oyuncularının ‘Potansiyel kışkırtıcı ve politik davranışlarından dolayı’ disiplin soruşturması başlatmak üzere Etik ve Disiplin Müfettişi atanmıştır.”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise soruşturmayla ilgili şöyle konuşmuş:

“Değerli futbolcularımızın Mehmetçiğimize olan sevgisini, selâmını farklı yöne çevirmek isteyenler var. Sahadaki başarısızlığı birtakım oyunlarla başka yönlere çekmek isteyenlerin bu çalışmalarını, dünya spor kamuoyunun yemeyeceğini düşünüyorum.”

Bu konuyu neden yazıyoruz?

Bir futbol müsabakasında gol atanların sevinçlerini nasıl gösterecekleri sadece kendilerini ilgilendiren bir husus olarak görülemez. Elbette taraftarlarını, rakiplerini, kamuoyunu da etkiler. 

Zira “spor olsun” diye spor yapma devri geride kaldı. Her şey gibi spor da endüstrileşti ve hatta bir ölçüde siyasileşti. 

Hele uluslar arası müsabakalar ve turnuvalar, eskiden beri siyasî idi. 

Meselâ 1990’da dağılmasından önce Komünist Doğu Bloku üyesi ülkelerin olimpiyatlara katılma biçimi ve sebebi neredeyse tamamen ideolojik idi. 

Aynı şekilde Hitler Almanya’sının Yavrukurtlar ve sporla dünyaya verdiği imaj da çok etkileyici ve politik idi. 

Batı Dünyası bu kötü örneklerden dersini aldı ve işi sıkı tutuyor. Bize son derece normal ve hatta bugünlerde gerekli görünen “asker selâmı” onlarda başka şeyleri çağrıştırıyor ve kendi açılarından haklılar. 

Ancak bize de hak vermeleri gerekiyor. 

Dünyanın, Suriye’de gerçekleştirilen Barış Pınarı Operasyonu’na ilişkin tavrında belirgin bir belirsizlik var. Kimi öyle kimi böyle. Bu durumun sebebi elbette sadece Türkiye’nin dış politikadaki başarısızlığı da değil. 

Sporda belli bir ölçüde siyasete yer verilmesi normal karşılanır ve karşılanmalı. Millî marşlar bile bir yönden siyasidir. 

Politik sayılabilecek tavırlarda önemli olan, güvenlik açısından kışkırtıcı bir durumun olup olmadığı ve centilmenlik ilkelerine aykırılık bulunup bulunmadığı. 

Bu açıdan bakıldığında ise bu soruşturmanın herhangi bir olumsuz sonucunun olmayacağı anlaşılıyor. Galiba tartışıp yorulduğumuzla kalacağız. 

Okunma Sayısı: 1315
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    18.10.2019 22:54:06

    Değerli hocam yazınızı okuyunca şu kaate vardım.Hukukçu ve tarafsız bir gözle değerlendirdiğiniz ve makul olanı nazara vererek hem okyucuların bilgilenip farklı düşünenlere karşı tahrik etmeyen,doğruyu gösteren,hemde milli davaların sulandırılmadan farklı düşünenlere izahını ve ifadesini mantıklı,hakkaniyetli ve objektif olarak sunmanızı tebrik ederim. Ülkede eyyamcı,asparagascı spor basınına yol gösteri bir yazıdır bu.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı