"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Taputakas da neymiş?

Ahmet BATTAL
06 Ekim 2018, Cumartesi
Noter işlemleri ile ilgili yazıda bahsini ettiğimiz “taputakas” sistemini tanıtmamız istendi. (Ayrıntılar kendi web sayfasında var).

Tapuda işlem yapanlar bilirler. Satış işleminde memur alıcıya “paranı aldın mı?” diye sorar. Aldım demezse işlemi tamamlamaz. Çünkü tapulu gayrimenkul satışı –bazı kanunî istisnalar dışında- sadece peşin satış olarak yapılır. 

Peşin satış ise alıcı ve satıcının malı ve bedeli aynı anda değiştirdiği yani imza atılırken bedelin ödendiği satış demektir. 

Alıcıyı tanımayan, tanısa da güvenmeyen satıcı satılanın bedelini alıcıdan tapu dairesinde nakden alır ve imzayı ondan sonra atar. 

Ancak bu işlem nakit taşımayı gerektirdiğinden risklidir. (Nakit taşıma riskini bertaraf etmek için banka çeki, banka garantili çek gibi yöntemler de kullanılır, ama sıradan vatandaş için uygulaması zor ve karışık görünür.) 

Üstelik nakit teslimli peşin satışta gayrimenkulün gerçek satış değeri ile vergiye esas olmak üzere beyan edilen satış değeri arasında devletin vergi alacağı açısından ciddî kayba sebep olan bir fark da vardır. 

İşte bu ve benzeri problemlerin önüne geçilebilmesi amacıyla tapu dairelerinde bir süre önce “taputakas” denilen bir sistem yürürlüğe sokuldu. 

Alıcı ve satıcı cep telefonuna bir program indiriyor. Bu program yardımıyla alıcı satıcının hesabına Türkiye Bankalar Birliği’nin organize ve teyit ettiği sistem üzerinden “onay şartlı eft” yapıyor. Para havuza alınıyor. Tapuda imzalar tamamlanınca tapu memurunun da onayı ile para havuzdan satıcının hesabına geçiyor. Böylece işlem güvenliği sağlanmış oluyor. 

Güzel bir çözüm. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ndeki ilgilileri tebrik ediyoruz. 

Ancak bir husus daha var. 

İpotekli bir taşınmazı, üzerindeki ipotek bilgilerinden tapu memurunca usûlünce haberdar edilmeden satın aldığını ve dolayısıyla borçtan sorumlu olmaması gerektiğini iddia eden bir alıcı, iddiasını ispat için tapu işlem odasındaki güvenlik kamerası kayıtlarından faydalanabilir mi? Faydalanabilmeli mi?  

Biz de merak ediyoruz. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden cevabı gelirse yayınlayacağız. 

Okunma Sayısı: 2587
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Toygar

    6.10.2018 09:07:21

    Bir not ekleyeyim: Geçen sene tapuda bir taşınmaz malın satışı için Tapu memuruna TAPUTAKAS sistemi ile ödeme yapmak istediğimizi söyledik. Bize Tapunun burada bir güvence ve garantisi olmadığını, yani bu sistemi kullanıp kullanmamakta tamamen alıcı ve satıcının sorumluluğunun bulunduğunu ifade etti. Tapu bu konuda garanti veriyormuş gibi bir hava oluşturuluyor bu konuda, ilan ve tapu dairelerindeki, hatta cep telefonlarına gelen mesajlardaki anlaşılan husus böyle. Ancak uygulama da memur, bunun bir garantisinin olmadığını ifade etmekten geri durmuyor. Demek ki durum biraz karışık. Biz de uzak durduk ve bu sistemi kullanmadık. Eminim ki bunu okuyan tapu müdürü ve takascılar itiraz edeceklerdir ancak, yaşadığım hadise budur. Sistemin güvenli olduğu konusunda tapu memurları bile emin ve kani değiller!..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı