"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nasıl okumalı?

Ahmet Cemil Çökren
14 Mayıs 2017, Pazar
“Şimdi oku kabirde okuyamazsın!” sözü Bediüzzamanın talebesi Zübeyir Gündüzalp’e ait. Uykusu geldiğinde bile ayakta okurmuş.

Neyse yaş 35, benim çocukluğum televizyon başında ve çizgi filmlerle geçti. Ders kitabı ve bir iki kitap haricinde klâsikleri dahi okumadım. Üniversite yıllarım 1500 film ve 50 yabancı dizi takip ederek heba oldu. Yüksek lisansımı tez aşamasında bırakıp, işçi olarak hayatıma devam ediyorum.

Okumanın bir düzen ve disiplin çerçevesinde olacağına inanıp bu okuma işini çok ciddiye alanlardanım. Okul hayatım sizler gibi ödev yapmakla geçti. O yüzden ben de kendime günlük okuma ödevleri verdim. (Öğretmenlik mezunuyum)

Şu an günlük tam 50 sayfa kitap okumaktayım. Hem de bu planlı minimum rakam. Yani günlük hayatta gördüğünüz 500 sayfalık koca kitaplar disiplin ile 10 günde biter (örnek Hz. Ali kitabı). Fakat tek kitap okumuyorum, yaklaşık 10 farklı kitap takip ediyorum. 

Öncelikle bu işe 2010 senelerinde başladım. O zamanlar 3 sayfa Kur’ân, 5 hizb cevşen, 5 sayfa imanî, 5 sayfa Risale-i Nur’dan ve son olarak hadis kitabında 3 sayfa ile başladım. 

Excelde her ay, günlük okunacak sayfa başlarını belirten sayıları yazıp hazırlıyordum. A4 boyutunda aylık çıktıyı alıp her gün okuduğum her kutucuğu fosforlu kalemle işaretliyordum. Buraya kadar kolay gibi duruyor, fakat günlük hayat, iş ve akrabalık maalesef o günki okumayı aksatıyor. İşte burada ekstra zaman lâzım, gece 3:00’a saati kuruyor ve okuyamadıklarımı tamamlıyordum. 

Bu işte istikrar çok önemli. Baştan küçük hedef koyun, ileride mutlaka arttırmak isteyeceksiniz. 

Bir örnek paylaşayım, günde ortalama 100 sayfa Risale-i Nur okuyorum diyen bir arkadaşım, bu usûlle kendine günlük okuma çizelgesi hazırladı. Ve hedefine 50 sayfa Risale-i Nur koydu. (Kur’ân, Cevşen hedefi ayrı) Ve söylediği söz şu “Ahmet ben günde 50 sayfa bile okumuyormuşum”. Okumak istediğiniz yerlerin cep telefonu ile fotoğraflarını çekin. Ben sürekli çekiyorum. Ve bu yerleri otobüs kuyruğunda, bekleme salonlarında çok okuyorum. Hatta bazen kuyruk olsun dediğim zamanlar oldu, okumak için. 

Kısaca toparlamak gerekirse 3 cilt hadis kitabı, 7 hatim, 1 büyük İslâm İlmihali ve 2 defa Risale-i Nur Külliyatını devirdim. Ve bir çok kitap bitirdim. Yeni Asya Gazetesini ve 4 dergisinin tamamını da (Can Kardeş ve Bizim Aile dahil) düzenli okumaktayım.

Elhasıl: Bütün Risale-i Nur Talebelerine sesleniyorum. Mutlaka okumalarımızı düzene sokalım. Ve böylelikle “hayra vesile olan hayrı yapan gibidir” hadisiyle sevap alacağımızdan destek ve duâlarınızı bekliyorum. 

Okunma Sayısı: 4096
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı