"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cemaat, tarikat ve vakıfların siyaset ile imtihanı

Ahmet Cevdet
12 Eylül 2017, Salı 08:00
İman ve Kur’ân hizmeti yapmayı gaye edinen cemaat, tarikat ve vakıflar, siyasetten bağımsız, ticaretten uzak, gönüllülük esasına bağlı, devletin kontrolüne girmeden, uhrevî gayeye yönelik hizmet yapan organizasyonlardır.

Onlar bu hizmetleriyle fertlere iman ve ahlâk eğitimi verdiklerinden, toplum için çok mühim bir fonksiyon ifa etmektedirler. Bu yapıların değişik şekillerle politize edilmesi ve devletin kontrolüne alınması, onların da bu tuzağa bilerek veya bilmeyerek düşmeleri halinde ilerde  zararlı sonuçlar ortaya çıkar. 

1980’e kadarki süreçte DP ve AP yönetiminde demokrat akım idarede olduğu için bu yapılar, bağımsız olarak iman ve Kur’ân hizmeti yapmışlardı. Çünkü devlet ve siyaset,  demokrasi gereği bunlara müdahale etmemiştir.

DARBECİLER VE SİYASÎLER DİNΠYAPILARI POLİTİZE ETTİ

Ne zaman ki 12 Eylül 1980 darbesi oldu, münafık darbeciler Demokratların rayına oturttuğu devlet sistemini bozdukları gibi – o bozukluk hâlâ giderilmedi - cemaat ve tarikatların hizmetlerini karıştırdılar. Onları Kemalizm ile barıştırarak devletin kontrolüne almaya çalıştılar. Darbeciler, insanların zaaflarını çok iyi biliyorlardı; halkı ve halka etkisi olan dinî yapıların kimisini korkutarak, kimisini de devlet imkân ve makamlarıyla aldatarak kendilerine biat ettirmeye  çalıştılar. Büyük ölçüde başarılı da oldular. Ne yazık ki içinde Nur gruplarının bulunduğu bu yapılarının çoğu bu işte aldandı. Bunun sonucunda hizmetleri sulandı ve çok zarar gördü.

Nur grupları içinde Yeni Asya Camiası önüne serilen cazip tuzaklara düşmedi. Bu sefer darbeciler nifak oyunlarıyla camiayı bölerek birbirine düşürdü ve Yeni Asya Gazetesini de 470 gün kapatarak ona bedel ödetti.

Ne yazık ki Yeni Asya haricindeki diğer Nur grupları ile  İmam Hatip camiası, cemaat ve tarikatlar, darbe sonrası süreçte, (1990’larda) Demokrat siyasîler yerine 1990’larda  tekrar ortaya çıkan, söz ve icraatlarıyla dine çok zarar veren dindar kimlikli siyasîlere hararetle destek verdiler. Onlar bu desteğin faturasını, daha sonra 28 Şubat sürecinde  hizmetlerine ağır darbe vurularak çok acı bir şekilde ödemek zorunda kaldılar.

DİNÎ YAPILAR GEÇMİŞTEN DERS ALMADILAR

Sanki tarih tekerrür etmektedir. Günümüzde aynı yapılar, -istisnalar hariç- devletin ve siyasîlerin kurdukları tuzağa  düştükleri ve mevcut siyasete alenî olarak destek mesajları yayınladıkları müşahede edilmektedir. Türkiye’de siyaset zemini kaygan olup geleceği meçhuldür. 28 Şubat’ta olduğu gibi şartlar değişip başka iktidarlar geldiği zaman,  siyaset ve devletle ilişkileri sorgulandığı zaman onlar, bunun hesabını nasıl ödeyecekler? İşin acı tarafı, bu ilişkilerin zararı sadece kendilerine değil, günümüzde malûm cemaatin masum tabakasının yandığı gibi, peşlerine sürükledikleri masum insanlara yansıyacağından hiç şüphe yoktur.

Sözün özü: “Euzu billahi mineş şeytani ve’s siyaseh/Şeytandan ve siyasetten Allah’a sığınırım” düsturu ile siyasetin dışında kalmayı, devletin işine karışmamayı, “İstiğna düsturu” ile devlet dahil kimseden maddî yardım almayarak müstakil, halisane iman ve Kur’ân hizmeti yapmayı esas alan Risale-i Nur mesleğinin doğruluğu ve  haklılığı, yaşanan hadiselerle ispat edilmektedir.

Okunma Sayısı: 5929
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı