"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İyi bir belediye başkanı olarak anılmak için

Ahmet Sandal
07 Nisan 2014, Pazartesi
Malûm yerel yönetim seçimlerini henüz yeni ikmal ettik. Şimdi yeni bir döneme girdik. Yeni belediye yöneticilerinin önünde bir beş yıl var. Allah ömür ve sağlık verirse, seçilen yeni başkanlar hizmet edecekler. İnşaallah, hepsi de yerel yönetimlerdeki belediye başkanlığı görevini hakkıyla yerine getireceklerdir. Buna böyle inanıyoruz. En azından bunu temenni ediyoruz.
Şimdi bu dilek ve temenniden sonra, gelin birlikte bir hususu mütalâa edelim. “İyi bir belediye başkanı olarak tarihte yer almanın yolları nedir? Bu kolay mıdır? Zor mudur?” Hemen cevap vereyim. Bu çok kolaydır.
Herkes şuna akleder ve fark eder ki, bir belediye başkanının hizmet süresi, elbette gelip geçecektir. İster bir dönem, isterse iki dönem, isterse daha fazlası olsun, bu bir bayrak yarışı olduğu için, er ya da geç bir başka Başkana görevini teslim edecektir. Bir Belediye başkanı da bunu her an, her dakika aklında bulundurmalıdır.
Tarihte “iyi bir belediye başkanı” unvanıyla yer almanın, ilk kuralı budur. Bir belediye başkanı her zaman şu düşünce içinde olmalıdır: “Bu elde edilen makamlar gelip geçicidir. Bir imtihandır. Bir kısmettir.”
Bu ilk hususun yanında, bir belediye başkanı “5 N, 1 K” kuralını da hiçbir zaman aklından çıkarmamalıdır. “Hoppala, bu da ne şimdi? “5 N, 1 K”, gazetecilikte geçerli bir kuraldır. Gazeteci mi seçtik, belediye başkanı mı seçtik diye soranlar olabilir?” Evet doğru, “5 N, 1 K”  gazetecilikte geçerlidir. Belediye yönetiminde de geçerlidir. Nasıl mı?
Bir belediye başkanı, yapmayı planladığı bir proje, neyi sağlayacak? Nasıl sağlayacak? Ne zaman sağlayacak? Niçin o projeye ihtiyaç var? Nerede o projeye ihtiyaç var? O projeyi kimler yerine getirecek? İşte bu noktalar itibariyle analiz yapmalı ve değerlendirmelerde bulunulmalıdır. Bu analizi de belde halkının menfaati noktasında gerçekleştirmelidir.
5215 sayılı Belediye Kanununun 3. maddesinde belediye şöyle tanımlanmaktadır: “Belediye, beldenin ve belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir.” Öyleyse, belediye başkanının temel mihenk noktası, “beldenin ve belde sakinlerinin mahalli müşterek ihtiyaçları” olmalıdır. “5 N, 1K” analizi de bu çerçeve içerisinde gerçekleştirilmelidir.
Makamların gelip geçici olduğu fikrini yüreğinde ve benliğinde taşıyan her belediye başkanı yukarıdaki analizi de sağlamış ise “iyi bir Başkandır.”
Görüldüğü gibi iyi bir belediye başkanı olarak tarihte yer almanın yolu bellidir ve çok da kısadır. Uzun uzun anlatmaya da gerek yoktur.
Yukarıdaki çerçeve içinde yer alan iyi bir belediye başkanı “dürüst, adaletli, yardımsever, güler yüzlü, şefkatli, fedakâr, hasbi ve samimî, tarafsız, eşitlikçi ve şeffaf, ve kamu yararını gözeten, tasarrufa riayet eden, devletine ve milletine sadık olan, demokrasiye yürekten inanan, Devletin ve milletin ortak malı olan bütçeyi şahsî menfaati için kullanmayan, tüyü bitmemiş yetimin hakkını gözeten, sosyal ve manevî gelişimi esas alarak bu alanda temiz, iyi ve dürüst nesillerin yetişmesi için çalışan, ayrımcılık ve kayırma yapmayan ve benzeri manevî hasletlerle de anılma imkânına sahiptir.”  Bu saydığımız nitelikler, iyi bir belediye başkanının manevî veçhesidir. Belediye başkanının bir de maddî veçhesi olmalıdır. İyi bir belediye başkanının maddî veçhesinde “yol yapan, su getiren, alt yapı hizmetlerinde başarılı olan, park-bahçe yapan, fabrika ve sanayi tesisleri için teşvikçi olan, meslekî gelişim kursları açan, imar hizmetlerini geliştiren ve benzeri özellikler yer alır.”
Bu iki veçhe ile Belediye Başkanı adeta bir kartal gibi şahlanışa geçer. Göklerde süzülür ve iyi bir bahta ve yüksek bir tahta ulaşır.
Tabi, en önemlisi husus her insanın hayırla yad edilmesidir ki, bu da gönüllerin tahtına oturmak manasına gelir. İşte asıl önemli olan da budur. Yani, bir belediye başkanı kendisine iyi bir başkan denilmesi için değil, arkasından hayırla yad edilmesi ve duâlar gönderilmesi için çaba göstermeli ve buna çalışmalıdır.
Bu noktada duâmız  şudur, İnşaallah bütün yöneticilerimiz, en başta da belediye başkanlarımız, yukarıdaki özelliklere sahip olurlar ve iyi ve hayırlı hizmetlere vesile olurlar. Ardından hayırla yad edilirler. Vesselâm.
Okunma Sayısı: 3030
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Murat Beycanlı

    14.4.2014 23:19:00

    Ahmet Bey merhaba. Bir çırpıda ve merakla okudum. Gerçekten de hayırla anılmak ve sırf rıza-i ilahi için çalışmak bir Belediye Başkanına yaraşan budur. Yoksa hem bu Dünyada ve hem de Ahirette hüsrana uğrar. Allah muhafaza eylesin. Ahmet Bey yeni yazılarınızı bekliyoruz. Selam ve saygılar. Murat Beycanlı

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı