"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ateşi olan çocuğu soğuk su ile yıkamak doğru değil

25 Haziran 2015, Perşembe 11:56
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Eda Durmuş, ateşi olan çocuğun soğuk su ile yıkanması, ya da çocuğun üşüdüğünü düşünülerek üzerinin örtülmesi gibi uygulamaların daha ciddi tablolara neden olabileceği uyarısında bulunup bu tür uygulamaların doğru olmadığını söyledi.

Memorial Hizmet Hastanesi Uzman Dr. Eda Durmuş, vücut ısısının normalden yüksek ölçülmesi olarak tanımlanan ateşin aynı zamanda vücuda giren bakteri, virüs ve toksin gibi yabancı maddelerin neden olduğu hastalıklara bağışıklık sisteminin verdiği önemli bir yanıt olduğunu belirtti. Çocukluk çağında diş çıkarma ve aşı sonrasın da ateş görülebileceğini ancak bu durumlarda genellikle ateşin ciddi boyutlara ulaşmayacağını kaydeden Durmuş; "Küçük çocukların ateş kontrol sistemi tam gelişmediği için ateş yükselmesi daha hızlı olur. Vücut ısısı gün içinde zamana ve hareket durumuna göre ya da koltuk altı, kulak ve makattan ölçüm yerine göre değişiklik gösterebilir. Akşam saatlerinde veya hareketli bir oyun sonrası vücut ısısının artması normal olabileceği gibi makattan ölçülen 37,5 derece de normaldir. Kabaca vücut ısısı 36,5 – 37,5 derece arası seyreder. Koltuk altından ölçülen 37,5 derece üzeri, makattan 38 derece üzeri, kulaktan ise 37,6 derece üzeri vücut ısısı ateş olarak değerlendirilir. Çocuklarda dil altından ateş ölçümü ve 6 ayın altındaki bebeklerde kulaktan ölçüm de önerilmemektedir" dedi.

YÜKSEK ATEŞ KALP VE SOLUNUM SİSTEMİNİ HIZLANDIRIR

Vücut ısısı arttıkça kalp ve solunum sisteminin daha hızlı çalışmaya, daha fazla enerji harcamaya başladığını anlatan Durmuş, hayati organlara olan kan akımının arttığını kol ve bacaklar gibi uç bölgelerdeki damarların büzüşmesinden dolayı bu bölgelere kan akımının azaldığını ifade etti. Her ateşli durumda aceleci davranıp telaşla ateşe ilaçla müdahale edilmemesi gerektiğini dile getiren Eda Durmuş, şunları söyledi; "Hatta suçiçeği, nezle gibi bazı hastalıklarda ateşe ilaçla erken müdahale etmek enfeksiyonun süresini uzatabileceği için zararlı bile olabilir. Çoğu aile ateşe bağlı havale geçirme korkusu ile ateş düşürücü ilaçlara hemen başvurur. Ateşli havale geçirme sıklığı oldukça düşüktür. 6 ay, 5 yaş arası görülebilen ateşli havale en sık 1-3 yaşta ortaya çıkar. Anne, baba ya da kardeşlerde havale geçirme öyküsü olan, daha önce ateşli havale geçiren çocuklarda risk biraz daha yüksektir. Bu nedenlerle ateşli durumlarda ilaçlardan önce basit yöntemlerle ateşi takip edip kontrolü sağlamalı, gerekliyse ilaca ya da uzman kontrolüne başvurulmalıdır."

'YÜKSEK ATEŞ BOL SU İÇİRİLEREK KONTROL ALTINA ALINMALI'

Yüksek ateş durumunda çocuğun dinlenmesinin sağlanması gerektiğini söyleyen Durmuş; "Kıyafetlerini çıkarılmalı, oda ısısı fazlaysa düşürülmelidir. Artan vücut ısısı metabolizmayı hızlandırır ve sıvı ihtiyacı da artar bu nedenle çocuğun sıvı alımı artırılmalıdır. Ateş yüksekse ılık uygulama yapılmalıdır. Soğuk su ile yıkamak, sirkeli su uygulamak doğru uygulamalar değildir. Bu uygulamalara rağmen yüksek seyreden ateşte doktora danışılmalı, gerekirse ilaçlara başvurulmalıdır. Ateşe eşlik eden ishal, kusma gibi bulgular varsa, çocukta aşırı halsizlik görülüyorsa, deride morarma ya da kanama benzeri ani çıkan döküntüler oluşursa ve ateş düşürücü yöntemler ile ilaca rağmen ateş düşmüyorsa vakit kaybetmeden çocuk bir sağlık kuruluşuna götürülüp ateşin kontrolü sağlanmalıdır" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 3309
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı