"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ayak mantarını engellemek için uzmanından öneriler

23 Aralık 2014, Salı 13:28
Denizli Devlet Hastanesi dermatoloji uzmanı Dr. Mustafa Topsakal, ayak mantarlarının en sık görülen ve en çok tekrar eden mantar enfeksiyonu olduğunu bunun nemli ve ılık ortamlarda ürediğini söyledi.

Daha çok erişkin ve ergenlik çağındaki erkeklerde görüldüğünü, insan, hayvan ve topraktan bulaşabildiğini ifade eden Topkasal, “Ayak mantarları, en sık insan kaynaklı bulaşır. Bulaşması direkt temasla olabileceği gibi terlik, ayakkabı, havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan veya banyo, hamam, plaj ve benzeri ortak kullanım alanlarından olabilir. Sıkı ve kapalı ayakkabılar giyilmesi, naylon çorap kullanımı, ayakların yetersiz havalanması, ayak terlemesi, yıkandıktan sonra iyi kurulanmaması mantar oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir." dedi.

Ayak mantarının en sık ayak parmak arasında oluştuğunu, bununla birlikte taban, ayak üst ve yan kısımlarında da görülebildiğini belirten Uzm. Dr. Topsakal, parmak aralarında soyulma, beyazlık ve çatlaklar, tabanda ise genellikle kuru yaygın kepeklenmeler ve deride kalınlaşmalar şeklinde görülebileceğini vurguladı.

Topsakal, “Ayak mantarları, hastalarda ayakta kaşıntı, yanma hissi ve kötü koku gibi şikayetlere neden olabilir. Kaşınma yoluyla deride yaralar ve sıyrıklar açılması, diğer mikroplar için giriş kapısı oluşturur ve değişik tiplerde ikinci bir mikrobik hastalık eklenebilir. Yılancık adı verilen mikrobik hastalığın ayaklar ve bacaklarda en sık görülme nedeni, tedavi edilmeyen ayak mantarıdır. Ayrıca aynı bölgede yerleşebilen egzama, sedef hastalığı ve benzeri bazı hastalıklarla karışabilir.” diye konuştu.

Etiketler: ayak mantarı, sağlık
Okunma Sayısı: 1166
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı