"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bebek ölümleri 'WAAA!' teknolojisi ile azalacak

11 Aralık 2015, Cuma 13:30
İstatistiklere göre her yıl yaklaşık olarak 2,8 milyon yenidoğan bebek ölümü meydana geliyor.

Bu ölümlerin büyük bir kısmı; gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşiyor. Yenidoğanları koruma amacıyla Unicef’s Wearables for Good challenge dahilinde, Huddersfield Üniversitesi tarafından 'WAAA!' adında yeni bir teknoloji geliştirdi. 

UNICEF kapsamında finale kalan 10 projeden biri olan proje, düşük bütçeli oluşu ve giyilebilir sensör sistemi dolayısıyla öne çıkıyor. Ayrıca 46 ülkeden 250 katılımın sağlandığı projede finale kalmayı başaran tek İngiliz projesi olmasıyla da dikkat çekiyor. 

Projenin bebek ağlama sesini andıran WAAA!'nın açılımı ve temsil ettiği düşünce de oldukça ilginç; wearable, anytime, anywhere ve APGAR'ın kısaltması. İlk üç kelime; giyilebilir, her zaman ve her yerde anlamına geliyor. APGAR da global olarak kabul edilen bir ölçek ve bebeklerin doğduğu ilk dakika, saat ve gün içindeki hayati bulgularını değerlendiriyor. Buradaki en önemli madde APGAR, çünkü bebeklerin hayatı bu sayede kurtarılıyor. 

WAAA! doğumdan sonraki üç gün süresince kullanılıyor. Bu cihaz silikon bantlara oturtularak yenidoğan bebeğin göğüs kısmına bağlanıyor. EKG sinyallerini ve kalp atışlarını takip ederek olağan dışı bir sinyal yakaladığında radyo sinyalleriyle detayları SMS olarak en yakın sağlık kuruluşuna iletiyor. 

Etiketler: unicef, bebek, yenidoğan
Okunma Sayısı: 1857
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı