"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bebeklerin cildi hassastır, onları koruyun

16 Şubat 2017, Perşembe
Bebek cildi yetişkinlere oranla daha ince ve hassas. Bu sebeple aileler bebeklerin cilt bakımı konusunda daha dikkatli olmalı.

Bebek cildi yetişkinlere göre daha ince ve daha az yağ salgısı üretiyor. Cildin ince olması, hastalıklara karşı savunmasız kalmasına sebep olabiliyor. Bebeğiniz veya çocuğunuzda bu gibi durumlarla karşılaşıldığında bilinçli bir şekilde davranmanız, paniğe kapılmamanız ve her şeyden önce bebeğinizin sağlığını düşünmeniz gerekli. Emsey Hospital Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Özyılmaz, bebeklerin ciltlerinin hassas olduğunu belirterek anne babaların dikkatli olmaları gerektiğinin üzerinde duruyor.

İlerlerse egzamaya dönüşebilir

Bebeklerde görülen birçok hastalıktan biride Atopik dermatit olarak adlandırılan hastalık. Uzm. Dr. Serpil Özyılmaz, “Bu hastalığın en bilinen belirtileri ciltte kuruluk, kaşıntı, kabuklanmalardır. Daha ileri seviyelerde egzama olarak adlandırdığımız kızarmalar, kabarıklıklar ve döküntüler ortaya çıkar. Atopik dermatit genetik bir durumdur ve çevresel koşullar hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırır. Erken dönemlerde bebeklerde yanaklarda kızarıklık, kabarıklık, pullanma görülürken bebeğin hareketlendiği dönmelerde kol ve bacaklarda döküntüler görülür. Daha büyük çocuklarda ise en sık diz arkası, dirsek iç kısımlarında kaşıntı kızarıklık kabarıklık ile kendini gösterir” diyor.

En çok kilolu bebeklerde görülüyor

Pişik ise genelde her üç bebekten birinde görülebilen bir durum. Özyılmaz, “Bebeklerin dışkısında yer alan bakteriler, idrardaki amonyak deride hasara yol açar. Özellikle hassas ciltli ve kilolu bebeklerde görülür. Bebeklerin bezlerini sık sık değiştirerek, cildini temiz ve kuru tutarak pişik olma riskini en aza indirebilirsiniz. Ayrıca kullanılan bebek bezi ve ıslak mendil de pişiğe yol açabilir. İlerlemiş pişikler özellikle mantar oluşumuna yol açabileceği için dikkatli olunmalıdır” dedi.

Gözeneklerin tıkanması isilik sebebi

Ter gözeneklerinin tıkanması sonucunda oluşan isiliğin tıp dilindeki adı Miliaria’dır. Hava geçirgenliği olmayan, sıkı giysilerin sebep olduğu bu hastalık, bebeklerde sık karşılaşılan dermatolojik sorunlar arasında yer alıyor. Vücudun sık sık sabun gibi cildi kurutucu ürünlerle, giysilerin yoğun kimyasal ve parfüm ihtiva eden deterjanlarla yıkanması isilik riskini arttırıyor. Bebeğin altının ve kıyafetlerinin sık değiştirilmesi, bebeğin bol ve hava alan giysilerle serin tutulmaya çalışılması isiliğin ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı oluyor.

Konak: Sarı ve beyazımsı kabuklar

Saç derisinde fazla yağ birikimi sonucu görülen konak bebeklerin ve çocukların kafalarında kabuklanmayla kendini göstermektedir diyen Özyılmaz, “Genellikle doğumdan sonraki iki hafta ile üç ay arasında ortaya çıkan bu durum, birkaç ayda gerilir ve daha ağır durumlarda ise kulaklar, alın ve göz kapaklarına da sarı ve beyazımsı kabuklar halinde yayılabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında panik yapmak yerine bebeğinizin konak oluşan bölgelerine zeytinyağı ile masaj yapmak onu rahatlatacaktır. Tedavi edilmese bile aylar içerisinde kendiliğinden geçen konak korkulan bir hastalık değildir” şeklinde anlattı. 

Ülker Yılmaz Caba / İstanbul

Okunma Sayısı: 1572
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı